Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στις μεγάλες φωτιές που συγκλονίζουν επί 8 ημέρες τη χώρα μας.
Ο ίδιος αρχικά ενημέρωσε ότι η εικόνα στα μέτωπα που καίνε ακόμα είναι βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, κατά τις οποίες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ήρθαν αντιμέτωπες με 586 φωτιές.
Ο κ. Χαρδαλιάς στη συνέχεια απάντησε στις καταγγελίες ότι στην Εύβοια ξεκίνησαν με καθυστέρηση τα εναέρια Μέσα:
«Πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι υπάρχει η αντίληψη ότι όλα τα μέσα πετάνε ταυτόχρονα 74 μέσα. Δεν πετούν ταυτόχρονα. Τα 67 είναι μέσα πυρόσβεσης. Τα υπόλοιπα συνδράμουν στη διαδικασία. Επίσης έξι με επτά μέσα χρήζουν συντήρηση. Από αυτά τα 60, τα 20 μένουν σε περιφερειακές βάσεις για να αντιμετωπιστούν προβλήματα τοπικά. Από τα υπόλοιπα 40, τα 20 πετάνε και τα 20 ανεφοδιάζονται σε κάθε έξοδο. Αντιλαμβάνομαι αυτό που ακούγεται σε σχέση ότι οι κάτοικοι δεν έβλεπαν τα εναέρια μέσα. Υπάρχει τεράστιο πέπλο καπνού στην Εύβοια, που προέρχεται από το νησί, που δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών. Όταν βρεθεί δίοδος περνάνε μέσα ελικόπτερο. Προχτές δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο στην Εύβοια λόγω καπνού και τη μάχη την έδιναν οι επίγειοι.
Από την πρώτη στιγμή είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Είχαμε 586 πυρκαγιές από 1 έως 8/8. Καθημερινά είχαμε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών».
Συνεχίζοντας είπε ότι η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις που συντόνισε δεν έκανε καμία διάκριση και και δεν υποβάθμισε τη φωτιά στην Εύβοια:
«Κάθε σπίτι που χάνεται, για μας είναι μια μαχαιριά. Αλλά τις πρώτες ώρες προείχε να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Τις πρώτες ώρες στην Εύβοια, το μέτωπο ήταν 23 χιλιόμετρα, ανεξέλεγκτο, δημιουργώντας μικροκλίμα και θερμικά φορτία υψηλά και έπρεπε να το χαρτογραφήσουμε. Την ίδια ώρα που έκαιγε η Αρχαία Ολυμπία, την ίδια ώρα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε την Αττική. Ήταν εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη, όλο μας το προσωπικό διατέθηκε. Κάποιοι ήταν εκεί για να φυλάνε τους οικισμούς, κάποιοι άλλοι ήταν για να παρακολουθούν τα μέτωπα», τόνισε.
Απαντώντας στην κριτική ότι δε δέχεται ερωτήσεις για τις φωτιές, είπε: «Το έχω επιλέξει όπως και σε άλλες κρίσεις που έχουμε να διαχειριστούμε, επειδή κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Δεν είναι ώρα για αναλύσεις επειδή έχουμε ακόμα ανοιχτά μέτωπα. Σε κάθε περίπτωση παραμένω ανοιχτός και στη διάθεσή σας».
Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στην κριτική που του έχει ασκηθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι όλες οι παραιτήσεις των στελεχών της κυβέρνησης είναι στο συρτάρι του πρωθυπουργού: «Η δική μου είναι πάνω – πάνω», επισήμανε, για να συνεχίσει: «Καλούμαι κάθε μέρα να παλέψω με όλα αυτά τα παιδιά της Πολιτικής Προστασίας. Δουλεύω πάντα με υψηλή αίσθηση του καθήκοντος… Κάθε σπίτι που χάνεται για όλους εμάς είναι μία τραγωδία και είναι μία μαχαιριά στην καρδιά μας. Αλλά ξέρω ότι δόθηκε μία τεράστια μάχη, καθοδηγώντας όλα τα παιδιά της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Λιμενικού, του στρατού… Και λυπάμαι γιατί την ώρα της μάχης, κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές . Δεν θέλω να κάνω καριέρα πολιτικού, δεν θα είμαι υποψήφιος κάπου. Είναι πατριωτικό το καθήκον της συνεργασίας για τα θέματα αυτά. Κάθε σπίτι που χάνεται για όλους εμάς είναι μία τραγωδία και μία μαχαιριά στην καρδιά μας».
Συνεχίζοντας ξέσπασε για όσους έχουν επιλέξει να ασκούν πίεση στην κυβέρνηση στις δύσκολες ώρες που περνάει η χώρα:
«Αυτές τις ημέρες δόθηκε μία τεράστια μάχη. Άυπνοι όλες αυτές τι ήμερες μείναμε εκεί, καθοδηγώντας τα παιδιά τις πυροσβεστικής του λιμενικού, μία μάχη που ήταν η δυσκολότερη που υπήρξε ποτέ. Την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές. Σε αυτή την καταστροφή οι απώλειες είναι από την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών», είπε.
Για τις εκκενώσεις ο υφυπουργός τόνισε ότι οι επιλογές της κυβέρνησης έσωσαν ζωές, το οποίο ήταν και το βασικό μέλημα:
«Με πολύ σεβασμό στην αγωνία σας, κάποιοι πίσω διαχειρίζονται την ίδια ώρα 3.500 πυροσβέστες, 1150 οχήματα, μιλάμε για το βράδυ. Ανάλογα με το τι συμβαίνει σε κάθε περιοχή η επιλογή δεν είναι εύκολη. Αυτό που ξέρω είναι ότι οι επιλογές που κάναμε, με 65 συναγερμούς εκκενώσεων, 586 πυρκαγιές έσωσαν ζωές».