Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Σε δήλωση βόμβα προέβη ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κροκίδης, πριν από λίγα λεπτά. «Δεν φοβόμαστε την αύξηση του κατώτατου μισθού». Ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας εμπορίου και επιχειρηματικότητας της Ελλάδας μιλώντας στη ΝΕΡΙΤ, ξεκαθάρισε ότι η συνομοσπονδία την οποία εκπροσωπεί, όχι απλώς δεν φοβάται την αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί προεκλογικά και εξαγγείλει μετεκλογικά, αλλά μάλιστα πρόκειται για μια πολιτική θέση την οποία η ΕΣΕΕ έχει υποστηρίξει και στο παρελθόν.
Μάλιστα σημείωσε πως ο ίδιος βλέπει μια απροθυμία να ανεβούν οι μισθοί, συμπληρώνοντας ωστόσο πως πρόκειται για κάτι που πρέπει να γίνει σταδιακά. Ανέφερε πως η συζήτηση για αύξηση των μισθών είχε ξεκινήσει από το 2013, σε μια βάση σταδιακής αύξησης μέσα σε τρία χρόνια. Έναν χρόνο μετά χωρίς καμία πρόοδο η συζήτηση είχε μετατραπεί σε αίτημα αύξησης σε δύο χρόνια και συνακόλουθα φτάσαμε στο 2015. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμη για την καυτή πατάτα».
Υποστήριξε πως τα χρήματα που θα δοθούν στους εργαζόμενους μέσα από την αύξηση των μισθών θα περάσουν άμεσα στην αγορά σημειώνοντας αύξηση της κατανάλωσης αλλά και προστιθέμενης αξίας στο προϊόν. Ουσιαστικά εξέφρασε σοβαρή πολιτική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του κυβερνητικού προγράμματος σε σχέση με τις παραπάνω εξαγγελίες αλλά και εξασθένισε τα πολιτικά επιχειρήματα της αντιπολίτευσης για αύξηση της ανταγωνιστικότητας της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα, επιχείρημα στο οποίο βασίστηκαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις προκειμένου να περάσουν μειώσεις μισθών. Αναφέρθηκε επίσης και στα «δικά μας κακώς κείμενα, τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε» σχετικά με τον ιδιωτικό τομέα που «κρύφτηκε» πίσω από την κρίση για να μειώσει μισθούς χωρίς αυτό να είναι αναγκαίο.
Παράλληλα ανέφερε ότι έχει κατατεθεί από πλευράς ΕΣΕΕ πακέτο με 5 εναλλακτικές προτάσεις για το πώς πρέπει να γίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού στον αρμόδιο υπουργό. Πάντως εξέφρασε την άποψή του για το κατά πόσο μπορούν να εξασφαλιστούν 5 δις (όπως οι ίδιοι στην ΕΣΕΕ έχουν υπολογίσει) από την πάταξη του παραεμπορίου άμεσα, αναφέροντας ότι αυτό είναι κάτι που θα γίνει σταδιακά.