Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, 2022

Business Insider: Οι 5 πολιτικοί του χάους για το 2015

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς,

Το business insider ‘βρήκε’ ποιοι είναι οι 5 πολιτικοί που μπορούν να προκαλέσουν χάος στην Ευρώπη. Ο ένας φυσικά από αυτούς είναι ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ στις υπόλοιπες θέσεις βρίσκεται άλλος ένας αριστερός, ο Πάμπλο Ιγκλέσιας των Ποντέμος στην Ισπανία και τρεις δεξιοί, εκ των οποίων οι δύο ακροδεξιοί και ο έταιρος φιλελευέθερος. Η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, ο Μπέρντ Λούκε, ο επικεφαλής του ευρωφοβικού κόμματος της Γερμανίας και ο Νάιτζελ Φάρατζ στη Βρετανία.

Μια ενδιαφέρουσα οπτική της θεωρίας των δύο άκρων θα μπορούσε να σχολιάσει κάποιος, σχόλιο το οποίο εδώ τουλάχιστον, αναφέρεται ειρωνικά. Από την άλλη, είναι και μια εικόνα του πώς κινείται αυτό που λέμε «κοινή γνώμη» (όχι πως υπάρχει κάτι τέτοιο, αλλά το χρησιμοποιούμε για την οικονομία του λόγου) σε εποχές κρίσης στην Ευρώπη.

Ο λόγος είναι πως όλοι τους είναι αρχηγοί πολιτικών δυνάμεων που σε εποχές αμφισβήτησης των καταστημένων δυνάμεων από τις μάζες, έλαβαν τεράστια δυναμική σε σχέση με την προηγούμενη φάση στην οποία βρίσκονταν. Όπως είναι παραδεκτό, οι αλλαγές που συμβαίνουν στις πολιτικές τάσεις ανάμεσα στους πολίτες σε καιρούς κρίσεις, θα αφορούν την ‘ριζοσπαστικοποίησή’ του, είτε προς τα δεξιά, είτε προς τα αριστερά. Και ενώ φαίνεται πως αυτές οι αλλαγές δεν είναι παροδικές, οι ίδιοι ‘απειλούν’ με αλλαγές το status quo στην Ελλάδα.

Το business insider, όπως αναμεταδίδει το newbeast.gr λέει για τον Τσίπρα:

«η Ευρώπη διανύει μια δύσκολη περίοδο, ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η πολιτική πλατφόρμα του κόμματος έρχεται σε σύγκρουση με τους πιο σημαντικούς θεσμούς της Ευρώπης.

Η πιθανότητα εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου την περασμένη εβδομάδα, και μάλιστα ήταν η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 25 ετών.»

Συμπληρώνοντας: «ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να είναι ο πιο σημαντικός ηγέτης κόμματος αντιπολίτευσης αυτή τη στιγμή, με τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, να απέχουν μόλις ένα με δύο μήνες. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το αγαπημένο κόμμα της ευρωπαϊκής Αριστεράς και παρουσιάζεται ως ο πιθανός θριαμβευτής των πρόωρων εκλογών που θα προκηρυχθούν, σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.»

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων