Πέμπτη, 18 Αυγούστου, 2022

Βρετανία: Έχουμε νομική υποχρέωση να εκδώσουμε τον Ασάνζ στη Σουηδία

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα ότι ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ απέφυγε τη σύλληψη διαφεύγοντας στην πρεσβεία του Ισημερινού και ότι οι βρετανικές αρχές έχουν την υποχρέωση να τον εκδώσουν στη Σουηδία σχετικά με κατηγορία σε βάρος του για βιασμό, η οποία εκκρεμεί.

Αν τα 3,5 χρόνια που παραμένει ο Ασάνζ στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο ισοδυναμούν με “παράνομη κράτηση”, θα αποφανθεί αύριο μια επιτροπή του ΟΗΕ που εξετάζει προσφυγή του ιδρυτή του Wikileaks, μετέδωσε το BBC.

“Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι ο κ. Ασάνζ ουδέποτε κρατήθηκε αυθαιρέτως από το Ηνωμένο Βασίλειο, όμως αποφεύγει εσκεμμένα τη νόμιμη σύλληψή του επιλέγοντας να παραμείνει στην πρεσβεία του Ισημερινού”, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

“Μια κατηγορία για βιασμό εξακολουθεί να εκκρεμεί και έχει εκδοθεί ένα ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης, έτσι το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να έχει τη νομική υποχρέωση να εκδώσει τον κ. Ασάνζ στη Σουηδία”.

HTML tutorial

Ο 44χρονος Ασάνζ καταζητείται στη Σουηδία για να ανακριθεί σχετικά με κατηγορίες για βιασμό που είχαν διατυπωθεί σε βάρος του το 2010 και τις οποίες ο ίδιος αρνείται. Κατέφυγε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 2012 για να αποφύγει την έκδοση.

real.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων