Εχασε τη μάχη για τη ζωή η βρετανή βουλευτής του Eργατικού κόμματος Τζο Κοξ, που μαχαιρώθηκε και πυροβολήθηκε στο Μπίρστολ του δυτικού Γιόρκσαϊρ το μεσημέρι της Πέμπτης. Είχε μεταφερθεί σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, έπειτα από την επίθεση που δέχθηκε λίγο πριν την προγραμματισμένη ομιλία της για το δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το BBC, η βουλευτής της περιφέρειας Μπάτλεϊ και Σπεν βρέθηκε να αιμορραγεί κοντά στη δημοτική βιβλιοθήκη του Μπίρστολ.
Η επίσημη εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ ανακοίνωσε ότι ακυρώνει όλες τις εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες για την Παρασκευή 16 Ιουνίου, έπειτα από τη δολοφονία της Τζο Κοξ.
Στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Οικονομικών, που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Eurogroup, τήρησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της 41χρονης βουλευτή. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, που επρόκειτο να ανακοινώσει την ετήσια έκθεσή του για τη βρετανική οικονομία, αποφάσισε να αναστείλει για 24 ώρες τη δημοσιοποίησή της. Ευρωπαίοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, του Λουξεμβούργου, της Δανίας και της Φινλανδίας, εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο της Κοξ.
Το χρονικό της επίθεσης καταγράφηκε από τους αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι περιέγραψαν ότι ένας άνδρας αρχικά τράβηξε από τα μαλλιά την Κοξ και στη συνέχεια την πυροβόλησε τρεις φορές, εκ των οποίων η τελευταία βολή ήταν σχεδόν εξ επαφής, κοντά στο κεφάλι της. Στη συνέχεια ο δράστης μαχαίρωσε τη βουλευτή και την κλώτσησε. Εφυγε από το σημείο ανενόχλητος και ήρεμος, αφήνοντάς την αιμόφυρτη, φωνάζοντας, κατά τους μάρτυρες, «Πρώτα η Βρετανία», στοιχείο που δίνει πολιτική διάσταση στην επίθεση.
Η 41 χρονη Κοξ, μητέρα δύο παιδιών, μεταφέρθηκε με ελικόπτερο σε νοσοκομείο του Λιντς, σε κρίσιμη κατάσταση. Επειτα από ανθρωποκυνηγητό, συνελήφθη ο δράστης, ένας 52χρονος άνδρας, στην οδό Μάρκετ, στο Μπίρστολ. Εγινε γνωστό το όνομά του, το οποίο, σύμφωνα με το BBC, είναι Τόμι Μερ.
Ο Κλαρκ Ρόθγουελ, ιδιοκτήτης καφέ κοντά στο σημείο που σημειώθηκε η επίθεση, που ήταν μάρτυρας του περιστατικού, τόνισε ότι άκουσε «ένα ηχηρό σκάσιμο, σαν να σκάει μεγάλο μπαλόνι». «Οταν κοίταξα, είδα έναν άντρα κοντά στα 50 με λευκό καπέλο του μπέιζμπολ και τζάκετ να κρατά ένα όπλο παλαιού τύπου στο χέρι του», ανέφερε.
Ο Χίδεμ Μπεν Αμπντάλα, επίσης αυτόπτης μάρτυρας, σημείωσε ότι ο δράστης είχε διαμάχη με έναν άλλον άντρα, ενώ η βουλευτής ενεπλάκη στη συνέχεια. «Το όπλο του έμοιαζε αυτοσχέδιο», είπε, συμπληρώνοντας ότι ο άνδρας ο οποίος πάλευε με τον δράστη συνέχισε την πάλη μαζί του, μολονότι είδε το όπλο. «Ο άνδρας έκανε πίσω και πυροβόλησε, στη συνέχεια πυροβόλησε ξανά κοιτώντας προς το έδαφος. Την κλωτσούσε ενώ εκείνη έμενε πεσμένη στο έδαφος», κατέληξε.
Ο 17χρονος Σαμ Γουάτσον, μιλώντας στο ITV Calendar, περιέγραψε τις στιγμές της επίθεσης, της οποίας έγινε μάρτυρας, καθώς έκανε ποδήλατο στην περιοχή: «Ακούγονταν κραυγές από παντού. Δεν ήξερα τι συνέβαινε. Υπήρχε μία γυναίκα πεσμένη στον δρόμο και ένας άνδρας με ένα μαύρο καπέλο περπατούσε. Δεν ήθελα να πλησιάσω. Οι γυναίκες από την καφετέρια έτρεξαν έξω κρατώντας πετσέτες για να βοηθήσουν. Ηταν πολύ τρομακτικό». Προληπτικά εκκενώθηκαν σχολεία στην περιοχή που σημειώθηκε η επίθεση.
