Είναι γνωστό από καιρό ότι το άγχος και το στρες μπορεί να επηρεάσουν τις πιθανότητες μια γυναίκα να μείνει έγκυος. Ερευνητές από τις ΗΠΑ υποστηρίζουν, ότι χάρη σε ένα νέο φάρμακο, το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να ξεπεραστεί.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν, ότι η μείωση των επιπέδων μιας προσφάτως ανακαλυφθείσας ορμόνης –η οποία ονομάζεται RFRP3- μπορεί να σταματήσει το άγχος από το να επηρεάζει τα ποσοστά εγκυμοσύνης.
Η ανακάλυψη αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς, προσφέρει νέες ελπίδες για τη δημιουργία ενός φαρμάκου, το οποίο θα μπορούσε να «σβήσει» τις επιπτώσεις του στρες στον οργανισμό.
Στις μέρες μας πολλά ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα στην προσπάθειά τους να ξεκινήσουν τη δική τους οικογένεια και για το λόγο αυτό μια αποτελεσματική θεραπεία θα μπορούσε να έχει σημαντική επίδραση στη ζωή τους, αναφέρει δημοσίευμα της MailOnline.
Η ορμόνη RFRP3 παράγεται στον εγκέφαλο των θηλαστικών και επηρεάζει το αναπαραγωγικό τους σύστημα «απενεργοποιώντας» το πριν από την εφηβεία.
Η συγκεκριμένη ορμόνη πιστεύεται ακόμη, ότι προστατεύει τον οργανισμό όταν βιώνει καταστάσεις στρες «απενεργοποιώντας» το αναπαραγωγικό σύστημα της γυναίκας.
Μετά από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, η ομάδα των ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανακάλυψε -όπως εξήγησε η καθηγήτρια Daniela Kaufer- ότι «η δραματική μείωση των αναπαραγωγικών λειτουργιών φαίνεται να διαρκεί πολύ περισσότερο από τη στιγμή που τελειώνει το στρες και πέρα από τη στιγμή που παρατηρούνται υψηλά επίπεδα των ορμονών του στρες στο αίμα. Αυτό μπορεί να εξηγεί την υψηλή συχνότητα και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις του στρες στην ανθρώπινη υπογονιμότητα».
Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο eLife.