Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Βοήθεια 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από την ΕΕ – Μητσοτάκης: Οι απειλές Ερντογάν δεν πέρασαν

Ηχηρά μηνύματα έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών στον Έβρο.

Ο κ. Μητσοτάκης, έχοντας πλάι του τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασσόλι, διεμήνυσε ότι ήρθε η ώρα για τους εταίρους να δείξουν την έμπρακτη συμπαράστασή τους στη χώρα μας. Παράλληλα, σημείωσε ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία “μακριά από την ύποπτη προπαγάνδα των fake news”, είδε ότι η Τουρκία κάνει πράξη την ομολογημένη απειλή της και επιχειρεί να στείλει δεκάδες χιλιάδες κατατρεγμένους ανθρώπους στην Ελλάδα, ζητώντας ανταλλάγματα.

Το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό-προσφυγικό, συνιστά ασύμμετρη απειλή τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. “Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας μου και αυτό θα κάνω. Γνώμονάς μας η ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης”, πρόσθεσε.

“Οι απειλές του κ. Ερντογάν δεν πέρασαν”

“Κινούμαστε στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Πάνω από όλα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους” δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε λέγοντας: “Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της με όπλο τη νομιμότητα και την αποφασιστικότητά της. Οι απειλές του κ. Ερντογάν δεν πέρασαν”.

“Στήριξη” 700 εκατ. ευρώ

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: “Οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα”.

Η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Επιπλέον, προανήγγειλε τη χρηματική υποστήριξη ύψους 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

”Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα”

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τόνισε με τη σειρά του ότι είναι πολύ σημαντικό σε τέτοιες καταστάσεις οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι “να μη μένουμε στις Βρυξέλλες και να βρισκόμαστε στο πεδίο για να έχουμε την καλύτερη δυνατή κατανόηση”.

“Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν και εξήρε το ρόλο της χώρας μας στην υποστήριξη των συνόρων γιατί ακριβώς όπως είπε “αυτό που κάνετε είναι κρίσιμης σημασίας για την ΕΕ”.

Εξέφρασε την απόλυτη αλληλεγγύη της ΕΕ επισημαίνοντας “είμαστε μαζί σας” και τόνισε:

“Εμπιστευόμαστε την κυβέρνησή σας και για τον επιπλέον λόγο ότι αν και έχετε ένα πολύ σημαντικό έργο επιδοκιμάζουμε το ότι λειτουργείτε σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο”.

Προσέθεσε επίσης ότι “σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα συνεχίσουμε να εγγυόμαστε τη συμφωνία με την Τουρκία και περιμένουμε από την τουρκική πλευρά να τηρεί αυτή τη συμφωνία”.

Επίσης τόνισε ότι υποστηρίζουμε τις προσπάθειες από τα Ηνωμένα Έθνη για την επίτευξη ειρηνικής λύσης στη Συρία για να δώσουμε θετικές προοπτικές στο μέλλον.

“Ζούμε ενεργούμε, είμαστε μαζί και μαζί πρέπει να προστατεύουμε τα σύνορά μας”, υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ κλείνοντας την παρέμβασή του.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων