Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Η Boko Haram απελευθέρωσε 21 ομήρους μετά από δυόμιση χρόνια

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Η τζιχαντιστική ομάδα της Boko Haram απελευθέρωσε 21 από περισσότερα από 200 κορίτσια που απήχθησαν τον Απρίλιο του 2014, στην πόλη Chibok της Νιγηρίας, μετά από τη μεσολάβηση της Ελβετίας και του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού.

Υπενθυμίζεται ότι περίπου 270 κορίτσια είχαν απαχθεί από το σχολείο τους στο Chibok στην απομακρυσμένη βορειοανατολική πολιτεία του Borno, όπου η Boko Haram έχει εξαπολύσει μια επταετή επανάσταση αποσκοπώντας στη δημιουργία ενός ισλαμικού κράτους, σκοτώνοντας χιλιάδες και εκτοπίζοντας περισσότερα από δύο εκατομμύρια άτομα.

«Τις συνάντησα περίπου πριν από μία ώρα και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι είναι καλά στην υγεία τους», δήλωσε ο Νιγηριανός αντιπρόεδρος, Yemi Osinbajo, μετά τη συνάντηση με τα 21 κορίτσια.

HTML tutorial

Μπορεί κατά τη διάρκεια της μάχης σώμα με σώμα να είχαν δραπετεύσει δεκάδες γυναίκες το 2014, αλλά περισσότερα από 200 κορίτσια εξακολουθούν να αγνοούνται. Η απαγωγή τότε είχε προκαλέσει οργή σε όλο τον κόσμο και το δράμα των κοριτσιών δόθηκε στη δημοσιότητα χρησιμοποιώντας στο Twitter το hashtag, #bringbackourgirls.

«Μέσα στις επόμενες ημέρες ή μήνες θα είμαστε σε θέση να διαπραγματευτούμε την απελευθέρωση περισσότερων γυναικών», δήλωσε ο Osinbajo στους δημοσιογράφους.

Παράλληλα, ο Υπουργός Πληροφοριών, Lai Mohammed, διέψευσε δημοσιεύματα που ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση απελευθέρωσε μαχητές της Boko Haram σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση των γυναικών και είπε ότι δεν γνώριζε αν έχουν καταβληθεί κάποιου είδους λύτρα. Την ίδια στιγμή τόνισε ότι η εκστρατεία του Νιγηριανού στρατού κατά της Boko Haram θα συνεχιστεί.

Σε αυτή τη βάση, τις τελευταίες ημέρες, ο Νιγηριανός στρατός έχει διεξάγει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στο δάσος Sambisa, προπύργιο της Boko Haram, η οποία πέρυσι τάχθηκε ανοιχτά στο πλευρό του Isis.

Σημειώνεται ότι η Boko Haram είχε υπό τον έλεγχό μια εδαφική περιοχή ίση με το μέγεθος του Βελγίου κατά τις αρχές του 2015, αλλά ο στρατός της Νιγηρίας, με τη βοήθεια στρατευμάτων από τις γειτονικές χώρες, έχει ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας αυτής. Μολαταύτα, η τζιχαντιστική ομάδα εξακολουθεί να διενεργεί βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας στα βορειοανατολικά, καθώς και στον γειτονικό Νίγηρα και το Καμερούν.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αναφέρουμε ότι για την Boko Haram η απαγωγή εκατοντάδων ανδρών, γυναικών και παιδιών αποτελεί συνήθη πρακτική τα τελευταία χρόνια, εντούτοις η απαγωγή των κοριτσιών στο Chibok κέντρισε την προσοχή της διεθνούς κοινότητας. Πλέον η κυβέρνηση της Νιγηρίας αντιμετωπίζει ξεχωριστά αυτό το μέτωπο με τη φονταμενταλιστική οργάνωση, υποσχόμενη ότι θα φροντίσει για την απελευθέρωση όλων όσοι βρίσκονται υπό το καθεστώς ομηρίας.

Πηγή: Reuters

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων