Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Βραδινός περίπατος στα ιστορικά κτήρια της συνοικίας των Εξοχών Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ)

Ένας ξεχωριστός νυχτερινός περίπατος πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Ντεπώ Θεσσαλονίκης, όπου δεκάδες κόσμου ξεναγήθηκαν στα ιστορικά κτήρια της περιοχής και γνώρισαν την άγνωστη πλευρά τους. Η ομάδα Thessaloniki Walking Tours οργάνωσε την εορταστική βραδινή βόλτα, με ελεύθερη συμμετοχή, με την ανταπόκριση στο κάλεσμα να ξεπερνά τις προσδοκίες.

H αποθήκη των τραμ, μερικές από τις θρυλικές βίλες της αλλοτινής «λεωφόρου των Εξοχών», μια συνοικία που δεν έχασε τον χαρακτήρα της και ένα παράξενο σπίτι που στεγάζει έναν από τους διασημότερους αστικούς θρύλους της πόλης. Περισσότερα από 50 άτομα περπάτησαν με φόντο το νυχτερινό αστικό τοπίο, άκουσαν τις αφηγήσεις των ιστοριών του Ντεπώ και στη διαδρομή, συνάντησαν χειμερινά και θερινά σινεμά, λουτρά και κέντρα διασκεδάσεως που δεν υπάρχουν πια, ένα προπολεμικό κατάστημα που υπάρχει ακόμη, τον Γιώργο Βαφόπουλο και τον Νίκο Μπακόλα και ένα ζευγάρι που κάποτε ένωσε ένας παράφορος έρωτας.

Το ραντεβού δόθηκε στις 18.30 το απόγευμα στη συμβολή των οδών Ανθέων και Σοφούλη, από όπου ξεκίνησε η ξενάγηση, με επίκεντρο την ιστορία της σεφαραδίτικης καταγωγής οικογένειας Αλλατίνι, που «κληροδότησε» τα περισσότερα από τα κτήρια στην περιοχή. Οι στάσεις περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, το Μύλο Αλλατίνι, που υπήρξε ο μεγαλύτερος αλευρόμυλος των Βαλκανίων, τη Συνοικία Ουζιέλ, τη Βίλα Ζαρντινίδη, τη Βίλα Αλλατίνι, όπου στεγάζεται σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Στοιχειωμένο Σπίτι, την Casa Bianca, τη Βίλα Μορντώ και φυσικά το Ντεπώ, δηλαδή, οι αποθήκες των πρώτων ιππήλατων τραμ, που υπήρξε σημείο αναφοράς για τη ζωή στη Θεσσαλονίκη.

photo2

photo3

photo4

photo5

photo6

photo7

photo8

photo9

photo10

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων