Οι bull markets τελειώνουν άλλες φορές με θόρυβο, άλλες φορές με κλάματα, όπως επισημαίνει η Bank of America. Ο S&P 500 συνεχίζει να ξεπερνά τα προηγούμενα υψηλά και ο δείκτης φόβου VIX υποχωρεί και τα πιστωτικά spreads συρρικνώνονται, υπενθυμίζοντας την ηρεμία πριν από την καταιγίδα. Οι αυξημένες αποτιμήσεις και η περιοριστική νομισματική πολιτική έχουν ανησυχήσει τους επενδυτές, σημειώνει, προσθέτοντας πως τις τελευταίες εβδομάδες έχει δεχθεί πάρα πολλά αιτήματα από τους επενδυτές σχετικά με τα σήματα που στέλνουν οι bull markets και τα σημάδια που συνήθως προηγούνται της κορύφωσης του S&P 500.
Έτσι αποφάσισε να απαντήσει σε αυτά τα ερωτήματα και να παρουσιάσει μερικά από τα πιο ισχυρά σήματα. Τα καλά νέα; Σήμερα έχει ενεργοποιηθεί το 40% των σημάτων που δείχνουν κορύφωση της αγοράς, έναντι ενός μέσου όρου 70% πριν από τις προηγούμενες κορυφές της αγοράς.
Οι επενδυτές αναφέρουν “κανόνες” που καλύπτουν την αποτίμηση, την τεχνική ανάλυση, τη γεωπολιτική, τη μακροοικονομία, τη συμπεριφορική χρηματοοικονομική, ως δείκτες για την κορυφή και τον “πάτο” της αγοράς. Η BofA αναλύει τους δείκτες που συνήθως προηγούνται της κορύφωσης και κατέληξε πως οι “λάθος συναγερμοί” με βάση αυτούς τους δείκτες είναι ιστορικά περιορισμένοι. Δεν υπάρχει… ιερό δισκοπότηρο, αλλά η συρροή αυτών των σημάτων που ενεργοποιούνται μπορεί να υπογραμμίσει τον αυξανόμενο κίνδυνο για βουτιά της αγοράς και άρα το τέλος της bull market.
Τι πρέπει να προσέχουμε;
Η BofA επισημαίνει έτσι τους δείκτες που συνήθως προηγήθηκαν των κορυφών της αγοράς και είχαν λιγότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των bull markets. Αυτοί αφορούν το bullish επενδυτικό κλίμα/συναίσθημα (θέσεις σε μετοχές, προβλέψεις για την ανάπτυξη από τους αναλυτές) υψηλής συναίνεσης), κινητικότητα στα τέλη του οικονομικού κύκλου (αυξημένη δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών, αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, αύξηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών), αποτίμηση (αυξημένο P/E + πληθωρισμός), μακροοικονομική σύσφιξη (αντεστραμμένη καμπύλη απόδοσης) και αυστηρότερος δανεισμός (πιστωτικές αγορές). Αλλά οι περισσότερες κορυφές έχουν επίσης απρόβλεπτους ερεθισμούς που στη συνέχεια επιλύονται στον επόμενο κύκλο.
Ειδικότερα:
Καταναλωτική εμπιστοσύνη: Η BofA αναφέρει πως σε ό,τι αφορά την καταναλωτική εμπιστοσύνη, ο δείκτης Conference Board Consumer Confidence συνήθως φτάνει στις 110 μονάδες έξι μήνες πριν τις κορυφές της αγοράς. Αυτός ο δείκτης άγγιξε τις 111 μονάδες τον Ιανουάριο του 2024.
Bullish κλίμα: Η bullishness (η πολύ θετική ψυχολογία) στην αγορά ξεπέρνα το 20% έξι μήνες πριν την κρυφή ης αγοράς. Σήμερα το 48% των επενδυτών αναμένει υψηλότερες τιμές τους επόμενους 12 μήνες έναντι 25% που αναμένουν χαμηλότερες, με την bullishness να διαμορφώνεται έτσι στο 23%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της BofA.
Θέσεις σε μετοχές: Ο δείκτης Sell Side Indicator (SSI) παρακολουθεί τη μέση προτεινόμενη κατανομή σε μετοχές από αναλυτές στρατηγικής της Wall Street. Ήταν ένα ανοδικό σήμα όταν η Wall Street είναι εξαιρετικά πτωτική και το αντίστροφο. Σε τρεις από τις έξι τελευταίες bear markets, ο δείκτης Sell Side Indicator αναβοσβήνει ένα σήμα “Sell” εντός έξι μηνών από την κορύφωση της αγοράς (και ήταν πολύ κοντά πριν από την bear market του 2022). Ο SSI βρίσκεται σε “Ουδέτερη” περιοχή σήμερα, περίπου στα μισά του δρόμου μεταξύ ενός σήματος “Αγοράς” και “Πώλησης”, επομένως δεν έχει “ενεργοποιηθεί”.
Προβλέψεις αναλυτών για την ανάπτυξη: Όπως και με το SSI, οι προσδοκίες των αναλυτών για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη (LTG) για τις εταιρείες του S&P 500 τείνουν να σχετίζονται αντιστρόφως με τις αποδόσεις που ακολουθούν στην αγορά. Όταν οι προσδοκίες είναι υψηλές, οι μετοχές είναι πιο πιθανό να απογοητεύσουν και το αντίστροφο. Σε τέσσερις από τις έξι προηγούμενες κορυφές της αγοράς, η προσδοκία LTG του S&P 500 ήταν >1. Οι προσδοκίες αυξάνονται εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά εξακολουθούν να είναι χαμηλές (μόλις 0,2).
