Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς
Έγραψα προ ημερών ότι θα παρακολουθούμε στενά στο Rizopoulos Post την πορεία της εξεταστικής επιτροπής για τις συνθήκες υπαγωγής της χώρας στα μνημόνια. Νέα βόμβα φαίνεται πως έριξε ο Βασίλης Κορκίδης, προέδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.
«Ο Τόμσεν μου είπε «ανήκετε στα Βαλκάνια, 300 ευρώ μισθός είναι καλά», ανέφερε ο Βασίλης Κορκίδης στην εξεταστική. Τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφέρει ότι ο κ. Κορκίδης στην πρώτη φάση της κατάθεσής του μίλησε για τραγικά λάθη που έγιναν, αλλά και για κάποιους που βιάστηκαν να βάλουν τη χώρα στα μνημόνια και για άλλους που βιάστηκαν να την βγάλουν, ενώ ήταν περιγραφικός προς τις συνέπειες που είχαν στην ελληνική αγορά οι επισκέψεις των Τροϊκανών, αλλά και ως προς την συμπεριφορά τους απέναντι σε όσους συναντούσαν για να συζητήσουν.
Ο κ. Κορκίδης μίλησε και για τις επιπτώσεις που είχαν στην ίδια την αγορά οι επισκέψεις και δηλώσεις των τροικανών. «Τρομοκρατούσαν την αγορά οι επισκέψεις της Τρόϊκας στη χώρα μας ανά δίμηνο, τρίμηνο. Είχαν επιπτώσεις αυτές οι επισκέψεις. Φτάσαμε να έχουμε 77 δισ. ευρώ σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο, ενώ 82 δισ. ευρώ έφθασαν τα κόκκινα δάνεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κατάθεση του προέδρου της ΕΣΕΕ δίνει την εικόνα της τρόικας ως πραγματική επέλαση στα κοινωνικά κεκτημένα των εργαζομένων στην Ελλάδα. «Μια φορά, το Δεκέμβριο του 2011, μας επισκέφθηκε η Τρόϊκα, ο κ. Μαζούχ, ο κ. Τόμσεν, στα γραφεία μας, χωρίς να συνοδεύεται από ελληνική εκπροσώπηση. Όταν αντιδράσαμε στο αίτημά τους για μείωση μισθών και πήγαμε να κάνουμε σύγκριση με αντίστοιχους μισθούς άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ξέρετε τι μας είπε ο κ. Τόμσεν; Κάνετε μεγάλο λάθος. Δέστε τους μισθούς στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και στα Βαλκάνια, γιατί εκεί ανήκετε. Όταν τον ρώτησα, ποιος νομίζει ότι πρέπει να είναι ο μισθός, μου είπε, 300 ευρώ καλά είναι» σημείωσε ο κ. Κορκίδης.
Μείζον πολιτική ευθύνη προκείπτει και για τον τότε πρωθυπουργό στον οποίο ο κ. Κορκίδης είχε κάνει πρόταση να βάλει κάποιες κόκκινες γραμμές για την προστασία της αγοράς, κάτι που δεν εισακούστηκε. «Αν τότε είχαμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές από τις 130.000 επιχειρήσεις που έκλεισαν, οι μισές θα δούλευαν σήμερα», ανέφερε ο κ. Κορκίδης. Η κοινωνία ζητά ευθύνες για το πώς φτάσαμε ως εδώ μετά το ξέσπασμα της κρίσης το 2008. Και θα πρέπει να αποδοθούν. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να πάει τη διαδικασία της εξεταστικής μέχρι τέλους.