Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Carnegie Center: Η Τουρκία αλλάζει την φύση των συνόρων της βόρειας Συρίας

Η αμερικανική απόσυρση από περιοχές ανατολικά του Ευφράτη τον Οκτώβριο του 2019 ήταν ένα σημείο καμπής στη σύγκρουση στη βορειοανατολική Συρία. Επέτρεψε στην Τουρκία να επεκταθεί στην περιοχή, μεταφέροντας αποτελεσματικά τα σύνορά της βαθύτερα στο εσωτερικό της Συρίας για να δημιουργήσει μια προστατευτική ζώνη με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF).

Το SDF είναι μια ετερογενής συμμαχία πολυεθνικών ένοπλων ομάδων υπό την ηγεσία των Λαϊκών Μονάδων Προστασίας, την οποία η Τουρκία θεωρεί ως επέκταση του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK), μιας οργάνωσης που κατηγορεί ότι εμπλέκεται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Αυτή η επέκταση έχει αλλάξει ριζικά τη φύση των παραμεθόριων περιοχών της Τουρκίας με τη Συρία, συνδέοντάς τις πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και από άποψη ασφάλειας με τις τουρκικές επαρχίες ακριβώς πέρα από τα σύνορα.

Η απόσυρση των ΗΠΑ ακολούθησε μια τουρκική στρατιωτική επιχείρηση γνωστή ως Άνοιξη της Ειρήνης, η οποία είχε ως αποτέλεσμα ο στρατός της Τουρκίας να αναλάβει τον έλεγχο μιας λωρίδας γης μεταξύ του Ras al-‘Ayn και του Tell Abyad.

Αυτό δημιούργησε μια νέα συνοριακή ζώνη, όπως είχαν κάνει οι επιχειρήσεις της Τουρκίας Euphrates Shield και Olive Branch σε άλλα μέρη της βόρειας Συρίας. Η περιοχή της Ειρηνικής Άνοιξης είναι στενά συνδεδεμένη με την επαρχία Sanliurfa στην Τουρκία όσον αφορά τη διαχείριση, τις υπηρεσίες και το εμπόριο.

Ωστόσο, είναι επίσης απομονωμένη από τις γύρω περιοχές εντός της Συρίας. Η περιοχή έχει στρατηγική σημασία για την Τουρκία στο ότι παρενέβη για να αποτρέψει την εμφάνιση εκεί μιας οντότητας που ελέγχεται αποτελεσματικά από το PKK. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η έκταση μεταξύ του Ras al-‘Ayn και του Tell Abyad είναι ιδιαίτερα τιτλοποιημένη και δεν είναι αυτή στην οποία οι Σύριοι μπορούν εύκολα να επιστρέψουν σήμερα.

Το βάθος αυτής της εμπλοκής αποδεικνύεται από το γεγονός ότι όταν η προσωρινή κυβέρνηση κήρυξε τη σύσταση τοπικού συμβουλίου στο Tell Abyad στις 28 Οκτωβρίου 2019, ο κυβερνήτης της Sanliurfa, «Abdullah Erin, επισκέφθηκε την πόλη και εξέφρασε την υποστήριξή του για τη νέα συμβούλιο. Όταν ιδρύθηκε το τοπικό συμβούλιο για τον Ras al-‘Ayn στις 7 Νοεμβρίου 2019, ο Έριν επισκέφθηκε επίσης αυτήν την πόλη, τονίζοντας ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να ανοικοδομεί την περιοχή και να ενθαρρύνει την επιστροφή ενός πρόσφυγα στη Συρία.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, οι Τούρκοι άνοιξαν ξανά 146 σχολεία που λειτουργούν στην περιοχή Ras al-‘Ayn, εγγράφοντας περισσότερους από 15.000 μαθητές. Το Πανεπιστήμιο Harran υπέγραψε επίσης μνημόνιο συμφωνίας για να ανοίξει ένα υποκατάστημα εκεί σύντομα.

Η ιδέα πίσω από την αναμόρφωση της Τουρκίας στις βόρειες παραμεθόριες περιοχές της Συρίας δεν είναι να καταλάβει αυτά τα εδάφη για την Τουρκία, αλλά να δημιουργήσει μια ζώνη προστασίας με το SDF για να απορροφήσει τον αντίκτυπο οποιασδήποτε αντιπαράθεσης με την ομάδα.

Αυτά τα μέρη της Συρίας πιθανότατα θα παραμείνουν Συριακά, αλλά υπό τη μεγάλη επιρροή της Άγκυρας Ωστόσο, η κατάσταση θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες επιλογές για την Τουρκία στο μέλλον. Όμως προς το παρόν, καθώς η διαχείρισή τους σε αυτούς τους τομείς υπήρξε επιτυχής, η Τουρκία μπορεί να ενθαρρυνθεί να αναπαράγει ένα τέτοιο μοντέλο ανατολικά του Ευφράτη.

Carnegie Center: A Fluid Frontier – Turkey is altering the nature of Syrian border areas, perhaps presaging more far-reaching steps.
Απόδοση: Γιάννης Κουτρουμπής

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων