Την οργή της LGBTQ+ κοινότητας αλλά και ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αθλητριών έχει προκαλέσει, στη Βρετανία, η δήλωση του Μπόρις Τζόνσον σχετικά με τη συμμετοχή διεμφυλικών αθλητριών σε γυναικεία αθλήματα. Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός της χώρας, οι τρανς γυναίκες, κατά τη γνώμη του, δε θα πρέπει να αγωνίζονται σε γυναικεία αθλητικά γεγονότα.
Το θέμα με τη συμμετοχή των τρανς αθλητών σε αγωνίσματα πρόσφατα επικεντρώθηκε στην περίπτωση της διεμφυλικής ποδηλάτισσας Έμιλι Μπρίτζες, η οποία κρίθηκε ακατάλληλη, από την Παγκόσμια Ομοσπονδία της ποδηλασίας να συμμετάσχει στον πρώτο της γυναικείο αγώνα.
Σε δηλώσεις του ο Τζόνσον ανέφερε: «Δε νομίζω ότι τα βιολογικά αρσενικά πρέπει να αγωνίζονται σε γυναικεία αθλήματα, αυτό μου φαίνεται απλώς λογικό. Τυχαίνει επίσης να πιστεύω ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν χώρους – είτε πρόκειται για νοσοκομεία, φυλακές, είτε αποδυτήρια – που να είναι αφιερωμένοι στις γυναίκες. Μέχρι εκεί φτάνει η σκέψη μου για το συγκεκριμένο θέμα. Αν αυτό με φέρνει σε σύγκρουση με κάποιους άλλους, τότε πρέπει να τα λύσουμε όλα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν συμπαθώ πάρα πολύ τους ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν φύλο, στη μετάβαση, και είναι ζωτικής σημασίας να δώσουμε στους ανθρώπους τη μέγιστη αγάπη και υποστήριξη στη λήψη αυτών των αποφάσεων. Αυτά είναι πολύπλοκα ζητήματα και δεν μπορούν να λυθούν με ένα γρήγορο και εύκολο νομοθετικό κομμάτι. Χρειάζεται πολλή σκέψη για να γίνει αυτό σωστά».
Αντιδράσεις από την LGBTQ+ κοινότητα
Σχετικά με τη δήλωση του Τζόνσον τοποθετήθηκε η LGBTQ+ φιλανθρωπική οργάνωση Stonewall. «Τα τρανς άτομα αξίζουν τις ίδιες ευκαιρίες με όλους τους άλλους που απολαμβάνουν τα οφέλη του αθλητισμού και οι γενικοί αποκλεισμοί των τρανς ατόμων που συμμετέχουν είναι θεμελιωδώς άδικοι. Αυτό είναι ένα περίπλοκο και ταχέως εξελισσόμενο ζήτημα και μεγάλο μέρος της επιστήμης δεν υπάρχει ακόμη σε αυτόν τον τομέα.
Οι πολιτικές ένταξης πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για κάθε άθλημα και είναι ζωτικής σημασίας να αποφεύγεται η χρήση εμπρηστικής ρητορικής, η οποία συχνά προκαλεί στα τρανς άτομα να σταματήσουν ν΄ ασχολούνται με τα αθλήματα που αγαπούν», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως, παρότι ο αθλητισμός της ελίτ «συχνά κυριαρχεί σε αυτές τις συζητήσεις», τα τρανς άτομα «υποεκπροσωπούνται επίσης στον κοινοτικό αθλητισμό», όπου «συχνά αισθάνονται αποκλεισμένοι. Ο αθλητισμός έχει τη μοναδική δύναμη να μας φέρει κοντά και είναι σημαντικό τα τρανς άτομα να έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν τα οφέλη του χωρίς να αντιμετωπίζουν αποκλεισμούς ή κατάχρηση».