Η Σάσα Κράσναου είναι πεπεισμένη ότι ο σκύλος της επικοινωνεί μαζί της πατώντας συγκεκριμένα κουμπιά που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες λέξεις. Ο σκύλος της επινόησε πρόσφατα έναν νέο όρο για το ασθενοφόρο, αφού εντόπισε ένα που ήταν παρκαρισμένο απ’ έξω από το σπίτι, πατώντας τα κουμπιά «τσίχλα» και στη συνέχεια «αυτοκίνητο», είπε η Κράσναου. Όταν την επισκέφθηκε ο πατέρας της, ο σκύλος ρώτησε το όνομά του χρησιμοποιώντας τρία κουμπιά: «τι», «λέξη» και «άνθρωπος».
Αυτά τα σκυλιά είναι γνωστά ως «button dogs» για την φερόμενη ικανότητά τους να επικοινωνούν με τους ανθρώπους πατώντας κουμπιά με εικόνες, σύμβολα ή θέσεις που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες λέξεις. Οι ιδιοκτήτες τους πιστεύουν ότι τα κουμπιά επιτρέπουν στα σκυλιά τους – και σε σπάνιες περιπτώσεις, στις γάτες – να κάνουν ερωτήσεις, να εκφράζουν συναισθήματα όπως πόνος («άουτς») ή θυμός («τρελός») και να υποδεικνύουν κάτι που θέλουν («σνακ», «μπισκότο» και «έξω»).
Η ιδέα αυτή γίνεται όλο και πιο δημοφιλής με τους ιδιοκτήτες να αγοράζουν κιτ κουμπιών που ξεκινούν από περίπου 30 δολάρια και μπορεί να φτάσουν έως και τα 230 δολάρια. Τα βίντεο με τα σκυλιά αυτά έχουν γίνει viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ένα από τα δημοφιλή hashtags, το #dogbuttons, είχε περισσότερες από 102,8 εκατομμύρια προβολές στο TikTok, μέχρι την αρχή της εβδομάδας.
Ωστόσο οι συμπεριφοριστές ζώων θέτουν ερωτήματα σχετικά με το τι πραγματικά «λένε» τα σκυλιά και αν οι λέξεις έχουν το ίδιο νόημα όπως και για εμάς.
«Καταλαβαίνουμε ήδη τι προσπαθούν να μας πουν οι σκύλοι χωρίς τη χρήση κουμπιών, αλλά όταν χρησιμοποιούμε μια ανθρώπινη γλωσσική διεπαφή, αρχίζουμε να αποδίδουμε πάρα πολλά στην κοινή μας κατανόηση αυτών των λέξεων», δήλωσε στην Washington Post η Αμρίτα Μαλικαρτζούν, μεταδιδακτορική συνεργάτης στο Penn Vet Working Dog Center στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. «Αν ένας σκύλος πατήσει το κουμπί “αγάπη”, ίσως για αυτόν σημαίνει “όταν πατάω αυτό το κουμπί με χαϊδεύουν ή λένε το όνομά μου”», σημείωσε η ερευνήτρια.
Τι υποστηρίζει νέα μελέτη
Μια μεγάλη μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο επιχειρεί να ανακαλύψει αν όντως οι σκύλοι μπορούν να επικοινωνήσουν μέσω των κουμπιών. Η έρευνα, με επικεφαλής τον Φεντερίκο Ροσάνο, διεξάγεται σε συνεργασία με την FluentPet, η οποία κατασκευάζει και πουλά κιτ κουμπιών και κονσόλες ήχου. Η εταιρεία μοιράζεται τα δεδομένα με το εργαστήριο του Ροσάνο και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, αλλά δεν χρηματοδοτεί τη μελέτη.
«Δεν πληρώνουμε για τα δεδομένα και δεν μας πληρώνουν για να τα αναλύσουμε», δήλωσε ο ερευνητής. «Το εργαστήριό μου συλλέγει πρόσθετα δεδομένα και εκτελεί επίσης πειράματα συμπεριφοράς, εντελώς ανεξάρτητα από το FluentPet».
Οι ιδιοκτήτες περίπου 10.000 σκύλων από 47 χώρες εγγράφηκαν αρχικά και υπέβαλαν βασικά δεδομένα για τα κατοικίδιά τους. Ορισμένοι από αυτούς έχουν εγκαταστήσει κάμερες στα σπίτια τους που καταγράφουν τη συμπεριφορά των σκύλων, όλο το 24ωρο. Αυτή τη στιγμή συλλέγονται δεδομένα για περίπου 1.600 σκύλους και 400 γάτες.
«Δεδομένου ότι πρόκειται για διαχρονική μελέτη, ανάλογα με τις ερωτήσεις, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δεδομένα από τους περισσότερους από 10.000 συμμετέχοντες ή να επικεντρωθούμε μόνο στα δεδομένα που συλλέγουμε τώρα», είπε ο Ροσάνο.
«Για παράδειγμα, αν θελήσουμε να εξετάσουμε ποια ιδιοσυγκρασιακά χαρακτηριστικά ή ποια ράτσα είναι καλύτερη στην εκμάθηση κουμπιών, τότε μπορούμε να εξετάσουμε και τα 10.000 κατοικίδια», εξήγησε. «Αν όμως θελήσουμε να δούμε πόσο γρήγορα μπορούν να μάθουν ένα νέο κουμπί/έννοια ή αν είναι πρόθυμα να συμμετάσχουν σε ένα πείραμα, προφανώς η δεξαμενή στην οποία μπορούμε να βασιστούμε τώρα είναι οι 2.000 συμμετέχοντες, όχι οι 10.000».
Οι επιστήμονες σκοπεύουν επίσης να επισκεφθούν τα σκυλιά και να πραγματοποιήσουν δοκιμές για να διαπιστώσουν αν όντως επικοινωνούν ή αν πατούν τυχαία τα κουμπιά. Τα αποτελέσματα πιθανότατα δεν θα είναι διαθέσιμα πριν από το τέλος του έτους.
«Αν και υπάρχουν σαφείς ατομικές διαφορές μεταξύ των σκύλων της μελέτης, έχουμε τώρα αδιάσειστα στοιχεία ότι για αρκετούς σκύλους της μελέτης μας, το πατήμα των κουμπιών δεν είναι τυχαίο», δήλωσε.
Ο Κλάιβ Γουίν, ιδρυτής του Canine Science Collaboratory στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, δεν εκπλήσσεται που πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων με κιτ κουμπιών είναι ήδη πεπεισμένοι ότι τα κατοικίδιά τους επικοινωνούν μαζί τους. Πιστεύει όμως, ότι μόνο μια μικρή μειοψηφία σκύλων μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κουμπιά για να επικοινωνήσει, κάτι που θεωρεί «εντυπωσιακό», αν και είναι γνωστό ότι οι σκύλοι μπορούν να αποκτήσουν λεξιλόγιο.
Οι ειδικοί δεν έχουν πειστεί ακόμα
Η Alexandra Horowitz, η οποία διευθύνει το Εργαστήριο Γνώσης Σκύλων στο Barnard College, επεσήμανε ότι τα σκυλιά μας «λένε» ήδη τι θέλουν. Πιστεύει ότι τα σκυλιά μπορούν να μάθουν να χρησιμοποιούν τα κουμπιά, αλλά αυτό δεν προάγει απαραίτητα τους σημερινούς τρόπους επικοινωνίας τους.
Η Κλάρα Γουίλσον, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, συμφωνεί.
«Οι σκύλοι χρησιμοποιούν με ακρίβεια σύμβολα και κουμπιά σε συνδυασμό με αντικείμενα και ενέργειες», δήλωσε. «Ωστόσο, αυτό είναι πολύ διαφορετικό από την ικανότητα να χρησιμοποιούν τη γλώσσα με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι άνθρωποι», κατέληξε.
ΠΗΓΗ: Washington Post
Πηγή: ertnews.gr