Έντονα αντέδρασε ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, στην κριτική της αντιπολίτευσης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της για «πολιτική που οδηγεί στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και στη φτωχοποίηση των ελληνικών νοικοκυριών και των επιχειρήσεων» και καταλογίζοντάς της «ανυπαρξία ουσιαστικών επιχειρημάτων, καταστροφολογία και τυφλή μονοκόμματη αντίρρηση σε όλα».
«Δεν έχετε ουσιαστικά επιχειρήματα. Η κριτική σας είναι χωρίς αντίκρισμα. Επιμένετε σε μία τυφλή, μονοκόμματη αντίρρηση απέναντι σε ότι συλλήβδην φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για προσπάθεια ωραιοποίησης της οικονομίας της χώρας και δημιουργίας μίας εικονικής πραγματικότητας περί αύξησης της ανάπτυξης.
«Η ελληνική οικονομία δεν πάει καλά μόνο στα χαρτιά, αλλά πάει καλά και στη πραγματικότητα, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις» αντέτεινε ο υφυπουργός Οικονομίας, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του «Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας».
Ο κ. Θεοχάρης διέψευσε το επιχείρημα των βουλευτών της αντιπολίτευσης ότι «αυξάνονται οι ανισότητες και το ποσοστό κινδύνου φτώχειας στη χώρα μας», επισημαίνοντας ότι, «σήμερα το Blοοmberg, έχει ένα διθυραμβικό άρθρο για την χώρα μας, και το ΔΝΤ, ενώ μειώνει όλες τις εκτιμήσεις του για την Ευρώπη, την Ελλάδα την κρατά ψηλά».
Παράλληλα κατέθεσε στοιχεία «για το ποσοστό κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού για τα έτη 2015-2022, σύμφωνα με τα οποία, από 35,7% πέσαμε στο 29% το 2022 ή με το νεότερο ορισμό από το 32,4% πέσαμε στο 26,3%, στο χαμηλότερο σημείο που έχουμε βρεθεί τα τελευταία χρόνια».
«Αυτά είναι τα αποτελέσματα των ανισοτήτων της ΝΔ. Να μειώνεται το ποσοστό κινδύνου φτώχειας στη χώρα μας», σημείωσε.
Ακόμα, ο κ. Θεοχάρης, υποστήριξε ότι «το άθροισμα φορολογίας στη χώρα μας είναι προοδευτικό και η φορολογία που πληρώνει ο έλληνας πολίτης είναι προοδευτική και δίκαιη».
Σχολιάζοντας την κριτική για αύξηση του πληθωρισμού, ο κ. Θεοχάρης αντέτεινε ότι «ο συνολικός πληθωρισμός, από τον Μάρτιο του 2019 μέχρι τον Μάρτιο του 2023 είναι παραπάνω από 10 μονάδες κάτω από την αύξηση του κατώτατου μέσου μισθού».
«Βλέπετε ότι και σε αυτό το σημείο δεν έχετε ουσιαστικά επιχειρήματα» πρόσθεσε.
Αναφορικά με το θέμα των φορολογικών προστίμων, ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε ότι «δεν φτιάχνουμε νέο πλαίσιο ρυθμίσεων, ούτε ερχόμαστε να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να διευθετήσουμε ένα πρόβλημα με τους συμπολίτες μας που έχασαν τη ρύθμιση, ενώ έχουν ήδη δώσει χρήματα αλλά για τεχνικούς λόγους δεν λήφθηκαν υπόψη».
«Τα πρόστιμα δεν τα ακουμπάμε αυτή τη στιγμή αλλά βάζουμε αυτό το καινοτόμο σύστημα αυτόματης μείωσης στο βαθμό που κάποιος αποδεχθεί το αποτέλεσμα του ελέγχου. Δεν λέμε ότι έχει λυθεί το ιδιωτικό χρέος ως δια μαγείας. Λέμε ότι έγιναν πολλές κινήσεις, αλλά όσο υπάρχει έστω και ένας συμπολίτης μας που κουβαλά χρέη από την κρίση, εδώ είμαστε για να βελτιώσουμε το πλαίσιο και θα το συζητήσουμε όμως, όταν φέρουμε νομοσχέδιο για το ιδιωτικό χρέος», πρόσθεσε.
Τέλος, ο κ. Θεοχάρης έστειλε εκ νέου αυστηρό μήνυμα ότι «δεν θα υπάρξει καμία παράταση για την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το σύστημα POS, διότι η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων συμμορφώνεται και η αγορά δουλεύει πια εντατικά για να δίνει λύσεις διασυνδέσεων».
«Συνεπώς, εφόσον το 90%, είτε έχει ήδη διασυνδεθεί, είτε έχει δηλώσει και έχει αναλάβει την ευθύνη να συνδεθεί μέσα στον Απρίλιο, πρέπει εμείς να προκρίνουμε την προστασία αυτών των ανθρώπων, γιατί δεν πρέπει πάλι ο νομοταγής να είναι το μόνιμο κορόϊδο και να συζητάμε μόνο για αυτούς που έχουν δικαιολογίες», τόνισε και συμπλήρωσε: «Θα συνεχίσουμε και με το My dada και με το POS γιατί αυτές είναι στρατηγικές κινήσεις της κυβέρνησης και για το Ταμείο Ανάκαμψης, εντεταγμένες ως ορόσημα, αλλά και γιατί με αυτό τον τρόπο θα μειώσουμε τη φοροδιαφυγή.
Ήδη 7 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα έσοδα από τους φόρους και δύο δισ. ευρώ τουλάχιστον από αυτά, είναι από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής».