Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Σαρλί Εμπντό: Πότε πέρασαν κιόλας τρία χρόνια… [εικόνες και βίντεο]

Τρία χρόνια μετά την επίθεση που αποδεκάτισε τη συντακτική ομάδα της, η σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo κυκλοφορεί ένα επετειακό τεύχος, αφιερωμένο στη συνεχιζόμενη απειλή που αναγκάζει το προσωπικό της να εργάζεται διαρκώς κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με μόνιμη συνοδεία αστυνομικών, κατακλυσμό απειλών στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης και, εντέλει, πολύ υψηλό κόστος για την ασφάλεια των γραφείων της.

Το τεύχος που κυκλοφορεί σήμερα Τετάρτη παρουσιάζει τις συνέπειες που είχε στην εργασία και την καθημερινότητα των συντακτών η επίθεση της 7ης Ιανουαρίου 2015.

«Η 7η Ιανουαρίου 2015 μας εκτόξευσε σε έναν καινούριο κόσμο, φτιαγμένο από ένοπλους αστυνομικούς, από θωρακισμένες πόρτες, από φόβο, από θάνατο. Κι όλ’ αυτά στο κέντρο του Παρισιού, σε συνθήκες που δεν τιμούν τη Γαλλική Δημοκρατία (…)

charlie-hebdo-3xronia

«Τρία χρόνια μέσα σε μια κονσέρβα», γράφει ο υπέρτιτλος. «Το ημερολόγιο του ISIS; Δώσαμε!», λέει ένας εργαζόμενος

Η 7η Ιανουαρίου 2015 είναι η ημερομηνία του κόκκινου αίματος που διαχώρισε δύο ζωές. Προηγουμένως, υπήρχαν οι πλάκες του Σαρμπ που μας έκαναν να κλαίμε από τα γέλια, τα δωράκια του Καμπί, αφημένα διακριτικά στο γραφείο, οι πονηρές κουβέντες του Βολίν, η θορυβώδη άφιξη του Τινιού, τα χάχανα του Μπερνάρ, οι φωνές της Ελσά. Και μετά, το πένθος που φέρουμε όλοι και δεν θα τελειώσει ποτέ», γράφει ο δημοσιογράφος Φαμπρίς Νικολινό σε ένα άρθρο που τιτλοφορείται «Τι άλλαξε πραγματικά αυτά τα τρία χρόνια».

Ο διευθυντής της Charlie Hebdo, o σκιτσογράφος Ρις, επισημαίνει κυρίως το πολύ υψηλό κόστος της ασφάλειας για τα γραφεία της εφημερίδας στο Παρίσι: περίπου 1-1,5 εκατομμύριο ευρώ ετησίως, ποσό που ισοδυναμεί με την πώληση περίπου 800.000 τευχών. «Είναι φυσιολογικό για μια εφημερίδα δημοκρατικής χώρας, το ένα στα δύο αντίτυπα που πωλούνται στα περίπτερα να χρηματοδοτεί την ασφάλεια των γραφείων και των δημοσιογράφων;» γράφει στο κύριο άρθρο του, υποστηρίζοντας ότι η ελευθερία της έκφρασης μετατρέπεται σταδιακά σε «είδος πολυτελείας».

Το χρονικό της φρίκης

Στις 7 Ιανουαρίου 2015 δύο ένοπλοι άνδρες, ο Σαΐντ και ο Σερίφ Κουασί εκτέλεσαν 11 ανθρώπους μέσα στα γραφεία της εφημερίδας.

Μεταξύ των θυμάτων, ιστορικοί σκιτσογράφοι όπως ο Καμπί, ο Βολίνσκι, ο Ονορέ, ο Τινιού, ο πρώην διευθυντής της σατιρικής εφημερίδας Σαρμπ.

Τρία χρόνια μετά, οι γαλλικές αρχές δεν έχουν ακόμη καταλήξει στο πώς συντόνισαν τη δράση τους οι αδελφοί Κουασί με τον Αμεντί Κουλιμπαλί, τον τζιχαντιστή που σκότωσε πέντε ανθρώπους σε εβραϊκό παντοπωλείο, δύο ημέρες μετά την επίθεση στα γραφεία της Charlie Hebdo. Αδιευκρίνιστο παραμένει και το πού βρήκαν τα όπλα που χρησιμοποίησαν.

Πηγή: The Toc
charlie hebdo1

charlie hebdo 2

charlie hebdo 3

charlie hebdo 4

charlie hebdo 5

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων