Πέμπτη, 30 Ιουνίου, 2022

Η Βόρεια Κορέα απειλεί την Κίνα με σοβαρές συνέπειες

Να μην δοκιμάζει την υπομονή της Πιονγκγιάνγκ με τις «απερίσκεπτες ενέργειές» του, η Βόρεια Κορέα προειδοποιεί το Πεκίνο με σχόλιο στα κρατικά μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας ότι η υποβάθμιση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών μπορεί να έχει αδιευκρίνιστες και σοβαρές συνέπειες.

Πρόκειται για μια σπάνια και δριμεία κριτική προς την Κίνα, από την Βόρειο Κορέα, εν μέσω της κλιμακούμενης κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο, όπου αποσαφηνίζει πως δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το πυρηνικό του πρόγραμμα, απορρίπτοντας την έκκληση της Κίνας για πυρηνικό αφοπλισμό της Κορεατικής Χερσονήσου.

Το βορειοκορεατικό σχόλιο επικαλείται πρόσφατα άρθρα γνώμης που έχουν δημοσιευτεί σε κρατικές κινεζικές εφημερίδες, σημειώνοντας πως τα επίμαχα κείμενα προσπαθούν να κρύψουν την απόφαση του Πεκίνου να «χορεύει στη μουσική των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η κυβέρνηση Τραμπ, πιέζει την Κίνα να περιορίσει τις πυρηνικές και πυραυλικές φιλοδοξίες της Βορείου Κορέας, καθιστώντας σαφές πως η Ουάσιγκτον είναι διατεθειμένη, εάν χρειαστεί, να δράσει μονομερώς. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος και σύμμαχος της Βορείου Κορέας στην διεθνή σκηνή, όμως στις αρχές του έτους ανέστειλε τις εισαγωγές βορειοκορεατικού άνθρακα, εναρμονιζόμενη με τις οικονομικές κυρώσεις που έχει αποφασίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Σε κάθε περίπτωση, είναι ιδιαίτερα σπάνιο για την Πιονγκγιάνγκ να επιτίθεται κατ’ αυτόν τον τρόπο και τόσο ανοιχτά στην Κίνα. Στο παρελθόν, σε περίπτωση που ήθελε να ασκήσει κριτική, αναφερόταν διπλωματικά σε «γειτονική χώρα».

Όταν ρωτήθηκε για τα βορειοκορεατικά δημοσιεύματα, εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε απλώς ότι πάγια θέση του Πεκίνου είναι η ανάπτυξη καλών γειτονικών σχέσεων με το Βορρά.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων