«Προϋπόθεση για να μπούμε σε συζήτηση περί δανεισμού των γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα» δηλώνει στα ΝΕΑ η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, Χάνα Μπόλτον, απαντώντας στο αίτημα του πρωθυπουργού για προσωρινή επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα το 2021, στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Η ίδια επαναλαμβάνει ότι οι επίτροποι του Μουσείου και όχι η βρετανική κυβέρνηση θα εξετάσουν οποιοδήποτε αίτημα δανεισμού.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η απάντηση που έδωσε στα ΝΕΑ ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού.
«Τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούν ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου. Οι επισκέπτες μπορούν να τα βλέπουν δωρεάν. Εκτίθενται εδώ και περισσότερο από 200 χρόνια και εκατομμύρια άνθρωποι από όλον τον κόσμο τα έχουν επισκεφθεί. Οι αποφάσεις που σχετίζονται με αυτά λαμβάνονται από τους Επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις»απάντησε ο εκπρόσωπος του βρετανού πρωθυπουργού.
Η θέση του υπουργείου
Το υπουργείο Πολιτισμού απάντησε χθες, με ανακοίνωση του, σε επικριτική ανάρτηση της τέως υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά, καθώς και σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου σημειωνόταν ότι η πρόταση του πρωθυπουργού υπονομεύει και ακυρώνει την προσπάθειές επαναπατρισμού των γλυπτών. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση σημειώνεται: «Θεωρούμε ότι ο δανεισμός των Γλυπτών προς έκθεση αποδέχεται στην ουσία τις κατά καιρούς απαντήσεις των δανειστών περί αναγνώρισης της κυριότητας εκ μέρους της χώρας μας ως προϋπόθεσης του δανεισμού, γεγονός το οποίο υπονομεύει και ακυρώνει την οριστική επιστροφή και επανένωση».
Το υπουργείο Πολιτισμού περνώντας στην αντεπίθεση τόνισε ότι η κα Ζορμπά δεν μπήκε στον κόπο ούτε να διαβάσει την συνέντευξη του Έλληνα Πρωθυπουργού καθώς όπως αναφέρεται «ο Πρωθυπουργός δήλωσε στον “Observer” ότι σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν αποποιείται το πάγιο αίτημα της για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και επ’ ουδενί τρόπω αναγνωρίζει καμία κυριότητα στη βρετανική πλευρά, θεωρώντας ότι μία ενδεχόμενη αποδοχή της πρότασής του θα αποτελούσε σημαντική χειρονομία καλής θελήσεως, εμπεριέχουσα την ουσιαστική αναγνώριση των Βρετανών για το δίκαιο της απαίτησης».