Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Ο Κουβανός Πρόεδρος, Raul Castro, δήλωσε την Τετάρτη πως η χώρα του ελπίζει στη συνέχεια της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά κατέστησε σαφές ότι η διοίκηση Trump δεν θα πρέπει να περιμένει παραχωρήσεις που θα επηρεάζουν την κυριαρχία της Αβάνας.
Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος, Donald Trump, πριν ακόμα από την ανάληψη των καθηκόντων του, είχε απειλήσει ότι θα πλήξει την ακόμα εύθραυστη συμφωνία επανάκτησης των διμερών τους σχέσεων, εκτός αν μια «καλύτερη διαπραγμάτευση» θα μπορούσε να επιτευχθεί, χωρίς να παρέχει περαιτέρω λεπτομέρειες. Οι στενοί συνεργάτες του Αμερικανού ηγέτη έχουν δηλώσει ότι η τρέχουσα πολιτική είναι υπό αναθεώρηση.
«Η Κούβα και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να συνεργαστούν και να ζήσουν δίπλα-δίπλα με έναν πολιτισμένο τρόπο, σεβόμενοι τις εκατέρωθεν διαφορές και προωθώντας όλα όσα είναι αμοιβαία επωφελή και για τις δύο χώρες», σχολίασε ο Castro στο πλαίσιο των πρώτων παρατηρήσεών του από τη στιγμή που ο Trump ανέλαβε τα καθήκοντά του την περασμένη Παρασκευή.
«Παρά ταύτα, οι ΗΠΑ δεν θα πρέπει να ευελπιστούν ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο η Κούβα θα κάνει παραχωρήσεις εγγενείς με την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της», πρόσθεσε σε ομιλία του στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής στη Δομινικανή Δημοκρατία.
Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι σε μια προσπάθεια να αντιστραφεί το κλίμα που επικρατούσε για περισσότερα από 50 χρόνια προσπαθειών των ΗΠΑ να αναγκάσουν την Κομμουνιστική Κούβα να εξέλθει από την απομόνωσή της, ο Obama συμφώνησε με τον Castro τον Δεκέμβριο του 2014 να εργαστεί για την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Από τότε, οι δύο χώρες έχουν αποκαταστήσει τις διπλωματικές τους σχέσεις και έχουν υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας.
Ο Δημοκρατικός Obama, μετήλθε εκτελεστικά διατάγματα για να παρακάμψει το μακροχρόνιο εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα και να άρει ορισμένους περιορισμούς στις μεταφορές και τις επιχειρήσεις. Μολοταύτα, το εμπάργκο μπορεί να αρθεί μόνο από το Κογκρέσο των ΗΠΑ, το οποίο ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς.
Η διαδικασία εξομάλυνσης έχει συμπεριλάβει την υπογραφή 22 συμφωνιών μεταξύ των δύο πρώην εχθρών του Ψυχρού Πολέμου και τη χρήση των εκτελεστικών διαταγμάτων για την ελάφρυνση του εμπάργκο.
Οι συμφωνίες περιλαμβάνουν τη συνεργασία σε θέματα περιβάλλοντος και ασφάλειας, μετανάστευσης και των ταχυδρομικών υπηρεσιών.
Ο Castro υπογράμμισε ότι ελπίζει πως η διοίκηση Trump θα σεβαστεί την περιοχή, αλλά χαρακτήρισε «ανησυχητική» την πρόθεσή της να θέσει σε κίνδυνο «τα συμφέροντά μας στους τομείς του εμπορίου, της απασχόλησης, της μετανάστευσης και του περιβάλλοντος», αναφερόμενος προφανώς στο Μεξικό.
Πηγές: Reuters, New York Times