Γράφει ο Ρατατούλης
Στη Βουλή, το αντικείμενο συζήτησης τις τελευταίες μέρες ήταν το εξής ένα: πού θα πάνε οι βουλευτές της Β’ Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής μετά το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών.
Τον μεγαλύτερο προβληματισμό είχαν, πάντως, οι βουλευτές της ΝΔ, πολλοί εκ των οποίων και ειδικά της Β’ Αθηνών διαφωνούσαν ριζικά με το σπάσιμο της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας. Ο κ. Μητσοτάκης όμως το είχε αποφασίσει από το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και, αν μη τι άλλο, είχε και ένα σοβαρό επιχείρημα: αφού ο ίδιος στήριζε το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, γιατί να μην γίνει από τώρα και να γίνει στις μεθεπόμενες εκλογές, από τη στιγμή που η ΝΔ δεν είχε πρόθεση να αλλάξει τον νόμο της κυβέρνησης;
Επειδή, όμως, και οι βουλευτές άνθρωποι είναι, χρειάζονται και αυτοί λίγη…στοργή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε να συναντήσει πολλούς στο γραφείο του στη Βουλή και να ακούσει τι είχαν να πουν για το πού θα ήθελαν να είναι υποψήφιοι. Οριστικές αποφάσεις, πάντως, δεν έχουν ληφθεί. Ο ίδιος είναι εξαιρετικά πιθανό να είναι υποψήφιος στον Δυτικό Τομέα της Β Αθηνών. Κωστής Χατζηδάκης και Άδωνις Γεωργιάδης θα ήθελαν να είναι στον Βόρειο Τομέα, αν και αυτό δεν είναι κλειδωμένο, γιατί θα είναι δύσκολο να αντιπαρατεθούν δύο αντιπρόεδροι. Ο Νίκος Δένδιας ταλαντεύεται μεταξύ του Βορείου και του Νοτίου Τομέα, όπως και η Άννα Καραμανλή, προς τα Βόρεια κλίνει ο Γιώργος Κουμουτσάκος και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μεταξύ του Νοτίου και του Δυτικού. Δυτικά πάει ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, Νότια η Άννα Ασημακοπούλου και η Σοφία Βούλτεψη. Άγνωστο είναι ακόμα τι θα πράξει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος ακούγεται και για το γαλάζιο Επικρατείας. Βόρεια θα πάει η νεοεισερχόμενη στο ψηφοδελτιο, βουλευτής Επικρατείας Νίκη Κεραμέως.
Στο υπόλοιπο Αττικής, στην Ανατολική Περιφέρεια πάνε Μάκης Βορίδης, Γεωργία Μαρτίνου και Γιώργος Βλάχος, αλλά και ο Βασίλης Οικονόμου και μάλλον Δυτικά ο Θανάσης Μπούρας.
Οι συριζαίοι βουλευτές δεν το έχουν σκεφτεί καλά-καλά ακόμα, αν και είναι σαφές ότι και από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία. Ο ίδιος ο Πάνος Σκουρλέτης, όμως, μάλλον θα είναι υποψήφιος στον Νότιο Τομέα, όπως και ο Νίκος Ξυδάκης, ενώ προς τα Δυτικά θα κινηθεί ο Δημήτρης Βίτσας. Ερωτηματικό παραμένει ακόμα τι θα κάνουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς και ο Χρήστος Σπίρτζης που επίσης εκλέγονται στην Β’ Αθηνών.
Τέλος, στη ΔΗ.ΣΥ. τα πράγματα είναι λίγο πιο ξεκάθαρα. Ο Ανδρέας Λοβέρδος θα πάει στον Βόρειο Τομέα και είναι άγνωστο αν στην εν λογω περιφέρεια θα παραμείνει και η Φώφη Γεννηματά. Στον Ανατολικό Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, πάντως, θα είναι η Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Το ‘βλεπαν, το ‘παιξαν
Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να παίξει το χαρτί των τριπλών εκλογών (αν καταφέρει να κάνει τις εθνικές εκλογές τον ερχόμενο Μάιο), ελπίζοντας σε κάτι: σε πολυδιάσπαση των δυνάμεων της ΝΔ, όχι γιατί δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει ο κομματικός της μηχανισμός, αλλά γιατί τα αντάρτικα που θα εκδηλωθούν κατά τόπους με φόντο τις αυτοδιοικητικές εκλογές και είναι μια συνήθης παθογένεια στον χώρο της Κεντροδεξιάς, θα λειτουργήσουν αρνητικά για τη ΝΔ και σε επίπεδο εθνικής κάλπης. Επειδή, όμως, στη ΝΔ το…έβλεπαν το έργο, έβαλαν μπροστά την Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές εδώ και μερικές εβδομάδες, η οποία συνεδριάζει άπαξ εβδομαδιαίως, με πρόεδρο τον Νικήτα Κακλαμάνη και πανταχού παρόντα τον γραμματέα του κόμματος Λευτέρη Αυγενάκη. Στόχος, η ΝΔ να κατέβει στις αυτοδιοικητικές εκλογές έχοντας πετύχει ισορροπία στις τοπικές κοινωνίες, χωρίς «αυστηρά» χρίσματα, αλλά και χωρίς να γίνει «μπάτε σκύλοι αλέστε» στις αυτοδιοικητικές υποψηφιότητες.
Σέρνονται σενάρια
Μαζί με τις προετοιμασίες για τις…παχιές μύγες του Αυγούστου, σέρνονται και σενάρια για διώξεις που έρχονται για το σκάνδαλο Novartis. Πότε ακούγονται δύο, πότε τρία, πότε τέσσερα πολιτικά πρόσωπα που είναι «στο δόκανο». Πράγματι, η εισαγγελία έχει κάνει ενδελεχείς έρευνες σε πολιτικά πρόσωπα, σε συγγενικά τους πρόσωπα, σε τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητα κ.ο.κ. Πάλι, όμως, διακινούνται πολλά σενάρια, ακούγονται ονόματα, αλλά και «παρένθετα πρόσωπα» που θεωρητικά εξυπηρετούσαν τη ροή μαύρου χρήματος. Οι ίδιοι οι άνθρωποι που εμπλέκονται, όμως, επιμένουν, διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι, όχι απλά δεν ξέρουν, αλλά δεν έχουν καν κληθεί για διευκρινήσεις από την εισαγγελία. Ίδωμεν, γιατί, όπως ήταν αναμενόμενο, οι «προαναγγελίες» έχουν αρχίσει από τον φιλοκυβερνητικό Τύπο.