Σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Κορεάτικη Χερσόνησο και τις σχέσεις μεταξύ της Νότιας Κορέας με την Κίνα και τις ΗΠΑ, εξελέγη μετά από πρόωρες εκλογές ο φιλελεύθερος Μουν Τζει-ιν. Από την στιγμή της εκλογής του το ερώτημα που βρίσκεται στο μυαλό όλων των εμπλεκόμενων πλευρών είναι ποιες θα είναι οι κινήσεις του νέου Προέδρου ως προς την Πιονγιάνγκ.
Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Οι δυσκολίες του νέου Προέδρου είναι πολλές με κυριότερες την διχασμένη Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές, καθώς ο Πρόεδρος δεν διαθέτει την πλειοψηφία, ενώ το άλλο μεγάλο αγκάθι είναι η παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα στην οποία έχει εισέλθει η χώρα από τον καιρό που η προκάτοχος του Μουν Τζέι-ιν καθαιρέθηκε λόγω των κατηγοριών που την βάρυναν για οικονομικά σκάνδαλα.
Ο Πρόεδρος Μουν μετά την εκλογή του έστειλε μήνυμα ενότητας προς την χώρα του, ενώ όραμα του είναι η διεξαγωγή ενός διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα προκειμένου να κατευνασθούν οι αυξανόμενες εντάσεις για το επιταχυνόμενο πυρηνικό και πυραυλικό πρόγραμμα της Πιονγκγιάνγκ και να μπορέσουν να υπάρξουν διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών της Κορεάτικης χερσονήσου. Θέλει επίσης να μεταρρυθμίσει τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως η Samsung και η Hyundai, και να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.
Ακόμη, ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος, που είχε χάσει με μικρή διαφορά από την Παρκ στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές το 2012, επέκρινε τις δύο προηγούμενες συντηρητικές κυβερνήσεις ότι δεν κατάφεραν να σταματήσουν την ανάπτυξη όπλων της Βόρειας Κορέας, αλλά και ότι η Νότια Κορέα πρέπει να έχει ισχυρές θέσεις ως προς το θέμα των πυρηνικών και όχι μία τόσο παθητική στάση, όσο αυτή που είχε υιοθετήσει όλο αυτόν τον καιρό.
Με διχασμένη Βουλή
Ο Μουν κέρδισε το 41,1% των ψήφων. Δεύτερος με 24% ήρθε ο συντηρητικός υποψήφιος και ακολούθησε με 21,4% ο κεντρώος. Ο νέος πρόεδρος αντιμετωπίζει μια διχασμένη Βουλή, όπου το Δημοκρατικό Κόμμα του δεν διατηρεί πλειοψηφία. Για να επιτευχθούν οι σημαντικοί στόχοι που έχει, όπως η δημιουργία 500.000 θέσεων εργασίας ετησίως και η μεταρρύθμιση των ισχυρών επιχειρησιακών ομίλων, θα χρειαστεί να συνεργαστεί με μερικά από τα κόμματα και τους πολιτικούς με τους οποίους ήρθε σε σφοδρή αντιπαράθεση κατά την προεκλογική του περίοδο. Η άνετη εκλογική του νίκη υποκρύπτει έναν βαθύ ιδεολογικό και ηλικιακό διχασμό στη χώρα αυτή των 51 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ίσως πάει Πιόνγκγιανγκ
Στις πρώτες διακηρύξεις του ως Πρόεδρος της Νότιας Κορέας ο Μουν Τζέι-ιν δήλωσε, ότι θα επισκεφτεί την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας Πιόνγκγιανγκ, εάν διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Ενδεικτικό παράδειγμα της νέας του πολιτικής προς την χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι ο διορισμός του Σάι Χουν ως επικεφαλή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ο οποίος έχει μεγάλη προυπηρεσία στην υπηρεσία, ενώ κατά την διάρκεια της θητείας του σχεδίασε κι έλαβε μέρος σε δύο διαπραγματευτικούς κύκλους διασκέψεων μεταξύ της Βόρειας και της Νότιας Κορέας.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως ο Μουν Τζει-ιν υπήρξε πάντοτε υπέρ της απόκτησης διπλωματικών σχέσεων με την Πιονγιανγκ. Ο ίδιος ήταν ιδιαίτερα ένθερμος υποστηρικτής της πολιτικής προσπάθειας για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας, που είχε αναπτυχθεί την δεκαετία 1998-2008, περίοδο κατά την οποία εκτελούσε χρέη προσωπάρχη του τότε προέδρου Ρο Μου-χιον.
