Σάββατο, 25 Σεπτεμβρίου, 2021

Business, γκάφες και … φιλότιμο

«Οι σχεδιαστές της σημειολογίας των κινήσεων του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά θα έπρεπε να επιδεικνύουν ολίγη αυτοσυγκράτηση, ώστε να μην τον εκθέτουν. Δεν μπορεί την άλλη μέρα της επιστροφής του από τις ΗΠΑ να πηγαίνει με 100 επιχειρηματίες στο Ισραήλ, γιατί έτσι δικαιώνουν το Ρουπακιώτη!…» έλεγε χθες πολιτικός αναλυτής, που θεωρεί κακό σύμβουλο την ασυγκράτητη λαχτάρα του Μαξίμου να αλλάξει εξωτερικό εντολοδόχο.

Πέρα από όλα αυτά, στην ατζέντα του κ. Σαμαρά είναι προώθηση επενδύσεων από το Ισραήλ με πρώτο πιάτο το Ελληνικό, την εταιρεία real estate της Εθνικής Τράπεζας «Πανγαία», τις εταιρείες ύδρευσης και την εταιρεία νικελίου Λάρκο.

Η ανάγκη για επιτυχία είναι επιτακτική, καθώς η ιδέα του 50ετούς ομολόγου εξελίσσεται σε γκάφα ολκής. Ως γνωστόν, η κυβέρνηση είναι σε διαπραγματεύσεις με την τρόικα για έκδοση 50ετούς ομολόγου με πολύ χαμηλό επιτόκιο, που θα αντικαταστήσει δάνεια ύψους 130 δισ. ευρώ περίπου. Η ιδέα δεν περπατάει, είναι πολλαπλώς προβληματική και εθνικώς μίζερη καθώς στην ουσία το μόνο που κάνει είναι να συνεχίζει την πολιτική δανεισμού που μας έφερε ως εδώ.

Για να ισορροπήσει το όλο πράγμα, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ψελλίζει πως «νέο δάνειο δεν σημαίνει νέο μνημόνιο» και ότι σε λίγες βδομάδες θα παρουσιαστεί το σχέδιο για το νέο αναπτυξιακό πρότυπο που έχει παραγγελθεί σε think tanks από την κυβέρνηση. Η ανάπτυξη που θέλουμε τώρα θα στηριχθεί σε εξαγωγές, σε κλάδους εξωστρεφείς. Μπορεί να είναι η βιομηχανία τροφίμων, η υγεία, έχουμε δυνατότητες στην ενέργεια, τονίζει. Δυστυχώς, όλα αυτά δεν χρειάζονται νέες μελέτες, αφού οι πολιτικοί που ευθύνονται για την χρεοκοπία της χώρας τα έλεγαν εδώ και δέκα χρόνια. Το μόνο σχέδιο που υπάρχει είναι η παράδοση κάθε πλουτοπαραγωγικής πηγής σε ξένα συμφέροντα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων