Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Όπως είναι ήδη γνωστό μετά από την προκήρυξη δημοψηφίσματος από την Κυβέρνηση μπήκαν περιορισμοί ρευστότητας στις τράπεζες λόγω της διακοπής παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στην συνέχεια έγινε μία Σύνοδος Κορυφής και τώρα οδεύουμε προς τρίτο μνημόνιο με περισσότερο σκληρούς όρους από τα δύο προηγούμενα.
Σύμφωνα με μία έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ που διεξήχθη μεταξύ του διαστήματος 21 με 27 Ιουλίου οι επιχειρήσεις δέχτηκαν πολύ μεγάλο πλήγμα, καθώς 9 στις 10 παρακολούθησαν την πτώση του τζίρου τους στο μισό με τις ανάλογες συνέπειες που μπορεί να έχει το ζήτημα αυτό.
Αναλυτικότερα, τρεις στις δέκα επιχειρήσεις σημείωσαν μείωση πάνω από 70% ενώ συνολικά για τις επιχειρήσεις η μείωση του κύκλου εργασιών ήταν μεσοσταθμικά της τάξης του 48%. Αμεση δε συνέπεια ήταν και η συρρίκνωση της κατανάλωσης κατά 50% ή κατά 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ στο διάστημα αυτό.
Το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, με μια μετριοπαθή, όπως λέει, εκτίμηση, υπολογίζει ότι από αυτήν τη μείωση το ελληνικό Δημόσιο έχασε 570 εκατομμύρια ευρώ από έμμεσους φόρους.
Αυτές είναι οι άμεσες επιπτώσεις από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων τις πρώτες 2 εβδομάδες, ενώ όπως επισημαίνεται στην έρευνα, με δεδομένη την ήδη δυσχερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρές επιχειρήσεις, οι συνέπειες για το επόμενο εξάμηνο ίσως είναι πιο οδυνηρές από αυτές που εμφανίστηκαν τις 2 πρώτες εβδομάδες εξαιτίας της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων.
Οι μικρές επιχειρήσεις ήταν απροετοίμαστες να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις από την επιβολή των capital controls και το κλείσιμο των τραπεζών. Πιο συγκεκριμένα, μόνο 1 στις 2 χρησιμοποιεί e-Banking για τις συναλλαγές της με πελάτες και προμηθευτές, ενώ 7 στις 10 δεν διαθέτουν συσκευές EFT/POS προκειμένου να πραγματοποιούν συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες.
Ειδικότερα στις υπηρεσίες, 6 στις 10 επιχειρήσεις δεν διαθέτουν e-Banking και στο εμπόριο το αντίστοιχο ποσοστό είναι 53,3%, ενώ το ποσοστό αυτό εκτινάσσεται στους αυτοαπασχολούμενους καθώς 7 στους 10 δεν διαθέτουν e-Banking.
Το δείγμα
Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία MARC το διάστημα 21-27 Ιουλίου 2015, για λογαριασμό του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ), σε δείγμα 1.005 επιχειρήσεων για τις επιπτώσεις που είχε ο έλεγχος κεφαλαίων στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν το 99% των επιχειρήσεων στη χώρα μας.
Αποκαλυπτική όμως για το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί η επιχειρηματικότητα είναι και η έρευνα του ΙΝΕΜΥ που έχει δώσει στη δημοσιότητα η ΕΣΕΕ.
Μόνο για το δεκαήμερο 27 Ιουνίου (ημερομηνία ανακοίνωσης διεξαγωγής δημοψηφίσματος) με 7 Ιουλίου η ζημιά στο ΑΕΠ της χώρας, που προκλήθηκε από την καθίζηση της αγοράς, προσέγγισε τα 1,2 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, ο τζίρος που χάθηκε από τις επιχειρήσεις είναι της τάξης των 305,4 εκατομμυρίων ευρώ. Η πτώση των πωλήσεων έφτασε σε ποσοστό το 70% και προήλθε κυρίως από τους κλάδους του οικιακού εξοπλισμού, της ένδυσης-υπόδησης, των βιβλίων-χαρτικών και παιχνιδιών.
Υπό κανονικές συνθήκες δεκαημέρου ο τζίρος θα κινούνταν σε αυτές τις κατηγορίες των επιχειρήσεων στα 436,3 εκατ. ευρώ. Μέσα σε ένα δεκαήμερο συρρικνώθηκε στα 130,9 εκατ. ευρώ.
Το ΙΝΕΜΥ καταγράφοντας τις αρνητικές επιπτώσεις στην αγορά αλλά και στην οικονομία από την επιβολή των capital controls, που μεταξύ άλλων είναι η αδυναμία εκτέλεσης εισαγωγών, η προπληρωμή σε ποσοστό 100% των προμηθειών, οι ελλείψεις σε αγαθά και η αδυναμία πληρωμής φόρων και εισφορών, εκτιμά ότι στο δεύτερο τετράμηνο του 2015 οι εισαγωγές θα εμφανιστούν μειωμένες κατά 28% και οι εξαγωγές θα πέσουν κατά 10% σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά τετράμηνα.
Εν κατακλείδι, η οικονομία της χώρας είναι στα χειρότερα της όπως δείχνουν και οι συγκεκριμένες έρευνες και φαίνεται πως η Κυβέρνηση αδυνατεί να καταλάβει πως έχει αποτύχει ολοσχερώς και αναδείχθηκε το θέμα της απουσίας κεντρικού σχεδίου για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.