Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Οι Βρετανοί πιστεύουν πως τα Ελγίνεια μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Η νέα έρευνα του YouGov αποκαλύπτει ότι το 32% των ερωτηθέντων απαντά πως τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στη χώρα από όπου κατάγονται έναντι του 23% που θέλει να παραμείνουν στην Αγγλία. Ένα σημαντικό ποσοστό που φτάνει το 32% δεν ενδιαφέρεται να πάρει θέση αφού δεν θα τους πείραζε κανένα από τα δύο ενδεχόμενα.
Ο σύζυγος της Βρετανίδας νομικού, Τζώρτζ Κλούνει είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι το μεγαλύτερο μέρος των βρετανών συμφωνεί μαζί του για την ανάγκη επιστροφής των μαρμάρων, σε συνέντευξη τύπου για τη νέα του ταινία πριν από κάποιο διάστημα. Σήμερα η έρευνα αυτή τον επιβεβαιώνει.
Το αίτημα της Αμάλ Αλαμουντίν προς τη Μεγάλη Βρετανία για επιστροφή των μαρμάρων βασίζεται σε αυτό που η ίδια χαρακτήρισε «δίκαιη αξίωση». Θα αναρωτιόταν κανείς γιατί το αίτημα της Αμάλ Αλαμουντίν θα έπρεπε να συγκινήσει τη Βρετανική κυβέρνηση και τη διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου.
Φαίνεται πως η λιβανικής καταγωγής δικηγόρος είναι η τέταρτη στη λίστα των Λονδρέζων με τη μεγαλύτερη επιρροή. Μπορεί να είναι το ντύσιμο, το στυλ, η περσόνα ή ακόμη και ο σύζυγός της που τη φέρνουν σε αυτή τη θέση, σε κάθε περίπτωση όμως το όνομά της παίζει στα μίντια, και η κοινή γνώμη την αντιμετωπίζει αρκετά θετικά. Η evening standard την χαρακτηρίζει ως παγκόσμια ανθρωπίστρια.
Το βασικότερο επιχείρημα για την παραμονή των μαρμάρων στο Βρετανικό μουσείο είναι ότι τα μάρμαρα δεν «εκλάπησαν» ποτέ από την Ελλάδα. Η αρχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας επέτρεψαν στο λόρδο Έλγιν να πάρει τα γλυπτά, συνεπώς καμία βίαιη αποχώρηση δεν έλαβε χώρα. Μπορεί το επιχείρημα να ακούγεται λιγότερο ή περισσότερο πιστηκό στον αναγνώστη αλλά διάφοροι νομικοί ειδικοί επισημαίνουν ότι μπορεί να είναι λόγος που δε θα επιτρέχει στην ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το διεθνές δίκαιο για τη διεκδίκηση των γλυπτών πίσω στην πατρίδα τους.