Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου, 2022

Σε Έλληνες το Βραβείο Ελευθερίας του Τύπου 2014

Σε δύο Έλληνες δημοσιογράφους, στον Εμμανουήλ Κακλαμάνο για κείμενό του σχετικά με τη διαφθορά στην ελληνική πολιτική σκηνή και στο φωτοειδησεογράφο Γιώργο Μουτάφη για το ντοκιμαντέρ του “Απόδραση από την Ελλάδα”, απονεμήθηκε το διεθνές “Βραβείο Ελευθερίας του Τύπου 2014” του αυστριακού τμήματος της οργάνωσης “Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα”, σε σημερινή εκδήλωση στην Αυστριακή Λέσχη Δημοσιογράφων “Κονκόρντια”, στη Βιέννη.

Την απόφαση της κριτικής επιτροπής του Βραβείου για το Γιώργο Μουτάφη και τον Εμμανουήλ Κακλαμάνο – ο οποίος δεν ήταν παρών λόγω αποστολής του στην Κίνα για την απελευθέρωση δύο Ελλήνων κρατούμενων από τις κινεζικές αρχές για την οποία και διαβάστηκε σχετική επιστολή του – παρουσίασε ο εκπρόσωπος της επιτροπής, πρώην γενικός γραμματέας του αυστριακού υπουργείου Εξωτερικών Άλμπερτ Ρόχαν.

Οπως ανέφερε, ο Εμμανουήλ Κακλαμάνος βραβεύτηκε για πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του στην εφημερίδα “Το Χωνί” με τίτλο “Αθωώνουν εκ των προτέρων τους εαυτούς τους, τους συμβούλους τους και τους φίλους τους”, στο οποίο με επαγγελματισμό και θάρρος ασχολήθηκε με το τόσο δύσκολο θέμα της διαφθοράς.

Στον Γιώργο Μουτάφη το βραβείο απονέμεται για το ντοκιμαντέρ του — που προβλήθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης — “Απόδραση από την Ελλάδα” , στο οποίο συνοδεύει μετανάστες που βρίσκονται και πάλι σε φυγή, έπειτα από χρόνια παραμονής τους στην Ελλάδα κάτω από άσχημες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

Στο χαιρετισμό της στην εκδήλωση η πρόεδρος του αυστριακού τμήματος της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, Ρουμπίνα Μέρινγκ, εξαίροντας το έργο των δύο τιμώμενων και γενικότερα την ποιοτική και ερευνητική δημοσιογραφία, αναφέρθηκε στις “δύσκολες συνθήκες εργασίας στο χώρο της ελληνικής δημοσιογραφίας και στο υψηλό ποσοστό ανεργίας που αντιμετωπίζει και που φθάνει έως και στο 40%”.

Η κεντρική ομιλήτρια της τελετής απονομής των βραβείων, η Ελληνίδα καθηγήτρια Διακυβέρνησης των Μέσων Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, Κατερίνα Σαρικάκη, μίλησε για τις δύο διαφορετικές, όπως είπε, πλευρές της ελληνικής κοινωνίας που αντικατοπτρίζονται στο έργο των δύο τιμώμενων.

Διευκρίνισε πως από τη μια βρίσκεται η πιο περιθωριοποιημένη κοινωνική ομάδα, αυτή των μεταναστών και αυτά που βιώνει, μεταξύ άλλων, με την εκμετάλλευσή της από κάποια δίκτυα και τη βία στην οποία υπόκειται, και από την άλλη, αυτούς που βρίσκονται στην εξουσία και έχουν “προδώσει” ουσιαστικά το δημόσιο ρόλο που έχουν, να προάγουν το δημόσιο συμφέρον.

Επισήμανε κατόπιν πως η δημοσιογραφία σήμερα στην Ελλάδα χρειάζεται θάρρος και κουράγιο καθώς οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι δεν είναι μόνον υπαρξιακές – δεν υπάρχουν δουλειές και αν υπάρχουν δεν αμείβονται – αλλά επιπλέον ζουν σε κατάσταση αβεβαιότητας και φόβου καθώς υπάρχουν δείγματα βίας που καταγγέλλονται δημόσια από ανεξάρτητους οργανισμούς.

