Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου, 2021

Χορηγία ‎$100.000.000 από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για τη μάχη κατά του κορωνοϊού

Η Διεθνής Πρωτοβουλία Δράσης για την Covid-19 του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) δημιουργήθηκε με σκοπό την άμεση αλλά και σε βάθος χρόνου αντιμετώπιση της παρούσας κατάστασης της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, την ενίσχυση της αποτελεσματικής διαχείρισης των συνεπειών της, τις βασικές ανάγκες, στις κοινωνικοοικονομικές δομές, αλλά και στο επίπεδο των ανθρώπινων σχέσεων. Η Διεθνής Πρωτοβουλία Δράσης έχει προϋπολογισμό ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων και αφορά ποσό που θα διατεθεί σε πολλές χώρες.

Με πρώτο στόχο την ιατρική έρευνα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και της νόσου Covid-19 που προκαλεί, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προχώρησε ήδη σε δωρεά ύψους 3.000.000 δολαρίων στο τμήμα έρευνας του Πανεπιστημίου Rockefeller, που αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρισμένα κέντρα ερευνών στον κόσμο, το οποίο έχει ξεκινήσει μια ελπιδοφόρα προσπάθεια για την ανακάλυψη εμβολίων και την εξέλιξη των θεραπειών για της Covid-19.

Πρόκειται για μια παγκόσμια επιδημία, η αντιμετώπιση της οποίας έχει πανανθρώπινη υπόσταση και όχι εθνικό χρώμα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Ιδρύματος. Ακόμη ένας σημαντικός στόχος είναι να αντιμετωπιστούν οι πολλές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που έχει επιφέρει και θα επιφέρει η πανδημία σε όλες τις χώρες. «Μια κρίση αυτού του μεγέθους επηρεάζει σε μέγιστο βαθμό τις κοινωνικές δομές και αναδεικνύει την ανάγκη στήριξης των πιο ευάλωτων συνανθρώπων μας.

Τρεις είναι οι άξονες πάνω στους οποίους σχεδιάζουμε να συνεισφέρουμε, πάντα σε συνεργασία με τους δωρεοδόχους μας και τους αρμόδιους φορείς: Η διασφάλιση σίτισης για εκείνους που έχουν ανάγκη, η ψυχολογική υποστήριξη εκείνων που τη χρειάζονται και η στήριξη των οργανισμών που θα αντιμετωπίσουν τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που είναι βέβαιο πως θα εμφανιστούν μόλις τελειώσει η υγειονομική κρίση», αναφέρει η ανακοίνωση. Οι προσπάθειες αυτές, στο σύνολό τους, προσβλέπουν στη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση ορισμένων από τις πιο κρίσιμες προκλήσεις της πανδημίας και αντικατοπτρίζουν τον διεθνή και οικουμενικό χαρακτήρα του ΙΣΝ.

Στην Ελλάδα Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε δράσεις στην Ελλάδα, καθώς εδώ εστιάζεται ένα μεγάλο τμήμα του φιλανθρωπικού έργου του Ιδρύματος. Οχι μόνο γιατί εδώ γεννήθηκε και μεγάλωσε ο ιδρυτής της. Αλλά και γιατί η χώρα αναδύεται από μια βαθιά και εξαντλητική δεκαετή κοινωνικοοικονομική κρίση, και βρίσκεται σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση, αυτή τη στιγμή, όσον αφορά στις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες της πανδημίας.

«Γι’ αυτό, άλλος ένας σημαντικός στόχος μας είναι να στηρίξουμε ενεργά τους γιατρούς, νοσηλευτές αλλά και τους υπαλλήλους υποδομών και καθαρισμού των ΜΕΘ, σε όλα τα Νοσοκομεία Αναφοράς για την Covid-19. Αυτοί είναι οι πραγματικοί ήρωες της καθημερινής μάχης που δίνει η ζωή απέναντι στον θάνατο, μέσα σε δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες, και αξίζουν απεριόριστη προστασία και υποστήριξη.

Το ΙΣΝ δεσμεύεται να παραμείνει ουσιαστικός συνεργάτης των κρατικών φορέων και των μη κερδοσκοπικών οργανισμών για να αποφευχθεί μια νέα καταστροφική κοινωνικοοικονομική κρίση. Kαι θα συνεχίσει, με όλες του τις δυνάμεις, να ενισχύει τους τομείς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, όπως η Υγεία, με δωρεές σαν την Πρωτοβουλία για την Υγεία.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, συνολικού ύψους άνω των 420 εκατομμυρίων ευρώ, βρίσκεται σε εξέλιξη και περιλαμβάνει την κατασκευή τριών νέων νοσοκομείων, ιατρικό εξοπλισμό έκτακτης ανάγκης και διάγνωσης, εκπαίδευση νοσηλευτικού προσωπικού και εκπαιδευτικά προγράμματα για την αντιμετώπιση του τραύματος και την πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, υπογραμμίζει η ανακοίνωση του Ιδρύματος. Τμήμα της Πρωτοβουλίας για την Υγεία αποτελεί και η δωρεά στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου οι κλίνες σε ΜΕΘ και ΜΑΦ, καθώς και εξοπλισμός, όπως monitors και αναπνευστήρες, βοηθούν την παρούσα κατάσταση.

«Μια σπάνια αχτίδα φωτός, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, συνιστά το πλήθος δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών που βγαίνουν μπροστά, μαζί, στη μάχη ενάντια στην πανδημία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΝ, Ανδρέας Δρακόπουλος. «Ολοι μας στο ΙΣΝ θεωρούμε υποχρέωσή μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμβάλουμε σε αυτές τις προσπάθειες, προκειμένου να περιορίσουμε τις συνέπειες του COVID-19, καθώς και να υποστηρίξουμε όλους όσοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης. Θα εξακολουθήσουμε να ακούμε και να συνεισφέρουμε, στο ύψος των δυνατοτήτων μας, στις ανάγκες των δωρεοδόχων συνεργατών μας, καθώς συνεχίζουν το πολύτιμο έργο τους, κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες». text Ο Τραμπ πώς μένει εκτός Intensive Care ψυχιατρείου;

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων