Έπειτα από ένα διάλειμμα τριών συνεδριάσεων, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να επανέλθει άνω των 1.400 μονάδων, λαμβάνοντας ισχυρά στηρίγματα από τα σενάρια για νέα επιχειρηματικά deals, αλλά και τα ευοίωνα εταιρικά αποτελέσματα του προηγούμενου 12μηνου.
Μάλιστα, η ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη επήλθε, παρά τη μεταβλητότητα στις τραπεζικές μετοχές, την ευρύτερη προσπάθεια αφομοίωσης των κεκτημένων, αλλά και το αρνητικό γύρισμα των διεθνών αγορών, ως απόρροια των νέων στοιχείων για τις τιμές χονδρικής στις ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, η προσοχή της επενδυτικής κοινότητας στρέφεται πλέον στην αυριανή τριπλή λήξη των παραγώγων της σειράς Μαρτίου, στο rebalancing των δεικτών FTSE Russell (αλλαγή στη στάθμιση της Πειραιώς), αλλά και στο report του οίκου αξιολόγησης Moody’s.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αξιοσημείωτη αύξηση κατά 1,27% και διαμορφώθηκε στις 1.417,64 μονάδες, κερδίζοντας τουλάχιστον 17 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης (1.399,87 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 20 μονάδες (από 1.397,23 έως 1.417,64 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η Τράπεζα Πειραιώς έμεινε στάσιμη στα 4 ευρώ, έχοντας τζίρο άνω των 52 εκατ. ευρώ. Από την πλευρά τους, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή εκτοξεύθηκαν στο +6% και στο +7%, αντίστοιχα, εν μέσω των σεναρίων για πιθανό deal με τους Άραβες. Άλμα κατά 3% σημείωσε και η Mytilineos. Στον αντίποδα, η Entersoft υποχώρησε άνω του 2%, ενόσω οι Olympia Group – Rucio Investments σκοπεύουν να οδηγήσουν τη μετοχή εκτός ταμπλό.
Μικρή άνοδος στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης έμεινε εν μέρει πίσω σε σχέση με το υπόλοιπο ταμπλό, καθώς τερμάτισε στο +0,60% και τις 1.204 μονάδες, συνεχίζοντας την αφομοίωση των κεκτημένων.
Η μετοχή της Τρ. Πειραιώς έκλεισε αμετάβλητη στα 4 ευρώ, εμφανίζοντας εκ νέου υψηλό τζίρο, ο οποίος ξεπέρασε τα 52 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αυξήθηκε στο +2,09% και τα 7,146 ευρώ, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύτηκε στο +0,39% και το 1,78 ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank περιορίστηκε στο -0,62% και το 1,68 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (+1,29% και 3.419 μονάδες), οι μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή αναρριχήθηκαν στο +5,7% και στο +7,2%, με αποτέλεσμα να φθάσουν στα 16,2 (υψηλό 25ετίας) και στα 18,2 ευρώ (υψηλό 8μήνου), αντίστοιχα, εν μέσω των σεναρίων για επερχόμενο deal. Κέρδη άνω του 3% και του 5% εμφάνισαν, επίσης, οι μετοχές των Mytilineos και Motor Oil, αντίστοιχα, ενώ οι μετοχές των Jumbo, Quest, Sarantis, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και ΟΤΕ ακολούθησαν στο +1%. Αντίθετα, η μετοχή της Cenergy αναδιπλώθηκε κατά 1,3%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,22% και 2.387 μονάδες), η μετοχή της Entersoft ξεχώρισε αρνητικά στο -2,2% και τα 7,8 ευρώ, ενόσω οι μέτοχοι Olympia Group – Rucio σκοπεύουν να θέσουν την εταιρεία εκτός ταμπλό, μετά την υποχρεωτική δημόσια πρόταση. ΕΥΑΘ, Αλουμύλ, Epsilon και Ideal περιορίστηκαν κατά τουλάχιστον 1%. Austriacard, Profile και Πλαστικά Θράκης ενισχύθηκαν άνω του 1%.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 61 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 36 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 29 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 97,5 δισ. ευρώ.