Όπως τόνισε η κ. Σαρικάκη, από την άλλη πλευρά διαπιστώνεται μια τεράστια άνθηση εγχειρημάτων, πλατφόρμων, περιοδικών, εφημερίδων, ντοκιμαντέρ, που προσπαθούν να επαναφέρουν στο δημόσιο λόγο την κριτική, να δώσουν μια αντανάκλαση του δημόσιου και ιδιωτικού βίου που έχουν οι περισσότεροι Ελληνες και όσοι ζουν στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκαν πολλά στελέχη αυστριακών Μέσων Ενημέρωσης και εκπρόσωποι της δημόσιας ζωής – ανάμεσά τους ο ελληνικής καταγωγής πρώην δημοτικός σύμβουλος και βουλευτής του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης Χάνες Χάρβανεκ – διαβάστηκε η ευχαριστήρια επιστολή του βραβευμένου Εμμανουήλ Κακλαμάνου ο οποίος βρίσκεται στην Κίνα για την υπόθεση κράτησης δύο Ελλήνων πολιτών.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη, ο Γιώργος Μουτάφης τόνισε πως αφιερώνει το βραβείο “στους Έλληνες άνεργους και ανασφάλιστους δημοσιογράφους που έχουν χάσει τα πάντα, αλλά επίσης και στους δημοσιογράφους που εξακολουθούν να δουλεύουν έχοντας χάσει και οι ίδιοι τα εργασιακά τους δικαιώματα”, ενώ το ίδιο το βραβείο του δίνει κίνητρα να συνεχίσει.

Όπως σημείωσε, το ντοκιμαντέρ “Απόδραση από την Ελλάδα” είναι μόνο ένα μικρό δείγμα της δουλειάς του, ένα μικρό μόνο κομμάτι ενός μακροχρόνιου εγχειρήματος στο οποίο προσπαθεί να καταγράψει την κατάσταση των μεταναστών, την ιστορία τους πίσω από την οικονομική κρίση και πίσω από την ξενοφοβία, γιατί, κατά την άποψή του, στην περίοδο της ύφεσης και της κρίσης πολλοί Έλληνες δυστυχώς πιστεύουν ότι οι μετανάστες είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Σε δηλώσεις της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Κατερίνα Σαρικάκη χαρακτήρισε το βραβείο ως πάρα πολύ σημαντική διάκριση για τους Έλληνες δημοσιογράφους και τις Ελληνίδες δημοσιογράφους γιατί είναι, όπως επισήμανε, μια αναγνώριση και επίσης ένα “ευχαριστώ” για το έργο που παράγουν αυτή τη στιγμή, να προβάλουν μια δημοσιογραφία η οποία σέβεται τον εαυτό της, είναι κριτική και στέκεται δίπλα στον πολίτη και δίπλα σε αυτό που ονομάζουμε δημόσιο συμφέρον.

Η ίδια θεωρεί πως οι δύο δημοσιογράφοι που βραβεύτηκαν αντιπροσωπεύουν όχι μόνον προσωπικά αλλά συλλογικά ό, τι καλύτερο προσφέρει η ελληνική δημοσιογραφία αυτή τη στιγμή και, που “δυστυχώς δεν είναι αυτοί που βρίσκει κανείς στα κύρια Μέσα Επικοινωνίας, στα μεγάλα κανάλια, για παράδειγμα”.

Το “Βραβείο Ελευθερίας του Τύπου-Ένα μήνυμα για την Ευρώπη” απονέμεται από το 2001 και κάθε χρόνο, σε δημοσιογράφους, πολιτικούς αρθρογράφους και ανταποκριτές της νοτιοανατολικής Ευρώπης και από γειτονικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κριτικές, ενημερωτικές και ερευνητικές δημοσιεύσεις που καλύπτουν θέματα πολιτικής, ελευθερίας του Τύπου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφθοράς, ή άλλων συναφών κοινωνικών ζητημάτων, και εφέτος είχε προκηρυχθεί αποκλειστικά για δημοσιογράφους από την Ελλάδα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων