Κυριακή, 22 Μαΐου, 2022

Η Βρετανία ενεργοποιεί τον στρατό για αποτροπή νέων χτυπημάτων

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής

Στρατιώτες κινητοποιήθηκαν σε κομβικά σημεία στη Βρετανία την Τετάρτη με σκοπό να αποτρέψουν ενδεχόμενες νέες επιθέσεις μετά την άνοδο του επιπέδου τρομοκρατικής απειλής στο υψηλότερο επίπεδο μετά από την τελευταία βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στο Μάντσεστερ που αφαίρεσε τη ζωή 22 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

 Η πρωθυπουργός Theresa May ανακοίνωσε αργά την Τρίτη ότι το επίπεδο απειλής χαρακτηρίζεται πλεόν “κρίσιμο”, που σημαίνει πρακτικά ότι μια νέα επίθεση θεωρείται επικείμενη.

 Η αστυνομία είχε προηγουμένως κατονομάσει τον γεννημένο στη Βρετανία, 22χρονο Salman Abedi, ως τον δράστη της βομβιστικής επίθεσης στον εσωτερικό χώρο του Manchester Arena στο τέλος της συναυλίας της Αμερικανής pop τραγουδίστριας, Ariana Grande, τη Δευτέρα, την οποία παρακολουθούσαν χιλιάδες παιδιά και έφηβοι.

Κατά την επίθεση τραυματίστηκαν 59 άτομα, ορισμένα εκ των οποίων έχουν υποστεί απειλητικούς για τη ζωή τους τραυματισμούς.

 «Βρισκόμαστε σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη έρευνα, στην οποία συνεχίζουμε να διαθέτουμε σημαντικούς πόρους», δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής της αστυνομίας του Manchester, Ian Pilling. «Η αύξηση του επιπέδου απειλής σε «κρίσιμη» θα στηρίξει τις εν εξελίξει επιχειρήσεις μας», συμπλήρωσε στη δήλωσή του.

Η επίθεση του Μάντσεστερ αποτελεί την πιο θανατηφόρα στη Βρετανία από τον Ιούλιο του 2005, όταν τέσσερις Βρετανοί Μουσουλμάνοι βομβιστές αυτοκτονίας σκότωσαν 52 άτομα σε συντονισμένες επιθέσεις στο δίκτυο μεταφορών του Λονδίνου.

 Αμερικανικές πηγές ασφάλειας, επικαλούμενες βρετανούς αξιωματούχους στον τομέα των πληροφοριών, ανέφεραν ότι ο Abedi γεννήθηκε στο Μάντσεστερ από Λίβυους γονείς.

Από την πλευρά της, η Βρετανή προωθυπουργός είπε ότι είναι πιθανό μια μεγαλύτερη ομάδα να συνδέεται με τη βομβιστική επίθεση, προτρέποντας την ανάπτυξη στρατευμάτων λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες από τις εθνικές εκλογές στο ΗΒ.

 Την ίδια στιγμή ο ανεξάρτητος φορέας που καθορίζει το επίπεδο απειλής συνέστησε αυτή να μεταβληθεί σε “κρίσιμη” από “σοβαρή” για πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2007.

 «Αυτό σημαίνει ότι η εκτίμησή τους δεν είναι μόνο ότι η επίθεση εξακολουθεί να είναι πολύ πιθανή, αλλά ότι μπορεί να λάβει χώρα άμεσα», σχολίασε η May σε τηλεοπτική ανακοίνωση από το γραφείο της στη Downing Street μετά από συνάντηση με την κυβερνητική επιτροπή αντιμετώπισης κρίσεων.

 «Οι ένοπλοι αστυνομικοί που είναι επιφορτισμένοι με καθήκοντα όπως η φύλαξη χώρων ζωτικής σημασίας θα αντικατασταθούν από μέλη των ενόπλων δυνάμεων. Μπορεί επίσης να δείτε στρατιωτικό προσωπικό να παρίσταται σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις, όπως συναυλίες και αθλητικούς αγώνες».

Ο κορυφαίος αξιωματικός της Βρετανίας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, Mark Rowley, δήλωσε ότι η κατάσταση θα επανέλθει στις πρότερες συνθήκες μόνο όταν κριθεί ασφαλές και ότι η απόφαση να αυξηθεί το επίπεδο απειλής είχε γίνει «προληπτικά» λόγω κενών στην αστυνομική γνώση κατά τη διάρκεια της έρευνας.

Καταλήγοντας, είπε στους δημοσιογράφους ότι ελπίζει πως, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, το επίπεδο δεν θα παραμείνει κρίσιμο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 Πηγές: Reuters, AFP

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων