Η ιστορία αυτή τη φορά φαίνεται σοβαρή και ουδεμία σχέση φέρεται να έχει με τις υποθέσεις για τον -δήθεν- τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη.
Το ταφικό ηρώο του μεγάλου αρχαίου φιλόσοφου και θεμελιωτή πολλών επιστημών Αριστοτέλη, που έστησαν οι συμπατριώτες του στη γενέτειρά του Στάγειρα Μακεδονίας, βρέθηκε και ταυτίζεται με πολύ ψηλό ποσοστό πιθανολόγησης, όπως ανακοινώνεται σήμερα Πέμπτη σε μεγάλο, διεθνές και έγκυρο επιστημονικό συνέδριο της Θεσσαλονίκης.
Τη σχετική ανακοίνωση «Ο τάφος του Αριστοτέλη» θα κάνει ο αρχαιολόγος κ. Κώστας Σισμανίδης στο συνέδριο «Αριστοτέλης 2.400 χρόνια».
«Δεν έχουμε αποδείξεις αλλά ισχυρότατες ενδείξεις – φθάνουν σχεδόν στη βεβαιότητα. Η θέση στην οποία κτίστηκε το πεταλωτό οικοδόμημα, μέσα στην πόλη και κοντά στην Αγορά (κατά παρέκκλιση των νενομισμένων), με πανοραμική θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Η εποχή της κατασκευής του στην αρχή-αρχή ακόμη της ελληνιστικής περιόδου. Το ασύμβατο για άλλες χρήσεις σχήμα του. Ο δημόσιος χαρακτήρας του και η μεγάλη βιασύνη που διακρίνεται στην κατασκευή του, με ποιοτικό, άλλα ετερόκλητο οικοδομικό υλικό σε δεύτερη χρήση. Η ύπαρξη βωμού σε τετραγωνισμένο δάπεδο. Όλα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το σωζόμενο αψιδωτό κτίσμα ήταν ο τάφος-ηρώο του Αριστοτέλη», λέει ο αρχαιολόγος.
Πρόκειται για ταφικό ηρώο όπου οι Σταγειρίτες μετέφεραν και εναπόθεσαν την τέφρα του φιλοσόφου αμέσως μετά τον θάνατό του στη Χαλκίδα, τιμώντας τον σαν ήρωα, σωτήρα, νομοθέτη και δεύτερο «οικιστή» της πόλης τους, εφόσον με δική του μεσολάβηση στο Φίλιππο ξαναχτίστηκε η πόλη που είχαν καταστραφεί από τον ίδιο Μακεδόνα βασιλιά το 349 π.Χ.
Τόσο τα ανασκαφικά δεδομένα όσο και παλιές γραμματειακές πηγές συγκλίνουν στην άποψη ότι το αψιδωτό οικοδόμημα και ο βωμός σε μαρμαροθετημένο δάπεδο των ελληνιστικών χρόνων, που αποκάλυψαν οι ανασκαφές στην αρχαία πόλη το 1996, δεν μπορεί παρά να ήταν ο τάφος και το ηρώο του Αριστοτέλη.