Τα ισχυρά αποτελέσματα που εμφάνισε το α’ εξάμηνο του 2024 η Τράπεζα Πειραιώς και τα οποία θέτουν τις βάσεις για την επίτευξη ή και την υπέρβαση σε κάποιες περιπτώσεις των ήδη αναθεωρημένων στόχων για το σύνολο του τρέχοντος έτους περιέγραψε στους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, εστιάζοντας στην κάλυψη του δείκτη MREL 1,5 χρόνο νωρίτερα από την καταληκτική ημερομηνία, αλλά και στο όραμα για τη Snappi και την επέκτασή της σε ακόμη τέσσερις χώρες σε βάθος πενταετίας.
“Το 2024 ξεκίνησε δυναμικά για την Πειραιώς, με το α’ εξάμηνο να επιβεβαιώνει τη σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη ή υπέρβαση των ετήσιων στόχων”, ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η τράπεζα παρουσίασε ιστορικό υψηλό οικονομικών αποτελεσμάτων, παράγοντας 0,47 ευρώ κέρδη ανά μετοχή, με ετήσια άνοδο 41% και 18% απόδοση ιδίων κεφαλαίων, από 14% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. “Τα ισχυρά αποτελέσματα μας επιτρέπουν να αυξήσουμε σε 16% τον ετήσιο στόχο για απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTVB) έναντι – αναθεωρημένης – εκτίμησης 15%”, πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας πως η Πειραιώς πέτυχε διατηρήσιμη κερδοφορία και ενίσχυση των κεφαλαίων της, μέσω διαφοροποιημένων πηγών εσόδων και πειθαρχίας κόστους, διατηρώντας, παράλληλα, συνετή διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου.
Ειδικότερα, αύξηση χαρτοφυλακίου εξυπηρετούμενων δανείων κατά 1,2 δισ. ευρώ εμφάνισε στο α’ εξάμηνο του 2024 η τράπεζα έναντι στόχου +1,6 δισ. ευρώ για το 2024. Από τα 3,2 δισ. ευρώ εκταμιεύσεων στο β’ τρίμηνο περίπου 1,5 δισ. ευρώ διοχετεύθηκαν σε μικρές, μεσαίες επιχειρήσεις και ιδιώτες και περίπου 1,7 δισ. ευρώ σε μεγάλες επιχειρήσεις και ναυτιλία. Όσον αφορά στα στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, αυτό για το σύνολο της αγοράς δέχθηκε ώθηση από το πρόγραμμα “Σπίτι Μου”, με την Τράπεζα Πειραιώς να κατέχει μερίδιο 31%, με εκταμιεύσεις, ύψους 400 εκατ. ευρώ. Η περίμετρος των δανείων της Τράπεζας Πειραιώς συνδεδεμένων με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας διαμορφώνεται σε 1,8 δισ. ευρώ εκ των οποίων 400 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί, 700 εκατ. ευρώ έχουν συμβασιοποιηθεί, ενώ 700 εκατ. ευρώ βρίσκονται στο pipeline.
Ειδικά για τα στεγαστικά δάνεια, ο CEO της τράπεζας υπογράμμισε πως αυτά αυξάνονται τρίμηνο με τρίμηνο, με τις εκταμιεύσεις να ξεπερνούν τις αποπληρωμές. “Έχουμε καταφέρει να αντιστρέψουμε το αρνητικό προηγούμενο των τελευταίων ετών, με την αυξητική τάση να συνεχίζεται, γεγονός που μας κάνει αισιόδοξους ότι συνολικά θα ξεπεράσουμε τον ετήσιο στόχο για πιστωτική επέκταση 1,6 δισ. ευρώ το 2024”, τόνισε.
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια αυξήθηκαν στα 10,4 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιούνιο, υπερβαίνοντας το στόχο των 10,2 δισ. ευρώ για το 2024 (αύξηση 27% σε ετήσια βάση).
Μετά και την επιτυχημένη έκδοση του νέου πράσινου ομολόγου υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, ύψους 650 εκατ. ευρώ, τον Ιούλιο του 2024 ο pro forma δείκτης MREL διαμορφώθηκε στο 28,3%, με αποτέλεσμα η Πειραιώς να γίνει η πρώτη ελληνική τράπεζα, η οποία πληροί τον τελικό δεσμευτικό στόχο 27,9% για το δείκτη MREL, 1,5 έτος πριν την καταληκτική ημερομηνία. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους έχει προχωρήσει σε ακόμη δύο εκδόσεις, ενός Tier 2 ομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 7.25% για την αναχρηματοδότηση ενός αντίστοιχου ομολόγου, ύψους 400 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 9,75% που εκδόθηκε το 2019 και ενός Senior Preferred ομολόγου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με κουπόνι 5.00%. “Έχοντας επιτύχει τον επίμαχο στόχο η τράπεζα δεν έχει λόγο να επιταχύνει στο σκέλος των εκδόσεων. Θα υπάρξουν κάποιες εκδόσεις τα επόμενα χρόνια, όμως, αυτές θα αποφασιστούν αργότερα”, τόνισε η διοικητική ομάδα της τράπεζας.
Καταθέσεις
Στα 59,8 δισ. ευρώ διαμορφώθηκαν στα τέλη του περασμένου Ιουνίου οι καταθέσεις της Τράπεζας Πειραιώς, αυξημένες κατά 2%, τόσο σε τριμηνιαία, όσο και σε ετήσια βάση. Εξ αυτών οι προθεσμιακές “άγγιξαν” τα 13,5 δισ. ευρώ, αποτελώντας το 23% του συνόλου έναντι 51% των καταθέσεων ευρείας λιανικής. “Το μείγμα των καταθέσεων παραμένει σταθερό και αυτό βλέπουμε πως θα ισχύσει και τα επόμενα χρόνια”, ανέφερε η διοικητικό ομάδα της Πειραιώς, υπενθυμίζοντας ότι η τράπεζα προσέφερε ελκυστικά προϊόντα πέραν των προθεσμιακών, διοχετεύοντας προς αυτή την κατεύθυνση ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης.
Το όραμα για τη Snappi
“Η λήψη πανευρωπαϊκής τραπεζικής άδειας από την ελληνική neobank, Snappi, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της τράπεζας να αναδειχθεί σε πόλο του νέου τραπεζικού τοπίου στην Ευρώπη. Το επίτευγμα αυτό αντανακλά την ακλόνητη δέσμευσή μας στην καινοτομία και την ικανότητά μας να ανταποκρινόμαστε στις εξελισσόμενες ανάγκες των πελατών μας”. Αυτό τόνισε ο CEO της Τράπεζας Πειραιώς, εκτιμώντας πως η εμπορική λειτουργία της Snappi αναμένεται σε περίπου έξι με εννέα μήνες (σ.σ. το α’ τρίμηνο του 2025), ξεκινώντας από την Ελλάδα και σε συνεργασία με fintechs.
Όσον αφορά στο όραμα για τη neobank, η διοίκηση εκτιμά πως τα επόμενα τέσσερα με πέντε χρόνια θα έχει επεκταθεί σε επιπλέον τρεις με τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, πέραν της Ελλάδας, διαθέτοντας περίπου 2,5 εκατομμύρια πελάτες, με έσοδα 200 εκατ. ευρώ και προσφέροντας διαφορετικές λύσεις σε πελάτες, τόσο μικρές, όσο και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με έμφαση στο embedded finance σε όλες τις χώρες. “Δεν θα γίνει αυτόματη μεταβίβαση πελατών από την Πειραιώς στη Snappi, δεν θα υπάρχει κανιβαλισμός”, εξήγησε ο κ. Μεγάλου.
“Κόκκινα” δάνεια
Στο 3,3% υποχώρησε ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της τράπεζας έναντι 3,5% το α’ τρίμηνο του 2024 και 5,5% ένα χρόνο πριν, με δείκτη κάλυψης στο 58,8%. Το απόθεμα των NPEs διαμορφώνεται σε 1,3 δισ. ευρώ έναντι δύο δισ. ευρώ το ίδιο περυσινό διάστημα και τις εισροές νέων προβληματικών δανείων να είναι ισχνές. Η ετήσια μείωση προήλθε από εμπροσθοβαρείς και επιταχυνόμενες συναλλαγές και από τα θετικά αποτελέσματα της οργανικής προσπάθειας. Μόλις τον περασμένο Μάιο, άλλωστε, η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε την πώληση του “Project Delta”, πιστωτικής απαίτησης 400 εκατ. ευρώ, με λογιστική αξία προ προβλέψεων 160 εκατ. ευρώ, στο APS Group. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης απέκτησε το 30% της συμμετοχής, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αγοράστηκε από τα APS funds και διαχειριζόμενους λογαριασμούς τους. Το τίμημα ανήλθε περίπου στο 34% της λογιστικής αξίας προ προβλέψεων του χαρτοφυλακίου.
Πηγή capital.gr