Του Ανδρέα Παραδεισόπουλου*
Πρόσφατα παρακολούθησα, όπως αρκετοί ακόμα Έλληνες-καθώς το θέμα είναι καυτό στη κυριολεξία-, τη συζήτηση στη Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο, αλλά και τη προσπάθεια που έκαναν κάποιοι βουλευτές, κυβερνητικοί και της αντιπολίτευσης, να μεταπείσουν το κ. Στουρνάρα να άρει τις αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης. Οι λόγοι είναι ανθρωπιστικοί, περιβαλλοντολογικοί αλλά και σαφέστατα αριθμητικοί. Ακόμα και αν δεν τους ενδιαφέρουν ότι πεθαίνουν άνθρωποι από το κρύο στη κυριολεξία (όλοι θυμόμαστε τη τραγωδία με τα 3 παιδιά που κάηκαν από τη ξυλόσομπα, ενώ το σπίτι διέθετε καυστήρα πετρελαίου) θα έπρεπε να τους ενδιαφέρει ότι τα έσοδα από τα καύσιμα θέρμανσης βαίνουν μειούμενα λόγω της τεράστιας πτώσης στη κατανάλωση.
Ποια ήταν όμως η αντίδραση του καθηγητή κ. Στουρνάρα στη βουλή. “Αν πάρουμε πίσω το φόρο θα πρέπει να αναζητήσουμε 1 δις από τους μισθούς και τις συντάξεις. Αυτό θέλετε;”
Προφανώς κ. Στουρνάρα θα αναζητήσετε τελικά αυτό το 1 δις από τους μισθούς και τις συντάξεις, αφού δε ξέρετε να κάνετε μία οικονομολογική μελέτη της προκοπής. Προφανώς ο μόνος τρόπος που ξέρετε για να μειώσετε το έλλειμμα είναι μόνο από το τσεκούρωμα των δαπανών. Γιατί άραγε;
Γιατί οι μελέτες που κάνετε (όλοι οι υπουργοί οικονομικών) για την αύξηση των εσόδων είναι απλώς για γέλια. Γι’αυτό και δε βγαίνει ποτέ τα τελευταία χρόνια το σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού. Θεωρείτε για παράδειγμα ότι αυξάνοντας τα τέλη των αυτοκινήτων 30% θα πάρετε 25-30% περισσότερα έσοδα. Εκ των υστέρων ανακαλύπτετε ότι ο κόσμος προτιμά να καταθέσει πινακίδες και έτσι να έχετε οριακά ίδια έσοδα από τα τέλη, αλλά τελικά πολύ λιγότερα από το κύκλο της οικονομίας που κάνει ένα αυτοκίνητο (ασφάλειες, βενζίνη, συνεργεία κλπ).
Ας τεκμηριώσουμε όμως πιο συγκεκριμένα πως σκέφτεται ο καθηγητής κ. Στουρνάρας μέσω της μελέτης που έκανε το ΙΟΒΕ για την εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης-κίνησης. Για όσους τυχόν δε γνωρίζουν πριν αναλάβει υπουργός διατελούσε γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ*. Πρόκειται για μία μελέτη 94 σελίδων που πραγματοποιήθηκε το Μάρτιο του 2012, πριν ακόμα ο κ. Στουρνάρας γίνει υπουργός οικονομικών, άρα πριν του “επιβληθούν” απόψεις από τη Τρόικα. Σε αυτή λοιπόν τη μελέτη διαβάζουμε ότι η άνοδος του ειδικού τέλους κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης στα 412 ευρώ ανά κυβικό (πολύ περισσότερο δηλαδή από τα 330 ευρώ που τελικά επεβλήθη) θα ανεβάσει τα φορολογικά έσοδα κατά 328 εκ το 2012 (για Οκτώβριο έως Δεκέμβριο ουσιαστικά) και κατά 460εκ το 2013. Επίσης θεωρεί ότι μία επιδότηση της τάξης των 115 έως 192ευρώ σε ένα πολυμελές νοικοκυριό σε ορεινή περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αποζημιώνει πλήρως (!!!) τη χρηματική απώλεια που θα υποστούν, αλλά όχι και για τη μείωση της κατανάλωσης τους (φυσικά αφού δεν θα χρησιμοποιούν καθόλου πετρέλαιο).
