Σχεδόν ως ένα χριστουγεννιάτικο δώρο δέχθηκαν οι περισσότεροι πολιτικοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες που θα καθορίσει τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών.
Όταν και εφόσον εγκριθεί η 2.000 σελίδων «Συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου», τόσο από το Συμβούλιο μέχρι το τέλος του έτους, όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην ολομέλεια του Φεβρουαρίου, θα αποτρέψει μια χαοτική κατάσταση που θα είχε διαμορφωθεί χωρίς αυτήν ακριβώς τη συμφωνία.
Ωστόσο δεν θα παραμείνουν τα πάντα όπως ήταν πριν από το Brexit, επειδή οι σχέσεις με τους Βρετανούς θα αλλάξουν δραστικά. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα γίνει μια «τρίτη χώρα» και παρόλο που οι κανόνες ορίζουν τον τρόπο λειτουργίας για τις υπηρεσίες, τις εταιρείες και τους δασμούς, το Brexit αναμένεται να επηρεάσει την καθημερινότητα εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών.
Μπορώ να πάω για διακοπές ή για επαγγελματικό ταξίδι στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Ναι. Είτε πρόκειται για λόγους αναψυχής είτε για επαγγελματικούς, οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα χρειάζονται βίζα. Θα απαιτείται φυσικά διαβατήριο, ενώ μελλοντικά η βρετανική κυβέρνηση θα εισαγάγει ένα νέο σύστημα εισόδου στη χώρα, βάσει του οποίου θα χρειάζεται η λεγόμενη Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Εξουσιοδότηση . Θυμίζει το ESTA που ισχύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και θα πρέπει οι Ευρωπαίοι πολίτες να καταβάλλουν ένα μικρό ποσό.
Θα μπορούν οι Βρετανοί να επισκέπτονται την Ελλάδα και τα άλλη κράτη – μέλη της ΕΕ;
Ναι. Αρκεί φυσικά να φέρουν διαβατήριο που εκδόθηκε λιγότερο από δέκα χρόνια πριν και δεν θα λήγει για τους επόμενους έξι μήνες. Αυτός ο κανόνας δεν θα ισχύει για τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. Ένας Βρετανός τουρίστας μπορεί να ταξιδέψει στις περισσότερες χώρες της ΕΕ – συν Ελβετία, Νορβηγία, Ισλανδία και Λιχτενστάιν – χωρίς βίζα. Θα μπορεί να παραμείνει έως και 90 ημέρες σε οποιαδήποτε κυλιόμενη περίοδο 180 ημερών. Έτσι, ένα Πασχαλινό ταξίδι στην Ισπανία, ακολουθούμενο από δεκαπέντε ημέρες διακοπές στα ελληνικά νησιά θα υπολογίζονται στο όριο των 90 ημερών. Οι κανόνες για τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Κύπρο και τη Ρουμανία είναι διαφορετικοί, καθώς δεν ανήκουν στον χώρο Σένγκεν. Ένας Βρετανός θα μπορεί να κάνει ένα ταξίδι 90 ημερών σε οποιοδήποτε από αυτά τα κράτη – μέλη της ΕΕ και να μην χρησιμοποιήσει το όριο των 90 ημερών για άλλες χώρες της ΕΕ. Από το 2022 όμως οι Βρετανοί πολίτες, ως πολίτες τρίτης χώρας, θα χρειάζεται να καταβάλουν χρήματα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού (ETIAS) για να ταξιδέψουν στην ΕΕ.
Τι γίνεται αν ακυρωθεί ή εάν καθυστερήσει η πτήση μου στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Εάν πετάτε με μια αεροπορική εταιρεία που έχει την έδρα της σε οποιοδήποτε κράτος – μέλος της ΕΕ θα έχετε ακριβώς τα ίδια δικαιώματα επιβατών που ισχύουν σήμερα. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει εάν ταξιδεύετε με μια εταιρεία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο όπως η British Airways. Μετά το νέο έτος, οι βρετανικές αεροπορικές εταιρείες δεν καλύπτονται πλέον από τα κοινά δικαιώματα των επιβατών της ΕΕ , και ως εκ τούτου τα δικαιώματά σας θα εξαρτηθούν από το τι θα επιλέξει να κάνει η βρετανική κυβέρνηση.
Μπορώ να χρησιμοποιήσω το ελληνικό δίπλωμα οδήγησης στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Ναι. Δεν θα χρειαστείτε διεθνή άδεια οδήγησης.
Θα κοστίζει περισσότερο εάν πρέπει να χρησιμοποιήσω το τηλέφωνό μου στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Εξαρτάται. Τον Ιούνιο του 2017 η Ευρωπαϊκή Ένωση κατήργησε τις πρόσθετες χρεώσεις στα κινητά τηλέφωνα για τους πολίτες που ταξιδεύουν σε άλλο κράτος -μέλος της Ένωσης από αυτό στο οποίο κατοικούν ή με το οποίο διατηρούν «σταθερούς δεσμούς», δηλαδή στο οποίο εργάζονται ή σπουδάζουν. Αυτό είναι γνωστό ως «περιαγωγή». Για τις κλήσεις σε κινητά και σταθερά τηλέφωνα, τα γραπτά μηνύματα (SMS) και τις υπηρεσίες δεδομένων, ισχύουν οι εγχώριες χρεώσεις, δηλαδή οι ίδιες τιμές που ισχύουν για τις κλήσεις, τα μηνύματα και τα δεδομένα στη χώρα διαμονής. Ωστόσο, μετά το Brexit, οι βρετανικές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θα μπορούσαν να επαναφέρουν τις χρεώσεις. Αν συμβεί αυτό, τότε οι χρεώσεις κάθε φορά που κάποιος χρησιμοποιεί τον χάρτη στο κινητό του τηλέφωνο για να εντοπίσει το ξενοδοχείο του στο Λονδίνο ή μια εφαρμογή για να βρει ένα εστιατόριο στη Σκωτία, θα είναι σαφώς υψηλότερες.
