Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Σε νέες περιπέτειες φαίνεται να εισέρχονται οι ΗΠΑ μετά από το σχέδιο που υπέβαλλαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για νέες κυρώσεις στην Βόρεια Κορέα. Όμως ποιες είναι οι κυρώσεις που επεβλήθησαν και πως πρόκειται να αντιδράσει ο Κιμ Γιονγκ Ουν στην νέα κλιμάκωση των σχέσεων.
Πρόκειται για την ένατη σειρά σκληρών κυρώσεων που εγκρίνει ο ΟΗΕ, οι τρεις τελευταίες εκ των οποίων υπερψηφίστηκαν έπειτα από πρωτοβουλία των ΗΠΑ μετά τις πυραυλικές δοκιμές και μια πυρηνική δοκιμή στις οποίες προχώρησε η Βόρεια Κορέα.
Ένα πράγμα που συνηθίζει ο Κιμ Γιονγκ Ουν όταν οι ΗΠΑ κάνουν στρατιωτικά γυμνάσια πάνω από την Β. Κορέα ή όταν προτείνουν νέες κυρώσεις που ψηφίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας, είναι ότι εκτοξεύει νέο πύραυλο δοκιμάζοντας κάθε φορά την υπομονή των υπόλοιπων γειτονικών δυνάμεων.
Για άλλη μία φορά λοιπόν πρόκειται να δούμε την ιστορία να επαναλαμβάνεται, καθώς ήδη ο βορειοκορεάτης ηγέτης προειδοποίησε πως οι κυρώσεις που αποφάσισε να επιβάλλει το συμβούλιο ασφαλείας, πρόκειται να εκληφθούν ως πράξεις πολέμου, ενώ εχθρική στάση θα λάβει και στις δυνάμεις που υπερψήφισαν.
Το ψήφισμα
Το σχέδιο ψηφίσματος που πρότειναν οι ΗΠΑ και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας προβλέπει την απαγόρευση σχεδόν του 90% των εισαγωγών διυλισμένων υποπροϊόντων του πετρελαίου στη Βόρεια Κορέα, επιβάλλοντας ετήσιο όριο 500.000 βαρελιών, αλλά και τον υποχρεωτικό επαναπατρισμό όλων των βορειοκορεατών μεταναστών εργαζομένων μέσα σε 24 μήνες. Ο πρέσβης της Ιαπωνίας στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι το σχέδιο εγκρίθηκε με 15 ψήφους υπέρ και καμία κατά.
Το ψήφισμα στοχοθετεί τους πολίτες της Βόρειας Κορέας που έχουν φύγει στο εξωτερικό κι οι οποίοι αναμένεται συνολικά να σταλούν πίσω στη χώρα τους έως τα τέλη του 2019. Το σχέδιο προβλέπει η διαδικασία αυτή να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα 12 μηνών.
Πολλές δεκάδες χιλιάδες Βορειοκορεάτες ζουν στο εξωτερικό, ιδίως στη Ρωσία και την Κίνα, όπου έχουν πάει για να εργαστούν και να κερδίσουν πολύτιμο για τη χώρα τους συνάλλαγμα. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, εργάζονται σε «συνθήκες εφάμιλλες της δουλείας».
Όμως, το σχέδιο απόφασης που πήρε το πράσινο φως του ΟΗΕ καθιστά αυστηρότερες τις κυρώσεις που είχαν αποφασισθεί σε προηγούμενα ψηφίσματα, ιδίως εξαντλώντας τις παραδόσεις αργού και ακατέργαστου πετρελαίου που προέρχονται κυρίως από την Κίνα. Συνεπώς, οι προμήθειες των πετρελαϊκών προϊόντων θα μειωθούν κατά 75%, κι όχι κατά 90%, όπως προέβλεπαν αρχικά οι ΗΠΑ.
Το κείμενο περιορίζει τις παραδόσεις αργού σε 4 εκατομμύρια βαρέλια τον χρόνο. Και οι εισαγωγές των προϊόντων πετρελαίου, περιλαμβανομένων του ντίζελ και της κηροζίνης, θα περιοριστούν σε 500.000 βαρέλια τον επόμενο χρόνο έναντι 2 εκατομμυρίων κατά το παρελθόν. Όλες οι χώρες εξουσιοδοτούνται να αναχαιτίζουν, να επιθεωρούν, να εμποδίζουν και να κατάσχουν τα πλοία σε βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες ότι μεταφέρουν παράνομα φορτία από ή προς τη Βόρεια Κορέα.
Διευρύνονται επίσης δύο κατάλογοι: εκείνοι των βορειοκορεατικών προϊόντων η εξαγωγή των οποίων θα απαγορεύεται και εκείνη των Βορειοκορεατών που θα βρεθούν στο επίκεντρο κυρώσεων. Στην πρώτη λίστα προστίθεται διατροφικά προϊόντα, βιομηχανικοί και ηλεκτρικοί εξοπλισμοί, όπως και ορισμένες πρώτες ύλες (ορυκτά όπως ο λευκόλιθος, ξυλεία) και πλοία. Η δεύτερη λίστα συμπληρώνεται από τα ονόματα 16 αξιωματούχων, που εργάζονται κυρίως στον τραπεζικό τομέα.
Κλείνει το κινέζικο «παραθυράκι» στις κυρώσεις
Έως τώρα ο Βορειοκορεάτης ηγέτης βασιζόταν στην Κίνα προκειμένου να βρει ένα «παραθυράκι» στις κυρώσεις, όμως τώρα οι νέες κυρώσεις εξαντλεί στοχευμένα τις παραδόσεις αργού και ακατέργαστου πετρελαίου που προέρχονται από την Κίνα.
Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως μέχρι σήμερα η μεταφορά αγαθών και κεφαλαίων από τη Βόρεια Κορέα γίνεται μέσω της Κίνας, που είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας. Η Κίνα αντιπροσωπεύει περίπου το 85% του συνολικού όγκου εισαγωγών και εξαγωγών της Βόρειας Κορέας, σύμφωνα με στοιχεία της βάσης δεδομένων των Ηνωμένων Εθνών.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί και το νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί από το Κογκρέσο που στην ουσία επιβάλλει νέες δευτερεύουσες κυρώσεις με στόχο τρίτους και χώρες που συνεργάζονται με εταιρείες και άτομα της Βόρειας Κορέας, στοχεύοντας και την Κίνα.
Μάλιστα ο πρόεδρος Τραμπ μετά από την περιοδεία που έκανε στην Ασία έχει πλέον οχυρωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό προκειμένου να ενεργοποιήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο πλήττει κατά κύριο λόγο την Κίνα, και είναι η κατάλληλη στιγμή ιδιαίτερα μετά και τις νέες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Πιονγκγιάνγκ.
Πυρ και μανία η Βόρεια Κορέα
Πυρ ομαδόν εξαπέλυσε προς τις ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα μετά από την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να επιβάλλει νέες κυρώσεις, οι οποίες μεταξύ άλλων επιβάλλουν τον οικονομικό αποκλεισμό στην χώρα στοχεύοντας περισσότερο το πετρέλαιο, το οποίο βάσει αναλύσεων αποτελεί και ένα από τους πυλώνες της οικονομίας της Πιονγκγιάνγκ.
Όπως, λοιπόν, ήταν αναμενόμενο το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την οργή του ηγέτη της χώρας τονίζοντας σε ανακοίνωση ότι οι κυρώσεις οφείλονται στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι τρομοκρατημένες από την πυρηνική της δύναμη και γίνονται ολοένα και πιο αλλόφρονες.
Ακόμη, το ΥΠΕΞ απορρίπτει τις τελευταίες κυρώσεις του ΟΗΕ ως βίαιη επίθεση κατά της κυριαρχίας της χώρας και ως μια πράξη πολέμου που καταστρέφει την ειρήνη και τη σταθερότητα της κορεατικής χερσονήσου και της περιοχής. Όπως επισημαίνεται, τα πυρηνικά όπλα τους έχουν στόχο την αυτοάμυνα και δεν είναι αντίθετα προς τη διεθνή νομοθεσία.
Στη συνέχεια το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ εξαπολύει απειλές εναντίον όσων ψήφισαν τις κυρώσεις. «Αυτές οι χώρες που σήκωσαν το χέρι τους υπέρ αυτού του ‘ψηφίσματος κυρώσεων’ θα θεωρηθούν απολύτως υπεύθυνες για όλες τις συνέπειες που θα προκληθούν από το ‘ψήφισμα’ και θα διασφαλίσουμε για πάντα ότι θα πληρώσουν βαρύ τίμημα για αυτά που έχουν κάνει».