Ο πληθυσμός του Χαν Γιουνίς, της μεγαλύτερης πόλης στη νότια Γάζα διπλασιάστηκε κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα, σύμφωνα με το BBC που επισημαίνει ότι η ίδια η Χαμάς υποστήριξε ότι από το 1,1 εκατομμύριο ανθρώπους κατοίκους της βόρειας Γάζας, 400.000 κατευθύνθηκαν νότια στον δρόμο Salah al-Din τις τελευταίες 48 ώρες, υπό την ισραηλινή απειλή για χερσαία επέμβαση.
Η πόλη βρίσκεται ακόμα σε εμπόλεμη ζώνη, σύμφωνα με το BBC . Το υπενθυμίζουν τα κτίρια που κατέρρευσαν, οι σοροί ερειπίων, το βουητό των ισραηλινών droneς που αναζητούν τον επόμενο στόχο τους αλλά και η Χαμάς που εκτοξεύει ρουκέτες προς το νότιο Ισραήλ σε μία «ανοιχτή πρόσκληση για εχθροπραξίες».
«Όσοι έχουν συγγενείς μένουν μαζί τους. Άλλοι κατέφυγαν σε σχολεία, χιλιάδες άλλοι απλώς μένουν στους δρόμους», περιγράφει στο BBC, o Μοχάμεντ. «Οι ουρές για ψωμί είναι τεράστιες. Ξέρω ανθρώπους που άρχισαν να κάνουν ουρές στις έξι το πρωί για να πάρουν μερικά καρβέλια το μεσημέρι»., λέει.
«Αυτός δεν είναι τρόπος να ζεις, οι άνθρωποι γυρίζουν πίσω γιατί προτιμούν να πεθάνουν παρά να ζήσουν έτσι», λέει ο Παλαιστίνιος υποστηρίζοντας ότι έγιναν τουλάχιστον 10 αεροπορικές επιδρομές μέσα και γύρω από την πόλη από χθες το βράδυ έως σήμερα το πρωί, χτυπώντας κατοικημένες περιοχές καθώς και γεωργικές εκτάσεις στα ανατολικά. Μία από τις αεροπορικές επιδρομές έπληξε την περιοχή Χάι αλ-Αμάλ, προκαλώντας θανάτους αμάχων, προσθέτει.
«Και η εισβολή δεν έχει αρχίσει ακόμη»
Δεν είχα δει ποτέ ανθρώπους να λιμοκτονούν ή να πεθαίνουν από δίψα στο Xαν Γιούνις, επισημαίνει ο Rushdi Abu Alouf και προσθέτει:
Η μόνη εναλλακτική είναι το πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο, που παραμένει κλειστό. Το Κάιρο γνωρίζει ότι θα επικρατήσει χάος εάν ανοίξει το πέρασμα για τους πρόσφυγες από τη Γάζα που περιμένουν 20 χιλιόμετρα από τη Ράφα.
Είδα το ίδιο πράγμα το 2014, όταν χιλιάδες προσπάθησαν να ξεφύγουν από τον τρίτο πόλεμο. Αυτή τη φορά θα ήταν πολύ, πολύ χειρότερα.
Το κύριο νοσοκομείο του Χαν Γιουνίς έχει δεχθεί άρρωστους και τραυματίες από το βορρά αλλά έχει γίνει και καταφύγιο.
Πρόσφυγες παρατάσσονται στους διαδρόμους, ενώ το νερό διατίθεται στα 300 ml την ημέρα για τους ασθενείς. Οι πρόσφυγες δεν παίρνουν τίποτα.
ΟΗΕ: Tελειώνει το νερό, τελειώνει η ζωή
O ΟΗΕ λέει ότι η Μέση Ανατολή είναι «στα πρόθυρα της αβύσσου» και ζήτησε από το Ισραήλ να λύσει την πολιροκία της Γάζας ώστε να εισρεύσει ανθρωπιστική βοήθεια.
Το προσωπικό της Υπηρεσίας Αρωγής των Ηνωμένων Εθνών, ή UNRWA, έχει μεταφερθεί στη Ράφα κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο μαζί με «χιλιάδες απελπισμένους εκτοπισμένους», ενώ συνεχείς είναι οι εκκλήσεις από ανθρωπιστικές οργανώσεις να ανοίξει η διόδος έστω για την τεράστια φάλλαγα που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια και έχει ακινητοποιηθεί σε αιγυπτιακό έδαφος.
«Η Γάζα στραγγαλίζεται. Όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό είναι ζωή κι όταν τελειώνει, τελειώνει και η ζωή. Η πολιορκία είναι συλλογική τιμωρία», ανακοίνωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Η Αίγυπτος δέχεται πιέσεις από διπλωμάτες και ανθρωπιστικές υπηρεσίες να ανοίξει το πέρασμα της Ράφα στα σύνορά της με τη Γάζα.
Αυτό θα επέτρεπε στους Παλαιστίνιους με διπλή υπηκοότητα -καθώς και στους ξένους υπηκόους που έχουν παγιδευτεί στη Γάζα- να φύγουν.
Πολλοί Παλαιστίνιοι-Αμερικανοί έχουν ήδη συγκεντρωθεί κοντά στο πέρασμα, αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ το Σάββατο συμβούλεψε τους πολίτες της να κινηθούν νότια για να είναι έτοιμοι όταν ανοίξει.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ επανέλαβε νωρίτερα την πρόταση, εν μέσω αναφορών ότι η διάβαση θα μπορούσε να ανοίξει ξανά τη Δευτέρα το πρωί, τοπική ώρα.
Πηγή: BBC