Το περιστατικό διήρκησε περίπου 15-20 λεπτά, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, που τόνισαν ότι ο άνδρας «χτυπούσε και τραβούσε από τα μαλλιά την Κοξ», ενώ ένας «πολύ θαρραλέος άνδρας από ένα καθαριστήριο προσπάθησε να τον συγκρατήσει και δεν μπορούσε να τον σταματήσει, γιατί ξαφνικά τράβηξε όπλο. Ηταν ακίνητη όταν εκείνος την πυροβόλησε».
Μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης ο δράστης
Ο φερόμενος ως δολοφόνος της Τζο Κοξ, είναι ένας «αφοσιωμένος υποστηρικτής» μιας νεοναζιστικής οργάνωσης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, γνωστοποίησε την Πέμπτη μια αμερικανική οργάνωση προάσπισης των ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων.
Οπως ανέφερε η οργάνωση Southern Poverty Law Center, ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης, που σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης ονομάζεται Τόμας Μέιρ, έχει «μακρά ιστορία» ανάμιξης στον «λευκό εθνικισμό».
«Σύμφωνα με αρχεία που περιήλθαν στην κατοχή του Southern Poverty Law Center, ο Μέιρ ήταν αφοσιωμένος υποστηρικτής της Εθνικής Συμμαχίας, που ήταν επί δεκαετίες η σημαντικότερη νεοναζιστική οργάνωση των ΗΠΑ», αποκαλύπτει στον ιστότοπό της η ΜΚΟ.
Η οργάνωση διευκρίνισε πως ο Μέιρ δαπάνησε πάνω από 620 δολάρια (550 ευρώ) για να αποκτήσει κείμενα της Εθνικής Συμμαχίας, μιας οργάνωσης που καλεί να εγκαθιδρυθεί ένα κράτος αποκλειστικά για λευκούς, αλλά και να εξαλειφθούν οι Εβραίοι.
Βαθιά θλίψη στον πολιτικό κόσμο για τη δολοφονία της βουλευτή
«Ο θάνατος της Τζο Κοξ είναι μια τραγωδία. Hταν μια αφοσιωμένη και επιμελής βουλευτής. Η σκέψη μου βρίσκεται με τον σύζυγό της, Μπρένταν και τα δύο μικρά παιδιά της», τονίζει με μήνυμά του στο Twitter o πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας και ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος Ντέιβιντ Κάμερον.
«Oλη η οικογένεια των Εργατικών και ολόκληρη η χώρα είναι σοκαρισμένη και πενθεί για τη φρικιαστική δολοφονία της Τζο Κοξ», ανέφερε στο αντίστοιχο μήνυμά του ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.
Περίπου δύο ώρες μετά το περιστατικό, η αντιπρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος Britain First (Πρώτα η Βρετανία), Τζέιντα Φράνσεν, δήλωσε πως εξετάζονται οι αναφορές που υποστηρίζουν ότι ο δράστης φώναξε «Πρώτα η Βρετανία». Η Φράνσεν καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο την επίθεση σε βάρος της βουλευτή του Εργατικού Κόμματος. Χαρακτήρισε μάλιστα «απολύτως βδελυρή» την επίθεση σε βάρος της Κοξ.
«Σοκαριστήκαμε ακούγοντας αυτές τις πληροφορίες, όπως και όλοι οι άλλοι», συνέχισε, αφήνοντας κατόπιν να εννοηθεί ότι το σύνθημα «Πρώτα η Βρετανία» είναι πολύ συνηθισμένο και χρησιμοποιείται ευρέως από τους υποστηρικτές του Brexit.
Νωρίτερα, πριν ανακοινωθεί πως η Κοξ εξέπνευσε, ο Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε «εξαιρετικά σοκαρισμένος» από το γεγονός, όπως και ο Ντέιβιντ Κάμερον. «Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με την Τζο και την οικογένειά της», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.
O επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε επίσης σοκαρισμένος από την «τρομερή επίθεση κατά της Τζο Κοξ». Οπως έγραψε στο Twitter, «οι σκέψεις και οι προσευχές μας στο σύζυγο και τα παιδιά τους».
Στην επίθεση αναφέρθηκε και ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με σχόλιο που ανάρτησε στο Twitter.
Η Τζο Κοξ εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής στην τοπική περιφέρεια Μπάτλεϊ και Σπεν στις περσινές εκλογές.
Μόλις έγινε γνωστή η επίθεση, η εκστρατεία «Stronger In», που μάχεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην EE, ανακοίνωσε ότι διακόπτει όλες τις εκδηλώσεις που είχε προγραμματίσει. «Αναβάλλουμε όλες τις εκδηλώσεις για σήμερα. Οι σκέψεις μας είναι με την Τζο Κοξ και την οικογένειά της», ανέφερε στο Twitter.
Τα πρώτα δημοσιεύματα αναφέρουν πως πίσω από την επίθεση ίσως δεν κρύβεται μόνο η στάση της Κοξ σχετικά με το κρίσιμο δημοψήφισμα της ερχόμενης εβδομάδας, αλλά και το γεγονός ότι δεν ψήφισε κατά των αεροπορικών επιδρομών στη Συρία.
πληροφορίες από protagon.gr