Η κάθε μελέτη στηρίζεται σε κάποιες παραδοχές. Ποιά είναι όμως η βασική παραδοχή της συγκεκριμένης μελέτης του ΙΟΒΕ του κ. Στουρνάρα. Ποια είναι η έκφραση που διαβάζουμε συνεχώς σε αυτή τη μελέτη; CETERIS PARIBUS, το οποίο σημαίνει θεωρούμε όλες τις υπόλοιπες μεταβλητές-παραμέτρους ΣΤΑΘΕΡΕΣ!!! Δηλαδή οι φωστήρες στο ΙΟΒΕ κάνουν μελέτη και θεωρούν ότι θα ανεβάσουν τις τιμές στα ουράνια και η κατανάλωση θα μειωθεί λιγάκι (μείωση 11-17%). Οι Έλληνες θεωρούνται σε κάθε μελέτη ως πρόβατα!
Θα αυξηθεί 50% η φορολογία και το κράτος θα πάρει 50% παραπάνω έσοδα. Θα πάμε το ΦΠΑ στο 46% και το κράτος θα λάβει διπλάσια έσοδα από εκεί. Θα αυξήσουμε 200% τη φορολογία στα αυτοκίνητα και θα πάρουμε 3πλάσια έσοδα από τις πωλήσεις αυτοκινήτων που θα συνεχίσουν αμείωτες. Μα φυσικά όλα αυτά που προϋπολογίζουμε γίνονται με τη προϋπόθεση CETERIS PARIBUS. Θα αυξήσουμε τους φόρους και όλα τα υπόλοιπα θα μείνουν σταθερά, άντε και να μειωθούν λιγάκι.
Μήπως κ. καθηγητά Στουρνάρα να κάτσετε πάλι στα θρανία για μία επιμόρφωση. Μήπως να ενημερωθείτε ότι η οικονομία και πολύ περισσότερο η ίδια η ζωή δεν είναι Ceteris Paribus. Μήπως να συνειδητοποιήσετε ότι η παραμικρή αλλαγή δημιουργεί χαοτικές νέες συνθήκες στην αγορά και στη ζωή μας, σε μία οριακά επιζούσα ή κατά άλλους θανούσα οικονομία. Επιτρέπεται να βγαίνετε στη βουλή και να υποστηρίζετε τέτοιες απαράδεκτες μελέτες λέγοντας ότι θα σας λείψουν τα επιπλέον έσοδα, τα οποία τελικά ποτέ δεν θα έρθουν. Απλά για να κερδίσετε λίγο χρόνο πριν επιβάλετε τις νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Μας κυβερνάτε ceteris paribus αλλά το μόνο που καταφέρνετε είναι να θάβετε ακόμα πιο βαθειά τις τελευταίες ρανίδες από την ελληνική οικονομία. Περιμένω επιτέλους μία μελέτη που θα δείξει τι είναι πιο τραγικό για την Ελλάδα. Οι κυβερνώντες να είναι αφελείς και άσχετοι ή εν γνώση τους επιτήδειοι και επικίνδυνοι. Φυσικά αυτή η μελέτη θα γίνει με τη προϋπόθεση CETERIS PARIBUS.
*Ο Ανδρέας Παραδεισόπουλος (ΜΒΑ Kingston University) είναι Πιστοποιημένος Αναλυτής Μετοχών & Αγοράς με πολυετή εμπειρία Ελληνικών και Διεθνών Αγορών
*Τη μελέτη μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ…