Οι γυναίκες που έπαιρναν ένα συνταγογραφούμενο παυσίπονο μαζί με το χάπι της επόμενης μέρας είχαν μεγαλύτερη επιτυχία στην πρόληψη της εγκυμοσύνης από εκείνες που έλαβαν μόνο την επείγουσα αντισύλληψη, σύμφωνα με μια νέα κινεζική ιατρική μελέτη.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο The Lancet, διεξήχθη σε κέντρο υπηρεσιών αναπαραγωγικής υγείας στο Χονγκ Κονγκ μεταξύ 2018 και 2022 και περιλάμβανε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή 860 γυναικών που ζήτησαν επείγουσα αντισύλληψη εντός 72 ωρών από το σεξ χωρίς προστασία.
Στις μισές γυναίκες χορηγήθηκε λεβονοργεστρέλη (χάπι της επόμενης μέρας) και πιροξικάμη (ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αρθρίτιδας), ενώ οι άλλες μισές έλαβαν λεβονοργεστρέλη και ένα εικονικό φάρμακο. Ούτε οι συμμετέχουσες ούτε οι επαγγελματίες υγείας γνώριζαν ποιοι συμμετέχοντες έλαβαν ποια θεραπεία.
Από την πρώτη ομάδα, μόνο μία γυναίκα έμεινε έγκυος, με συνολικό ποσοστό αποτελεσματικότητας 99,8%. Στην ομάδα ελέγχου με το εικονικό φάρμακο παρατηρήθηκαν 7 εγκυμοσύνες, με ποσοστό αποτελεσματικότητας 98,3%.
Με βάση ένα μοντέλο αναμενόμενης εγκυμοσύνης μετά από σεξ χωρίς προστασία, το 95% των αναμενόμενων κυήσεων αποτράπηκαν στην ομάδα των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων σε σύγκριση με μόλις 63% στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.
Η δοκιμή περιελάμβανε μόνο γυναίκες που δεν έπαιρναν ορμονικά αντισυλληπτικά. Δεν υπήρχαν διαφορές στις παρενέργειες μεταξύ των δύο ομάδων, όπως η καθυστέρηση της περιόδου.
Η Kristina Gemzell-Danielsson, μία από τις συγγραφείς της μελέτης. λέει ότι δεν είναι σαφές πώς ακριβώς το αντιφλεγμονώδες φάρμακο βοηθά να σταματήσουν οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. «Γνωρίζουμε ότι η προσταγλανδίνη είναι σημαντική για τις [αναπαραγωγικές] διαδικασίες, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερες μελέτες για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι συμβαίνει», λέει.
Η συν-ερευνήτρια Sue Lo, από την Ένωση Οικογενειακού Προγραμματισμού του Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι τα ευρήματα ήταν «πραγματικά συναρπαστικά», αποκαλώντας τα ως «πρωτοποριακή ανακάλυψη» που ήλπιζε ότι θα μπορούσε να στηριχθεί από άλλους ερευνητές. «Για το ευρύ κοινό, τα επείγοντα αντισυλληπτικά που χρησιμοποιούμε (είναι) πολύ καλά… Είμαστε τυχεροί που βρήκαμε κάτι για να τελειοποιήσουμε το σχήμα», είπε.
Η μελέτη ήταν η πρώτη που πρότεινε ότι ένα «εύκολα διαθέσιμο και ασφαλές» φάρμακο που λαμβάνεται μαζί με λεβονοργεστρέλη μπορεί να ενισχύσει την αποτελεσματικότητά της, δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Raymond Li από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ. «Αξίζει να εξεταστεί αυτός ο συνδυασμός που θα τεθεί σε κλινική χρήση ρουτίνας», είπε ο Li, ενώ σημείωσε ότι η υιοθέτησή του ως «τυποποιημένο θεραπευτικό σχήμα» θα εξαρτηθεί από επαγγελματικές ομάδες υγείας όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ο Li τόνισε ότι τα ευρήματα έπρεπε ακόμη να επαναληφθούν πριν οδηγήσουν σε αλλαγή πολιτικής και πρότεινε οι γυναίκες να συμβουλεύονται ακόμα τους γιατρούς τους. «Όποια χρειάζεται επείγουσα αντισύλληψη θα πρέπει να πάει να δει έναν γιατρό… Εάν πρέπει να προσθέσει άλλο συνταγογραφούμενο φάρμακο πάνω από (λεβονοργεστρέλη), θα πρέπει να συζητήσει με έναν γιατρό».
Γράφοντας σε ένα ξεχωριστό σχόλιο στο The Lancet, η Erica Cahill από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ προειδοποίησε ότι το συμπέρασμα «μπορεί να μην ισχύει για όλους τους ασθενείς». Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν ως επί το πλείστον ασιατικής καταγωγής και ζύγιζαν λιγότερο από 70 κιλά, είπε η Cahill, που δεν συμμετείχε στη μελέτη. Η βελτιωμένη αποτελεσματικότητα «ενδέχεται να μην είναι γενική σε ασθενείς με υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος».