Όλα βρίσκονται στον αέρα στη Μεγάλη Βρετανία. Η συμφωνία για το Brexit αλλά και η ίδια η κυβέρνηση καθώς πληθαίνουν οι πιέσεις κατά την πρωθυπουργού Τερέζας Μέι να παραιτηθεί.
Μάλιστα, ήδη κατατέθηκε το πρωί της Παρασκευής και επισήμως πρόταση μομφής εναντίον της καθώς συγκεντρώθηκαν οι απαιτούμενες 48 επιστολές βουλευτών των Τόρις, σύμφωνα με την ιστοσελίδα BrexitCentral που επικαλείται αξιόπιστη πηγή. Σύμφωνα με το Sky News έχουν ενημερωθεί όλοι οι βουλευτές να επιστρέψουν στο Λονδίνο.
Παράλληλα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις οι πολίτες άλλαξαν γνώμη και δεν θέλουν πλέον Brexit. Ζητούν νέο δημοψήφισμα, κάτι που η κυβέρνηση απορρίπτει.
Νέο πονοκέφαλο στην Τερέζα Μέι, που έχει να διαχειριστεί τις παραιτήσεις υπουργών και τις προτάσεις δυσπιστίας σε βάρος της από βουλευτές του κόμματός της, βάζουν οι βορειοϊρλανδοί του DUP καθώς, σύμφωνα με την Telegraph, έχουν διαμηνύσει ότι η συμφωνία τους με τους Συντηρητικούς για το Brexit ακυρώνεται εκτός εάν η Τερέζα Μέι αντικατασταθεί από νέο ηγέτη.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα που επικαλείται πηγές στο περιβάλλον της επικεφαλής του DUP, Αρλίν Φόστερ, το κόμμα απείλησε ότι θα καταψηφίσει τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων και πρόσθεσε ότι η υποστήριξή του προς τους Τόρις εφεξής «εξαρτάται από το ποιος (θα) είναι στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος».
Την ίδια ώρα η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, εκφράζοντας τη γενικότερη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξεκαθαρίζει ότι αποκλείεται εντελώς το ενδεχόμενο επανάληψης των διαπραγματεύσεων για το Brexit σε κάποια νέα βάση. Η προειδοποίηση αυτή εκ μέρους της ΕΕ έχει ως αποδέκτη το πολιτικό προσωπικό αλλά και τον λαό της Βρετανίας.
Πρόκειται για ένα τελεσίγραφο, ένα μήνυμα που στην ουσία εκδηλώνει την αδιαφορία των Ευρωπαίων για τα τρομακτικά εσωτερικά προβλήματα που προκαλεί στη Βρετανία το Brexit. Προβλήματα που στήνουν την Τερέζα Μέι με την πλάτη στον τοίχο, απαγορεύοντάς της οποιαδήποτε σκέψη τακτικής αναδίπλωσης. Γι’ αυτό και στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη, η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι για την ίδια υπάρχει μόνο μία επιλογή: Το να προχωρήσει με το σχέδιο Βrexit που έχει συμφωνηθεί, πιστεύοντας, όπως η ίδια λέει «με κάθε ικμάδα της ύπαρξής μου ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος για τη Βρετανία».
Δεν έχουν όμως την ίδια άποψη και οι πολίτες. Δημοσκόπηση που διεξήχθη για το Sky News, αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από τους μισούς Βρετανούς αντιτίθενται στο Brexit και ζητούν δεύτερο δημοψήφισμα, κάτι που η Βρετανίδα πρωθυπουργός φαίνεται ότι απέκλεισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το απόγευμα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Sky Data, μόλις ένας στους επτά Βρετανούς πιστεύει ότι η συμφωνία του Brexit που πρότεινε η Μέι είναι καλύτερη τόσο από μία «μη συμφωνία», όσο και από την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στο ερώτημα ποιο αποτέλεσμα προτιμούν: Το 54% επιθυμεί την παραμονή στην ΕΕ, το 32% Brexit χωρίς συμφωνία, ενώ το 14% Brexit με τη συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η Μέι.
Σε τι συμφώνησε η Μέι
Η Τερέζα Μέι συμφώνησε σε ένα προσχέδιο για το Brexit που, ακόμη και από μέλη του κόμματός της, των Συντηρητικών, θεωρείται σε βασικά του σημεία απαράδεκτο. Η σκληροπυρηνική πτέρυγα των «Τόρις» διάκειται τόσο αρνητικά σε αυτό, ώστε λίγο-πολύ τα μέλη της αντιμετωπίζουν τη Μέι σαν εθνική μειοδότρια και κινούνται προς την κατεύθυνση της καθαίρεσής της. Εκείνη, αυτό που φαίνεται να πληρώνει, είναι η στρατηγική επιλογή της να αποπειραθεί να ικανοποιήσει τους πάντες, δηλαδή και τους φανατικούς υποστηρικτές του «σκληρού» διαζυγίου της Βρετανίας με την ΕΕ, αλλά και τους πιο μετριοπαθείς που επιθυμούν τη διατήρηση κάποιων δεσμών με την «ηπειρωτική» Ευρώπη.
Η Μέι οφείλει να λάβει την έγκριση της πλειοψηφίας στο βρετανικό κοινοβούλιο για να προχωρήσει, πρέπει δηλαδή να εξασφαλίσει 320 θετικές ψήφους. Αυτό όμως φαντάζει ως αδύνατο υπό τις κρατούσες συνθήκες. Όπως παρατηρεί ο Σερ Βινς Κέιμπλ, ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών «δεν υπάρχει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να στηρίξει τη συμφωνία της Μέι. Και η ίδια έχει παραδεχτεί ότι το ‘No Brexit’ είναι η μόνη εναλλακτική στο σχέδιό της».
Όπως αποτυπώνεται σε κρίσιμα άρθρα της συμφωνίας όπως πχ το μεθοριακό καθεστώς που θα ισχύσει με το Brexit ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία (η οποία ανήκει στη Βρετανία) και την Ιρλανδική Δημοκρατία (κράτος-μέλος της ΕΕ), το αποτέλεσμα των προσπαθειών που κατέβαλε η Μέι τελικά φαίνεται να πέφτει στο χάσμα ανάμεσα σε δύο ασυμβίβαστες τάσεις. Και μάλλον στο χείλος αυτής της πολιτικής αβύσσου που χάσκει σχεδόν κάτω από τα πόδια της βρίσκεται πλέον μετέωρη η Τερέζα Μέι.