Κυριακή, 25 Ιουλίου, 2021

BOMBA Λαφαζάνη: Αν το ΟΧΙ δεν γίνει σεβαστό από τους δανειστές, έχουμε plan Β

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Σίγουρος εμφανίστηκε για ένα μεγάλο υπερ – πλειοψηφικό «ΟΧΙ», ο Υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο “Rossiya 24”, το οποίο θα απευθύνει ο λαός απέναντι στους εκβιασμούς των θεσμών, της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. Εξήγησε πως το κλείσιμο των τραπεζών ήταν αποτέλεσμα της απαράδεκτης στάσης των κυρίαρχων κύκλων της ΕΕ και της απόφασής τους να κόψουν τη ροή ρευστότητας του ELA από τις ελληνικές τράπεζες και εκτίμησε ότι δεν θα κρατήσει παραπάνω από μερικές μέρες.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στις μεγάλες αγωνιστικές παραδόσεις που έχει ο ελληνικός λαός και υπενθύμισε ότι θέλει τη χώρα του ανεξάρτητη και κυρίαρχη.

Η δήλωση ωστόσο που προκαλεί αίσθηση ήταν σχετικά με το ερώτημα του τι θα κάνει η κυβέρνηση αν ένα ενδεχόμενο ΌΧΙ δεν γίνει σεβαστό από την πλευρά των δανειστών. «Εάν η κοινωνία μας πει το δικό της σαφές “όχι” σε αυτόν τον εκβιασμό, αλλά η Ευρώπη δεν αλλάξει τη στάση της και δεν επανεκκινήσει τη χρηματοδότηση, διαθέτουμε “σχέδιο Β”.  Γι’ αυτό και η απουσία χρημάτων από την ΕΕ δεν είναι το τέλος του κόσμου. Υπάρχουν και άλλες πηγές»

«Δεν θεωρούμε ότι στην Ελλάδα όλα καταρρέουν και η χώρα οδηγείται στην καταστροφή. Δεν είναι έτσι. Ναι, όντως οι τράπεζες είναι κλειστές, αλλά όπως βλέπετε και στην Αθήνα και στις άλλες περιφέρειες της χώρας η ζωή συνεχίζεται. Ναι, όντως κλείσαμε τις τράπεζες, όχι όμως γιατί ξυπνήσαμε στραβά και αποφασίσαμε να το κάνουμε. Τα τελευταία χρόνια οι ευρωπαϊκές δομές ακολουθούσαν λανθασμένη πολιτική απέναντί μας. Και δεν θέλουν να συνεχίσουν τη διαδικασία έκτακτης χρηματιστικής βοήθειας στη χώρα μας. Χρειάστηκε να αμυνθούμε. Να υπερασπιστούμε τον πληθυσμό μας.» ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης μεταξύ άλλων.

Το πιθανότερο είναι ότι η δήλωση σχετικά με ένα Plan B της κυβέρνησης αν τα πράγματα πάνε στραβά μετά το ΌΧΙ στο δημοψήφισμα, έγινε για επικοινωνιακούς λόγους. Δεν μπορούμε ωστόσο να αποκλείσουμε ότι σε συνεργασία με τον υπουργό εξωτερικών, που είχε διαμηνύσει στους εταίρους να μην ξεχνούν τα θεσμικά όπλα της Ελλάδας στην ΕΕ, όπως το δικαίωμα βέτο, ίσως είναι στα σκαριά η εναλλακτική στρατηγική για σκληρό μέτωπο με την ΕΕ και τη χρήση των ανοιχτών διαύλων στα ανατολικά μας. Όλα αυτά όμως παραμένουν ένα Plan B. Plan Α για την κυβέρνηση είναι ακόμη και την ύστατη ώρα να επιτευχθεί μία έστω μέτρια συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας ώστε να επιτρέψουμε στην κανονικότητα. Δύο αποφάσεις θα παίξουν ρόλο στο ποιο πλάνο θα επικρατήσει. Η απόφαση του λαού την Κυριακή αλλά και των δανειστών για το αν πραγματικά θέλουν μία αξιοπρεπή συμφωνία ή όχι.

σχετικα αρθρα

3 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img