M&A: Η αύξηση των deals μπορεί να σηματοδοτήσει την εμπιστοσύνη και μια καθυστερημένη επέκταση του κύκλου για ευκαιρίες ανάπτυξης. Ο αριθμός των συμφωνιών συγχωνεύσεων και εξαγορών αυξήθηκε σταθερά πριν από τη φούσκα της τεχνολογίας, την Παγκόσμια Οικονομική Κρίση και τη bear market του 2022. Εντός έξι μηνών από αυτές τις κορυφές της αγοράς, ο αριθμός των συγχωνεύσεων και εξαγορών (3 εκατομμύρια άθροισμα) ήταν πάνω από τον μέσο όρο των 10 ετών. Η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών έχει αυξηθεί τους τελευταίους δώδεκα μήνες, αλλά είναι πολύ κάτω από το όριο.
Αποτιμήσεις: Η αποτίμηση και ο πληθωρισμός είχαν ως επί το πλείστον αντίστροφη σχέση, όπου ο υψηλότερος πληθωρισμός τείνει να μειώνει τις αποτιμήσεις κυρίως από το όφελος των υψηλότερων κερδών. Ο S&P 500 έχει συνήθως κορυφωθεί όταν άθροισμα των P/E και του ΔΤΚ του έτους ήταν τουλάχιστον μία τυπική απόκλιση πάνω από το μέσο άθροισμα των 10 ετών. Το τρέχον P/E και ο ΔΤΚ στο 3,3% ετησίως (άθροισμα = 27) είναι 0,9 τυπικές αποκλίσεις πάνω από το μέσο όρο, ακριβώς κάτω από το όριο ενεργοποίησης.
Καμπύλη αποδόσεων: Μια ανεστραμμένη καμπύλη αποδόσεων (τα μακροπρόθεσμα επιτόκια πέφτουν κάτω από τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια) υποδηλώνει εξασθένηση των προσδοκιών ανάπτυξης. Σε πέντε από τις οκτώ προηγούμενες bear markets, η καμπύλη αποδόσεων έχει αντιστραφεί σε κάποιο σημείο εντός των προηγούμενων έξι μηνών. Η καμπύλη απόδοσης έχει αντιστραφεί από τον Ιούλιο του 2022, η μεγαλύτερη συνεχής αναστροφή που έχει καταγραφεί.
Πιστωτικές συνθήκες: Οι τράπεζες συνήθως αρχίζουν να αυστηροποιούν τα πρότυπα δανεισμού πριν από την κορύφωση της αγοράς. Με το 16% των τραπεζών να έχουν αυστηροποιήσει τις πιστώσεις από το α’ τρίμηνο, αυτός ο δείκτης έχει ενεργοποιηθεί.
Τι δεν πρέπει να μας ανησυχεί;
Η BofA επισημαίνει πως πολλοί δείκτες ακούγονται ανησυχητικοί, αλλά έχουν ελάχιστο περιεχόμενο πληροφοριών. Ένα επιτόκιο της Fed πάνω από το ουδέτερο επίπεδο, είναι περιοριστικό, αλλά παραμένει για δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου των bull markets κατά τις δεκαετίες του 1970, του 1980 και του 1990.
O VIX ως δείκτης από μόνος του είναι κάπως ανίσχυρο σήμερα: πολλές απότομες άνοδοι της μεταβλητότητας, δηλαδή του VIX, συμπίπτουν με τα χαμηλά επίπεδα της αγοράς και η μέση επαναφορά από τα χαμηλά επίπεδα απαιτεί υπομονή – ο VIX έχει υποχωρήσει δύο φορές περισσότερο από ό,τι αυξήθηκε σε μηνιαία βάση.
Το περιορισμένο βάθος της αγοράς, οι αναθεωρήσεις κερδών και οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας είναι άλλα σημάδια που συχνά έχουν προηγηθεί της κορύφωσης της αγοράς, αλλά έχουν περιορισμένη προγνωστική ισχύ.
Είναι καλύτερο να πουλήσει κανείς νωρίς ή αργά γύρω από τις κορυφές της αγοράς;
Τίποτα από τα δύο, απαντά η BofA. Το να παραμείνει κανείς επενδεδυμένος είναι γενικά καλύτερο από την “συναισθηματική” πώληση των θέσεών του στην αγορά. πωλήσεις.
Η ιστορία δείχνει πως με τέλεια διορατικότητα, η πώληση 1 έως 3 μήνες νωρίτερα θα είχε προστατεύσει τους επενδυτές καθώς τα κέρδη που θυσιάστηκαν ήταν χαμηλότερα από τις ζημίες τους επόμενους 1 έως 3 μήνες.
Αλλά σε διάστημα 6 μηνών το αποτέλεσμα είναι ουδέτερο, ενώ γίνεται θετικό εάν κάποιος παραμείνει την αγορά για 12 τουλάχιστον μήνες.
Σε ότι αφορά τον S&P 500 ειδικότερα, ο χρόνος είναι κυριολεκτικά με το μέρος των επενδυτών: η πιθανότητα απωλειών υποχωρεί απότομα όσο επεκτείνονται οι χρονικοί ορίζοντες.
Ελευθερία Κούρταλη
Πηγή capital.gr