Να πάρει παράδειγμα από την χώρα του κάλεσε την Ελλάδα ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, η οποία είναι πλέον μια από τις λιγότερο χρεωμένες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την εφαρμογή ενός δραστικού προγράμματος λιτότητας.
«Έχει έρθει η ώρα οι γείτονές μας που θέλουν να είναι στην ευρωζώνη και στην (ζώνη) Σένγκεν, κάτι που ακόμη δεν συμβαίνει με τη Βουλγαρία, να σεβαστούν τις δεσμεύσεις τους, να εφαρμόσουν τους κανόνες», δήλωσε ο Μπορίσοφ στο περιθώριο της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Είναι δύσκολο και για εμάς, δυσκολευθήκαμε να αποπληρώσουμε τα παλιά δάνεια, όμως το κάναμε», πρόσθεσε ο ίδιος.
Στη Βουλγαρία, το δημόσιο χρέος της οποίας έφτανε το 100% του ΑΕΠ στα μέσα της δεκαετίας του 1990, επιβλήθηκε ένα δρακόντειο καθεστώς λιτότητας υπό την αιγίδα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μετά την κρίση του 1996-97.
Έτσι το δημοσιονομικό χρέος της χώρας πέρασε από το 97,3% του ΑΕΠ το 1997 στο 18,3% το 2013, το δεύτερο μικρότερο στην ΕΕ, σύμφωνα με τη Eurostat.
Το πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο εξακολουθεί να εφαρμόζει η χώρα, είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση των δημόσιων δαπανών, γεγονός που προκάλεσε μεγάλη πτώση στο βιοτικό επίπεδο των Βούλγαρων.
Η Βουλγαρία είναι η πιο φτωχή χώρα της ΕΕ, με το 48% των κατοίκων της να απειλούνται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, κατά τα στοιχεία της Eurostat. Ο μέσος μισθός στη Βουλγαρία είναι μόλις 400 ευρώ, ενώ η μέση σύνταξη 100 ευρώ.