Η κατάσταση σχετικά με τον κορωνοϊό δείχνει να χειροτερεύει, επισήμανε -όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο- κοινοτικός αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι υπάρχει επιδείνωση επί τρεις συνεχόμενους μήνες. Επιπροσθέτως, όπως ανέφερε, αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι η αύξηση στα ποσοστά των θανάτων, ενώ τόνισε ότι η κάθε χώρα, αλλά και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά, πρέπει να εφαρμόζει μέτρα προστασίας, όπως και όταν ξεκίνησε ο ιός.
Η τήρηση των αποστάσεων και η χρήση μάσκας είναι βασικά μέτρα, σημείωσε ο κοινοτικός αξιωματούχος. Παράλληλα, βασικό στοιχείο το οποίο καταγράφεται το τελευταίο διάστημα αποτελεί το γεγονός ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε ανθρώπους νεαρότερης ηλικίας. Αναφορικά με το γεγονός ότι καταγράφεται άνοδος των ασυμπτωματικών κρουσμάτων, ο κοινοτικός αξιωματούχος εξήγησε ότι οφείλεται στο γεγονός ότι πλέον γίνονται περισσότερα τεστ, σε σχέση με την περασμένη άνοιξη που εξετάζονταν κυρίως όσοι είχαν συμπτώματα.
Κομσιόν: Ανέτοιμες οι κυβερνήσεις
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα μολύνσεων, προειδοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνιστώντας την υιοθέτηση κοινών μέτρων για τη διάθεση των εμβολίων, όταν αυτά καταστούν διαθέσιμα. «Ενώ η εξέλιξη της πανδημίας επιστρέφει στα επίπεδα του Μαρτίου, δεν συμβαίνει το ίδιο με το επίπεδο της ετοιμότητάς μας», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Ο ίδιος κάλεσε στην υιοθέτηση μιας κοινής στρατηγικής για τη νέα φάση της πανδημίας από τα κράτη της ΕΕ, ζητώντας να αποφευχθεί η «κακοφωνία» των διαφορετικών εθνικών μέτρων που χαρακτήρισε τους πρώτους μήνες της πανδημίας στην ήπειρο. Αναλυτικά
ΠΟΥ: «Πολύ ανησυχητική» η εξέλιξη
Η εξέλιξηστην Ευρώπη είναι «πολύ ανησυχητική», παρά το γεγονός ότι η κατάσταση δεν είναι αντίστοιχη με αυτήν που επικρατούσε την άνοιξη, προειδοποίησε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής υπηρεσίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων αυξάνεται, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία επίσης. Η COVID-19 είναι πλέον η πέμπτη αιτία θανάτου και έχουμε φθάσει το όριο των 1.000 θανάτων ημερησίως», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε.
«Παρά το γεγονός ότι καταγράφουμε δύο ή τρεις φορές περισσότερα νέα κρούσματα ανά ημέρα σε σχέση με την κορύφωση του Απριλίου, εξακολουθούμε να έχουμε πέντε φορές λιγότερους θανάτους», τόνισε ωστόσο ο Κλούγκε, επιμένοντας στη σημασία των νέων μέτρων που τίθενται σε ισχύ σε ολόκληρη την Ευρώπη για την ανάσχεση της επιδημίας.
«Είναι η ενδεδειγμένη και αναγκαία αντίδραση σε αυτό που μας δείχνουν τα στοιχεία: η μετάδοση γίνεται και οι πηγές της μόλυνσης βρίσκονται μέσα στα σπίτια και τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους και μεταξύ των ατόμων που δεν τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας», είπε. Στην ευρωπαϊκή ζώνη του ΠΟΥ, η οποία περιλαμβάνει 53 χώρες, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, έχουν επισήμως καταγραφεί άνω των 7,25 εκατομμυρίων κρουσμάτων κορονοϊού και περί τους 250.000 θανάτους, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ.