Στην εξαγγελία πως η στεγαστική πολιτική θα είναι κεντρική επιδίωξη της Νέας Δημοκρατίας εφόσον κερδίσει τις εκλογές προχώρησε ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης αρμόδιος για ζητήματα στέγασης, μιλώντας στην εκπομπή “Επίλογος” και στον Απόστολο Μαγγηριάδη. Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Ταμείου Ανάκαμψης για να δοθούν πρόσθετοι πόροι για την πολιτική στέγασης.
«Η κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει ότι ναι, υπάρχει ένα οξύ πρόβλημα σε σχέση με τη στέγη και με τα νοίκια. Καθόλου δεν το αρνούμαστε αυτό», είπε ο κ. Χατζηδάκης. «Και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μετά από αρκετά χρόνια υπήρξε πρόσφατα μια επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής και της πολιτικής θα έλεγα της κοινωνικής στέγης. Διότι μετά την κατάργηση με πίεση και της τρόικα, τότε το ’12 του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και την ενσωμάτωσή του στον πρώην ΟΑΕΔ δεν υπήρξε τίποτα άλλο από το κράτος, με την εξαίρεση των στεγαστικών επιδομάτων. Δεν υπάρχει μια συνεκτική, δεν υπήρχε μια συνεκτική στεγαστική πολιτική, όπως υπάρχει και σε πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες».
Πέντε άξονες της κυβερνητικής παρέμβασης:
«Η κυβερνητική παρέμβαση για τη Στέγη με την ονομασία “Σπίτι μου” έχει πέντε έξι άξονες», είπε ο κ. Χατζηδάκης. «Ένας άξονας είναι τα επιδοτούμενα δάνεια και μπορούμε να συζητήσουμε σε βάθος στη συνέχεια γι αυτό, δεν είναι ο μόνος άξονας όμως. Θα πρέπει να προσθέσουμε το πρόγραμμα “κάλυψη” που αφορά εξαιρετικά φτωχούς και ευάλωτους συμπολίτες μας. Θα πρέπει να προσθέσουμε την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και ξεκινάμε από το πρόγραμμα, από το σχετικό πρόγραμμα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης με αξιοποίηση των οικοπέδων της. Θα πρέπει να προσθέσουμε το πρόγραμμα “ανακαινίζω” προκειμένου να μεγαλώσει με κίνητρα το απόθεμα των σπιτιών που νοικιάζονται. Και θέλω να σημειώσετε επίσης ότι όσον αφορά τη δημόσια περιουσία, το ξεκίνημα απλώς γίνεται με τον πρώην ΟΑΕΔ, νυν ΔΥΠΑ. Έχουν καταγραφεί και άλλα οικόπεδα και θα καταγραφούν πολύ περισσότερο περισσότερα, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία και δημόσια κτίρια, ενδεχομένως στο κέντρο των πόλεων προς όφελος των νέων ζευγαριών.”
Σε ερώτηση για το χαμηλό εισοδηματικό κριτήριο (7.000 ευρώ) που ισχύει για το επίδομα ενοικίου, απάντησε: «Καλά, αυτό δεν τελειώνει ποτέ. Αλλά και γιατί να πάμε στα επτάμισι και να μην πάμε στα οκτώ; Και γιατί να μην πάμε στα δέκα; Οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας δεν είναι ανεξάντλητες. Αυτό που θέλω να κρατήσουμε είναι ότι εκεί που δίναμε μόνο το στεγαστικό επίδομα, ερχόμαστε μόνο με αυτό το πακέτο των μέτρων που έχει τέσσερις πέντε διαφορετικούς πυλώνες, σας τους είπα και διαθέτουμε ένα δισεκατομμύριο, 775 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκουμε να επανεκκινήσει η στεγαστική πολιτική και να ξεκινήσουμε μια πιο σφαιρική αντιμετώπιση του προβλήματος. Δεν σας είπα ότι με αυτή την πρωτοβουλία λύνεται το στεγαστικό πρόβλημα. Η στεγαστική πολιτική θα είναι μια από τις κεντρικές επιδιώξεις της Νέας Δημοκρατίας, εφόσον, όπως πιστεύω, θα επανεκλεγεί κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Κεντρικές επιδιώξεις, όπως είναι οι μισθοί που είπε ο πρωθυπουργός ότι είναι θέματα απόλυτης προτεραιότητας για τη νέα τετραετία».