Από την 1η Φεβρουαρίου του 2020 τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για το Brexit, δηλαδή την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.
Brexit: Τι αλλάζει στις αγορές από το Ηνωμένο Βασίλειο
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια από τις πλέον δημοφιλείς χώρες για τους Ελληνες που ψωνίζουν από το εξωτερικό. Μετά το Brexit, ωστόσο, αυτή η συνθήκη αναμένεται να αλλάξει.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα της ΑΑΔΕ για το Brexit, από την 1η Φεβρουαρίου του 2020 ξεκίνησε η μεταβατική περίοδος που προβλέπει η Συμφωνία Αποχώρησης από την ΕΕ. Η ΑΑΔΕ επισημαίνει ότι «κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, το σύνολο του πρωτογενούς και παράγωγου δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της νομοθετικής δέσμης του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα, συνεχίζει να εφαρμόζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2020 «δεν απαιτείται η τήρηση τελωνειακών διατυπώσεων για συναλλαγές από/προς το Η.Β» και πως, εν ολίγοις, «δεν θα αλλάξει τίποτα για πολίτες και επιχειρήσεις σε Ε.Ε. και Η.Β»
Τι θα συμβεί μετά τη μεταβατική περίοδο του Brexit
Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου του Brexit, το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να συμμορφώνεται με όλες τις πολιτικές, διοικητικές, οικονομικές, εμπορικές, νομικές και διεθνείς υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή του στην Ε.Ε.
Ταυτόχρονα, ωστόσο, θα ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων γύρω από τις εμπορικές σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ μετά το Brexit. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, μετά την οριστικοποίηση των διαπραγματεύσεων θα εκδοθούν νεότερες οδηγίες προς επιχειρήσεις, εμπόρους και καταναλωτές.
Σε σχετικό σημείωμά της, ωστόσο, η Κομισιόν ότι ακόμη κι αν επιτευχθεί συμφωνία για το εμπόριο, θα αλλάξουν σε σημαντικό βαθμό οι εμπορικές σχέσεις, λόγω της αποχώρησης από την Τελωνειακή Ενωση. Κατά την Κομισιόν, οι εξελίξεις θα είναι ακόμη πιο ραγδαίες αν δεν επιτευχθεί συμφωνία για τις εμπορικές σχέσεις Η.Β. και ΕΕ μετά το Brexit.