Τρίγωνο Ν. Κορέας – Ιαπωνίας – Κίνας
Θέλοντας να αποφύγει ένα προληπτικό χτύπημα των ΗΠΑ στην Βόρεια Κορέα ο νέος Πρόεδρος βάσει των πρώτων ενδείξεων που έχει δώσει από τις πρώτες μέρες εκλογής του θα επιδιώξει μία συνεργασία, τόσο με την Ιαπωνία, όσο και με την Κίνα προκειμένου να μπορέσουν να αποτρέψουν την σύρραξη ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.
Άλλωστε, η Κίνα ενδιαφέρεται να χειριστεί τις διαφωνίες της με τη Νότια Κορέα επί τη βάσει της αμοιβαίας κατανόησης και της εμπιστοσύνης. Ιδιαίτερα την ώρα που ο νέος ηγέτης θέλει να αποκτήσει διπλωματικές σχέσεις με την Βόρεια Κορέα, πράγμα που σημαίνει πως θα υπάρξει αλληλοστήριξη ως προς το θέμα αυτό, καθώς σε γενικές γραμμές η Κίνα παρά την οργή της και παρά την υπογραφή της στις κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας, παραμένει ο σημαντικότερος οικονομικός και διπλωματικός υποστηρικτής του απομονωμένου κράτους και θέλει να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Βόρειας Κορέας και ΗΠΑ.
Κοινή στάση μεταξύ Κίνας και Νότιας Κορέας, μετά και την εκλογή του νέου Προέδρου υπάρχει και ως προς το σύστημα THAAD (Terminal High Altitude Area Defense), το οποίο η Κίνα έχει δηλώσει την αντίθετη στάση της, καθώς εμποδίζει το ραντάρ που έχει αναπτύξει στην περιοχή, ενώ από την πλευρά του ο Μουν Τζει-ιν έχει δηλώσει την αντίθεση του σχετικά με την ανάπτυξη του συστήματος, αλλά και ότι θα επαναδιαπραγματευτεί με τις ΗΠΑ σχετικά με τους όρους της εγκατάστασης του συστήματος στα εδάφη του.
Υπό την σκιά του σκανδάλου της Παρκ Γκουν-χιέ
Ο νέος Πρόεδρος ξεκίνησε με ένα αρκετά δύσκολο έργο να ενώσει μία χώρα που συγκλονίστηκε από το σκάνδαλο της προηγούμενης Προέδρου Παρκ Γκουν-χιέ. Το σκάνδαλο αυτό έθεσε για πολλούς μήνες την χώρα σε κατάσταση πολιτικής αναταραχής, η οποία πολλαπλασιάστηκε μετά την απόφαση του κοινοβουλίου τον Δεκέμβριο να αποπέμψει την πρόεδρο Παρκ Γκουν-χιέ, κατηγορούμενη για την εμπλοκή της σε ένα εκτεταμένο σκάνδαλο διαφθοράς.
Συγκεκριμένα, η πρώην Πρόεδρος κατηγορήθηκε ότι συνεργάσθηκε με μια φίλη της, την Τσόι Σουν-σιλ, για να πιέσει μεγάλες επιχειρήσεις να συνεισφέρουν κεφάλαια σε ιδρύματα που υποστήριζαν τις πολιτικές πρωτοβουλίες της.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο επικύρωσε την αποπομπή της τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα να γίνει η πρώτη δημοκρατικά εκλεγμένη πρόεδρος που απομακρύνθηκε από τον θώκο με αποτέλεσμα να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές για την εκλογή του διαδόχου της.