«Χαλινάρι» στους πωλητές κατάφερε να βάλει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο υπερασπίστηκε αποτελεσματικά το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων, παρά το ενδοσυνεδριακό «ξέσπασμα» των ρευστοποιήσεων.
Η ελληνική αγορά έκλεισε αρκετά μακριά από τα χαμηλά ημέρας, καθώς η πρόσκαιρη απώλεια των κεκτημένων ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των αγοραστών και περιόρισε το πεδίο δράσης των βιαστικών πωλητών.
Κι όλα αυτά, ενόσω οι επενδυτές έχουν στρέψει το βλέμμα στην επικείμενη αποεπένδυση του ΤΧΣ στην Πειραιώς, η οποία εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα ξεκινήσει στις 4 Μαρτίου και η οποία θα σηματοδοτήσει την πλήρη επιστροφή της τράπεζας στα χέρια των ιδιωτών.
Σήμερα, το δημόσιο διατηρεί το 27% των μετοχών και εντός των επόμενων λίγων ωρών θα γνωρίζουμε το ακριβές ποσοστό διάθεσης, την τιμή του placement, αλλά και την κατανομή μεταξύ ξένων και Ελλήνων.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ελεγχόμενη πτώση κατά 0,30% και διαμορφώθηκε στις 1.407,74 μονάδες, χάνοντας τέσσερις μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.411,98 μονάδες), αλλά και ανακτώντας 11 μονάδες από τα χαμηλά ημέρας.
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 19 μονάδες (από 1.396,03 έως 1.415,11 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 90 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στασιμότητα πριν την Πειραιώς
Ο Γενικός Δείκτης, εδώ και αρκετές ημέρες, αφομοιώνει τα πρόσφατα υψηλά των τελευταίων 13 ετών, με τους πωλητές να κατοχυρώνουν ένα μέρος των μεγάλων κερδών του τελευταίου τετραμήνου (+27%).
Μην ξεχνάμε ότι από τις αρχές του έτους ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης εμφανίζει συνολική μεταβολή της τάξης του 9%, ενώ ο Φεβρουάριος, ο οποίος ολοκληρώνεται αύριο (29/2), ετοιμάζεται να μας αποχαιρετήσει με αύξηση της τάξης του 3% έως 4%, αποτελώντας τον 4ο συνεχόμενο ανοδικό μήνα.
Πάντως, η τρέχουσα αδυναμία θεωρείται απολύτως αναμενόμενη, δεδομένου ότι η αγοραστική κόπωση έχει καταβάλλει τους επενδυτές, σε συνδυασμό και με την αναμονή για το placement στην Πειραιώς, για το οποίο αρκετοί traders συγκεντρώνουν ρευστότητα, προκειμένου να συμμετάσχουν την αποεπένδυση.
Το σημαντικό για την αγορά είναι, σε κάθε περίπτωση, η υπεράσπιση των στηρίξεων των 1.380 μονάδων, οι οποίες συνιστούν το πρώτο όριο για την αλλαγή της βραχυπρόθεσμης τάσης.
Στο μεταξύ, η ροή δημοσίευσης των εταιρικών αποτελεσμάτων συνεχίζεται και σήμερα (28/2). Το πρωί, η Ideal δημοσίευσε ισχυρά μεγέθη για το 2023 (pro-forma καθαρή κέρδη 26,7 εκατ. ευρώ, στο +73% σε σχέση με το 2022), ενώ μετά το κλείσιμο είναι η σειρά της Lavipharm. Την Πέμπτη ακολουθούν η Helleniq Energy και η Entersoft.
Την ίδια στιγμή, η αγορά έχει κατακλυστεί από νέες φήμες για πιθανά deals, αναγκάζοντας τις εμπλεκόμενες εισηγμένες να εκδώσουν ανακοίνωση. Ο λόγος για την Quest, η οποία παραδέχθηκε ότι έχει δεχθεί πρόταση για τη θυγατρική ACS, αλλά και για την Entersoft, η οποία πήρε αποστάσεις από τα σενάρια πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου.
Πτωτικά στο εξωτερικό
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί στο -0,37% και τις 494 μονάδες, καθώς ο βρετανικός FTSE 100 μειώνεται κατά 0,66%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 0,09% και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 0,22%. Ο γερμανικός DAX, αντίθετα, κερδίζει 0,13%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Dow Jones διολισθαίνει για 3η διαδοχική ημέρα, χάνοντας σχεδόν 200 μονάδες.
Όσον αφορά την αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ωθείται προς υψηλότερα επίπεδα, χάρη στα σενάρια παράτασης της μειωμένης παραγωγής του OPEC+. Τα συμβόλαια Brent στην Ευρώπη διαμορφώνονται στο -+0,69% και τα 84,2 δολάρια/βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια WTI στις ΗΠΑ καθορίζονται στο +0,82% και τα 79,5 δολάρια/βαρέλι. Η τιμή του χρυσού, τέλος, ανέρχεται στο -0,33% και τα 2.037 δολάρια/ουγγιά.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)
Πηγή naftemporiki.gr