Ξανά στις 1.400 μονάδες
Με το βλέμμα στις εγχώριες -και όχι μόνο- εξελίξεις κινήθηκε και σήμερα (14/3) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να ανεβάζουν εν μέρει ρυθμό, λαμβάνοντας επιλεκτικά στηρίγματα από το ταμπλό, χάρη στην «πλούσια» εταιρική ειδησεογραφία.
Κι αυτό, κόντρα στην έντονη μεταβλητότητα, η οποία είχε επικρατήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και η οποία μέχρι στιγμής δεν είχε επιτρέψει την πειστική επαναφορά του Γενικού Δείκτη στα πρόσφατα υψηλά των 1.434 μονάδων.
Πλέον, η Λεωφόρος Αθηνών έχει επανέλθει άνω των κρίσιμων και ψυχολογικών ορίων των 1.400 μονάδων, με τη μεταβολή από τις αρχές του 2024 να υπερβαίνει το +8%. Στο τελευταίο 12μηνο, δε, ξεπερνά το +33%.
Από την άλλη πλευρά, η πρόσφατη αστάθεια μόνο προβληματισμό δεν προκαλεί, δεδομένου ότι οι υψηλές αποδόσεις δικαιολογούν μια… στάση εκ μέρους των αγοραστών, οι οποίοι έχουν «τρέξει» ένα ράλι διάρκειας πέντε μηνών.
Στο μεταξύ, η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει θετική, καθώς ο Γενικός Δείκτης έχει απόσταση ασφαλείας από τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 συνεδριάσεων, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή των 1.280 μονάδων.
Τριπλή λήξη παραγώγων και Moody’s
Το βλέμμα των επενδυτών, ομολογουμένως, στρέφεται στα εταιρικά αποτελέσματα και τις ανακοινώσεις για τα φετινά μερίσματα, τα οποία είναι ιδιαιτέρως αυξημένα σε σχέση με πέρυσι -παρότι οι αναλυτές σε ορισμένες περιπτώσεις περίμεναν κάτι καλύτερο.
Την ίδια ώρα, η πορεία της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς εξακολουθεί να μαγνητίζει το ενδιαφέρον, κάτι που αντικατοπτρίζεται στους μόνιμα υψηλούς ημερήσιους συναλλακτικούς τζίρους. Έχοντας σταθεροποιηθεί στα 4 ευρώ, το στοίχημα είναι πότε ακριβώς θα αρχίσει να πορεύεται προς τις επόμενες αντιστάσεις.
Μην ξεχνάμε, δε, ότι αύριο (15/3) έχουμε την τριπλή λήξη των παραγώγων για τον Μάρτιο και το α’ τρίμηνο, το rebalancing στους δείκτες του FTSE Russell, αλλά και το report του Moody’s, ο οποίος είναι ο μοναδικός οίκος που διατηρεί την Ελλάδα στην κατηγορία… σκουπίδια.
Φρένο μετά τον πληθωρισμό
Στο εξωτερικό, τώρα, οι αγορές σπεύδουν να αποτιμήσουν ακόμη μία κρίσιμη μέτρηση για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, καθώς το μεσημέρι ανακοινώθηκαν οι τιμές χονδρικής για τον μήνα Φεβρουάριο, οι οποίες ανήλθαν στο +0,6% σε μηνιαίο επίπεδο. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο κατά 0,3%.
Κι όλα αυτά, εν όψει της συνεδρίασης της Federal Reserve στις 19 και 20 Μαρτίου, η οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα διατηρήσει τα επιτόκια στα τρέχοντα υψηλά επίπεδα για ακόμη μία φορά, μεταθέτοντας την πρώτη μείωση (χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής) για το καλοκαίρι -και συγκεκριμένα για τον Ιούνιο.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 «σβήνει» τα αρχικά κέρδη και σταθεροποιείται στις 506 μονάδες, καθώς οι διακυμάνσεις στον γερμανικό DAX, στον βρετανικό FTSE 100, στον γαλλικό CAC 40 και στον ιταλικό FTSE MIB δεν ξεπερνούν το +/- 0,4%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, Dow Jones και S&P 500 αναδιπλώνονται κατά 0,20%, πατώντας «φρένο» μετά τα στοιχεία για τις τιμές χονδρικής.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)
Πηγή naftemporiki.gr