Οι πιέσεις στις τράπεζες δεν επέτρεψαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών να «δοκιμάσει» μια πιθανή υπέρβαση των 1.440 μονάδων, με τους πωλητές να υπερέχουν των αγοραστών, συντηρώντας την εικόνα στασιμότητας των τελευταίων ημερών.
Κάπως έτσι, η ελληνική αγορά παρέμεινε «κολλημένη» στα στενά όρια των 1.425 – 1.437 μονάδων, στα οποία έχει εγκλωβιστεί από τις 16 Αυγούστου, όταν και ολοκλήρωσε την ανάκτηση των mega απωλειών του πρόσφατου sell off (5/8)
Το αποτέλεσμα ήταν να γίνουμε στο ίδιο έργο… θεατές, με τη Λεωφόρο Αθηνών να συνεχίζει τον επιτόπιο βηματισμό, αγνοώντας τα εταιρικά μεγέθη του α’ εξάμηνου, τα οποία προηγούνται της επικείμενης αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI.
Πιο συγκεκριμένα, στην 3η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή πτώση κατά 0,50% και διαμορφώθηκε στις 1.425,36 μονάδες, χάνοντας επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.432,46 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε 15 μονάδες (από 1.424,99 έως 1.439,51 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 84 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, οι τράπεζες δέχθηκαν αξιοσημείωτες πιέσεις, με τις Εθνική, Eurobank και Πειραιώς να χάνουν σχεδόν 2%. ΟΠΑΠ και ΟΤΕ απώλεσαν από τουλάχιστον 1,4%, ενώ η εικόνα θα ήταν ακόμη χειρότερη, αν δεν μεσολαβούσε το +3,7% της δεικτοβαρούς Coca – Cola, η οποία συνέχισε την πορεία ανάκτησης των 34 ευρώ (υψηλά 4ετίας).
Στο ίδιο έργο… θεατές
Την εικόνα στασιμότητας των τελευταίων ημερών συντηρεί το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο περιμένει την επιστροφή των επενδυτών από τις παραλίες για να αρχίσει να παίρνει… μπρος.
Εδώ και εννέα διαδοχικές συνεδριάσεις (από 16/8), ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται σ’ ένα στενό εύρος διακυμάνσεων, το οποίο εκτείνεται από τις 1.425 έως τις 1.437 μονάδες. Δηλαδή σε μόλις 12 μονάδες.
Την ίδια στιγμή, οι ημερήσιες μεταβολές του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη είναι επίμονα καθηλωμένες κάτω του 1%.
Και το σημαντικότερο; Με εξαίρεση τη συνεδρίαση της 16ης Αυγούστου (τζίρος άνω των 100 εκατ. ευρώ), σε όλες τις υπόλοιπες οι συναλλακτικοί τζίροι είναι πλήρως… απογοητευτικοί.
Το πρώτο, λοιπόν, το οποίο πρέπει να αλλάξει, ώστε να δούμε μια καλύτερη εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών, είναι η αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, μέσω της βελτίωσης των καθημερινών συναλλαγών.
Έτσι, για την υλοποίηση μιας πειστικής ανοδικής διαφυγής προς τις επόμενες αντιστάσεις απαιτείται γενναία αύξηση του τζίρου σε επίπεδα σταθερά άνω των 100 εκατ. ευρώ/ημέρα.
Την ίδια στιγμή, όσο πλησιάζουμε προς τον Σεπτέμβριο (απομένουν μόλις τρεις συνεδριάσεις για τον Αύγουστο), η ειδησεογραφία καθίσταται ολοένα και πιο πλούσια – ενδιαφέρουσα.
Χθες, για παράδειγμα, η Cenergy αναβάθμισε τους στόχους για το 2024, μετά τις ισχυρές επιδόσεις του α’ εξαμήνου, ενώ παράλληλα προανήγγειλε τη διενέργεια ΑΜΚ έως 200 εκατ. ευρώ.
Σήμερα, είναι η σειρά της Motor Oil να ανακοινώσει οικονομικά μεγέθη της περιόδου, ενώ αύριο ακολουθούν οι Helleniq Energy και Austriacard.
Και την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI με τη διαγραφή της Motor Oil από τον Standard Greece, κάτι το οποίο αναμένεται να επιφέρει εκτόξευση των ροών κεφαλαίων.
Ενόσω απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις για το τέλος του καλοκαιριού, ο Γενικός Δείκτης χάνει 3,5% σε επίπεδο Αυγούστου. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι έχει ανακτήσει τις απώλειες από τη βουτιά της 5ης Αυγούστου (-6,2%)
Βέβαια, ο πτωτικός Αύγουστος δεν αναιρεί τη μεγάλη εικόνα, η οποία παραμένει άκρως ικανοποιητική. Δεν είναι τυχαίο ότι, από τις αρχές του 2024, η απόδοση του κύριου χρηματιστηριακού δείκτη ανέρχεται σε τουλάχιστον +10%.
Ρεκόρ στον Dow, κέρδη στον Stoxx
Με το γεγονός της ημέρας, αναμφίβολα, να αφορά τα εξαμηνιαία οικονομικά μεγέθη της Nvidia, τα οποία θα ανακοινωθούν αργά το βράδυ, οι επενδυτές συνεχίζουν τις επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις, οι οποίες συντηρούν τον Dow Jones σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης διατηρείται στα επίπεδα ρεκόρ των 41.280 μονάδων, εμφανίζοντας ανεπαίσθητη άνοδο της τάξης των 30 μονάδων. Στην Ευρώπη, ταυτόχρονα, ο Stoxx 600 κερδίζει +0,48% και φθάνει στις 521 μονάδες, με τον Dax στη Φρανκφούρτη να ενισχύεται κατά 0,8%.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)
Γεράσιμος Χιόνης
Πηγή naftemporiki.gr