Μπορώ να πάρω το κατοικίδιό μου στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Ναι. Η πρόσβαση για κατοικίδια δεν αλλάζει αμέσως μετά το νέο έτος.Επομένως, μπορείτε να πάρετε μαζί σας το σκυλί ή τη γάτα σας, εφόσον έχετε έγκυρο διαβατήριο κατοικίδιων ζώων από την ΕΕ και το κατοικίδιο ζώο σας συμμορφώνεται με τις άλλες απαιτήσεις που έχουν ήδη καθοριστεί από τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου – συμπεριλαμβανομένου του έγκυρου εμβολιασμού κατά της λύσσας.
Μπορώ ακόμα να σπουδάσω στο Ηνωμένο Βασίλειο;
Ναι, αλλά με πολύ δυσκολότερους όρους, ανάλογα με το πώς θέλετε να σπουδάσετε στο Ηνωμένο Βασίλειο και πότε. Το Ηνωμένο Βασίλειο συμμετείχε στο κοινό πρόγραμμα εκπαίδευσης των χωρών της ΕΕ, το Erasmus +. Όμως μετά το Brexit οι Βρετανοί αποχωρούν από αυτό το πρόγραμμα. Ωστόσο, αρκετά εκπαιδευτικά ιδρύματα στην ΕΕ συνάπτουν τις δικές τους συμφωνίες ανταλλαγής φοιτητών με βρετανικά ιδρύματα. Εάν θέλετε να σπουδάσετε στο Ηνωμένο Βασίλειο τα πράγματα είναι απλούστερα. Εάν έχετε ήδη εγγραφεί σε βρετανικό πανεπιστήμιο ή σε άλλο εκπαιδευτικό ίδρυμα πριν από τις 31 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, μπορείτε να σπουδάσετε όπως πριν χωρίς να καταβάλετε υψηλότερα δίδακτρα .Οι κανόνες ισχύουν επίσης για τους Έλληνες ή άλλους φοιτητές της ΕΕ που γίνονται δεκτοί το ακαδημαϊκό έτος 2020/2021 ή νωρίτερα. Αν ξεκινήσετε την εκπαίδευσή σας μετά τις καλοκαιρινές διακοπές του επόμενου έτους, θα είναι πιο ακριβό να σπουδάσετε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το πόσο ακριβό θα είναι εξαρτάται από τα ίδια τα εκπαιδευτικά ιδρύματα
Ένας Έλληνας πολίτης που ζει ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορεί να παραμείνει στη χώρα;
Ναι. Εάν έχετε εγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο έως τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους, μπορείτε να μείνετε και να συνεχίσετε να εργάζεστε μετά το νέο έτος, όταν λήξει η μεταβατική περίοδος. Θα συνεχίσετε να έχετε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και θα εξακολουθείτε να δικαιούστε σύνταξη και άλλες παροχές πρόνοιας. Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε να υποβάλετε αίτηση για άδεια διαμονής πριν από τις 30 Ιουνίου του επόμενου έτους. Και υπάρχουν διαφορετικά σχήματα, ανάλογα με το αν έχετε ζήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο για περισσότερα από πέντε χρόνια ή αν έχετε μετακομίσει εκεί πριν από μερικά χρόνια.
Μπορώ να εγκατασταθώ στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την 1η Ιανουαρίου 2021;
Ναι, αλλά θα χρειαστεί βίζα . Και θα τη λάβετε μόνο εάν είστε αρκετά ελκυστικοί για το Ηνωμένο Βασίλειο. Η βρετανική κυβέρνηση εισάγει ένα εντελώς νέο σύστημα μετανάστευσης από τις αρχές του έτους, όπου θα κρίνουν τους αιτούντες βάσει ενός ειδικού συστήματος πόντων. Θα εξετάζουν, μεταξύ άλλων, ποια προσόντα και ικανότητες έχετε και αν υπάρχει ανάγκη για τον συγκεκριμένο τύπο εργασίας σας στη χώρα. Όσο πιο ελκυστικοί είστε στη βρετανική κοινωνία, τόσο περισσότερους πόντους θα κερδίσετε.
Μπορούν οι Βρετανοί να εγκατασταθούν στην Ελλάδα μετά την 1η Ιανουαρίου 2021;
Ναι, αλλά πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άδεια διαμονής ή εργασίας σύμφωνα με τους ίδιους ακριβώς κανόνες που ισχύουν, για παράδειγμα, για τους Ινδούς, τους Πακιστανούς, τους Αμερικανούς, τους Βραζιλιάνους και άλλους πολίτες από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μπορώ να αγοράσω αντικείμενα μέσω διαδικτύου από το Ηνωμένο Βασίλειο;
Ναι, αλλά μετά το νέο έτος, ενδέχεται να προστεθούν επιπλέον έξοδα σε αντικείμενα από διαδικτυακά καταστήματα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επομένως, μια καλή προσφορά μπορεί ξαφνικά να αποδειχθεί κάπως πιο ακριβή από το αναμενόμενο. Αν και η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που απαλλάσσει τα μέρη από την καταβολή δασμών , τα αγαθά που αγοράζονται σε διαδικτυακά καταστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να γίνουν ακριβότερα.