Σχολιάζοντας τις αγροτικές κινητοποιήσεις τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε όλη την Ευρώπη o Κωνσταντίνος Χατζάκης καθηγητής Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ ανέφερε:
«Για πρώτη φορά οι αγρότες είναι πάρα πολύ πιεσμένοι, η τρέχουσα προγραμματική περίοδος για την ΚΑΠ έως το 2027 προβλέπει πράγματι ψαλίδισμα επιδοτήσεων. Πιέζονται επίσης ενεργειακά παρά τις επιδοτήσεις, καθώς είναι πολύ ψηλά η τιμή της ενέργειας, πολύ ψηλά τα φυτοφάρμακα, οι ζωοτροφές. Αρα λοιπόν πιέζονται από διαφορετικά μέτωπα και πρέπει να τους εξασφαλίσουμε αυτό που προβλέπεται από την Ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης του ’57, ένα επαρκές βιοτικό επίπεδο».
«Τα επόμενα χρόνια το πρόβλημα των αγροτών θα είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, αυτό λένε όλες οι μελέτες. Θα έχουμε αλλεπάλληλα επεισόδια καταστροφών», σημείωσε επίσης ο κ. Χατζάκης.
«Πολύ φοβάμαι ότι η απαξίωση του επαγγέλματος του αγρότη, θα χτυπήσει άμεσα και στο πιάτο του καταναλωτή, θα αυξηθούν οι τιμές των προϊόντων, θα έχουμε περισσότερα εισαγόμενα το οποίο δεν είναι καλό για την διατροφική αλυσίδα, άρα υπάρχει ένα σύνολο ενεργειών που πρέπει να γίνουν άμεσα», τόνισε.
Για τα επιτόκια της ΕΚΤ, ο κ. Χατζάκης σχολίασε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, θα αποφασίσει ανάλογα με τα τελικά στοιχεία της Eurostat τον Απρίλιο και την στάση της Fed εν όψει και των αμερικανικών εκλογών, η ΕΚΤ θα αποφασίσει ανάλογα.
Σχετικά με την συνεχιζόμενη ακρίβεια υπογράμμισε πως «οι τιμές δεν θα πέσουν αν δεν υπάρξει ενίσχυση του ανταγωνισμού, αύξηση των προστίμων αναλογικά. Πλέον πρέπει η κυβέρνηση να δράσει σε κλαδικό επίπεδο, με κλαδική πολιτική κατά της ακρίβειας. Οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να έχουν κόστος στους πολίτες. Πρέπει να έχουν κόστος στους κερδοσκόπους».
«Η τελευταία γραμμή άμυνας κατά τη γνώμη μου είναι το καταναλωτικό κίνημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.
πηγή: naftemporiki.gr