«Αυτή την περίοδο υπάρχει σημαντική «ουρά» εταιρειών που αξιολογούν την είσοδό τους στην Κύρια όσο και στην Εναλλακτική αγορά του ΧΑ και τελικά «θα προχωρήσουν στη συγκεκριμένη κίνηση μόλις κρίνουν ότι το κλίμα και η συγκυρία είναι κατάλληλα».
Αυτό είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ Γιάννος Κοντόπουλος στο περιθώριο της εκδήλωσης για την έναρξη διαπραγμάτευσης της Softweb, με τους παράγοντες της αγοράς ωστόσο να μην είναι ικανοποιημένοι μέχρι τώρα για τον αριθμό και τη σύνθεση των εταιρειών που εισέρχονται στο ΧΑ.
«Δεν θέλουμε να υποβαθμίσουμε τις τόσες προσπάθειες που γίνονται, ωστόσο οι νέες εταιρείες που εισήχθησαν στο ΧΑ είναι πολύ λιγότερες σε αριθμό από αυτές που θα προσδοκούσε κάποιος μετά τον υπερδιπλασιασμό του Γενικού Δείκτη κατά την τελευταία πενταετία» σημειώνει γνωστός παράγοντας της αγοράς, συμπληρώνοντας:
«Ακούμε με ευχαρίστηση ότι η Τράπεζα Κύπρου θα επιστρέψει σύντομα της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Πέραν τούτου, με εξαίρεση την υποχρεωτική εκ του νόμου ένταξη των ΑΕΕΑΠ και το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (κατόπιν και πολιτικών πιέσεων), η λίστα περιορίζεται στην Optima Bank και σε δύο εταιρείες της ΕΝΑ.
Ταυτόχρονα, την ίδια εποχή είχαμε την έξοδο της Entersoft, της Epsilon Net και της Reads, ενώ αβεβαιότητα επικρατεί πρώτα για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή (μένει να δούμε το αποτέλεσμα της δημόσιας πρότασης) και στη συνέχεια για όσες εταιρείες δεν θα προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του νέου κανονισμού περί ελάχιστης απαιτούμενης διασποράς (περισσότερο επίφοβη είναι η περίπτωση της καπνοβιομηχανίας Καρέλιας λόγω κυρίως της διαμάχης μεταξύ των δύο βασικότερων μετοχικών της μπλοκ).
Πολλοί σημαντικοί κλάδοι, όπως για παράδειγμα αυτοί των τροφίμων και των ξενοδοχείων, υποεκπροσωπούνται στο ΧΑ. Οι ισχυρές εταιρείες βρίσκουν εύκολα εναλλακτικές και φτηνές πηγές χρηματοδότησης, ενώ παράλληλα τα όποια φορολογικά κίνητρα προσέλκυσης εταιρειών στο ΧΑ συνεχίζουν να απουσιάζουν, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες».
Παρόλα αυτά, το ευχάριστο στοιχείο είναι ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει αναγεννηθεί κατά τα τελευταία χρόνια «εκ των έσω», δηλαδή μέσα από την ανάπτυξη ήδη εισηγμένων εταιρειών.
Οι συστημικές τράπεζες επέστρεψαν σε εποχές υψηλής κερδοφορίας και διανομής μερισμάτων μετά από δεκαπέντε χρόνια. Η ΔΕΗΔΕΗ +0,26% εξυγιάνθηκε και αναπτύχθηκε δραστικά, ενώ η Intrakat πολλαπλασίασε το μέγεθός της.
Εταιρείες που διαπραγματεύονταν στην κατηγορία της «επιτήρησης» (π.χ. Intralot, Lavipharm, Premia Properties, Ευρωσύμβουλοι, Δομική Κρήτης) έχουν βελτιώσει δραστικά τις επιδόσεις τους και «έχουν ανεβεί τουλάχιστον μία κατηγορία».
Εισηγμένες που κατά το παρελθόν περνούσαν απαρατήρητες στο ΧΑ, σήμερα βρίσκονται είτε στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος (π.χ. Ideal Holdings), είτε έχουν ενισχύσει δραστικά τα μεγέθη τους και τις προοπτικές τους (π.χ. Austriacard, Intracom, Κλουκίνας-Λάππας).
Στον κλάδο της πληροφορικής, μετά τις δημόσιες προτάσεις σε Epsilon Net και Entersoft που «χρύσωσαν» τους επενδυτές, η Performance Technology μετατάχθηκε ήδη από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά, πράγμα που δρομολογεί να κάνει και η Real Consulting, ενώ οι μετοχικές αλλαγές στην Q&R αναβάθμισαν δραστικά τις προοπτικές της εισηγμένης.
Ο όμιλος Metlen έχει ανακοινώσει την πρόθεση αυτόνομης εισαγωγής της θυγατρικής του METKA στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Η Κλουκίνας-Λάππας αφού ενισχυθεί κεφαλαιακά, θα μετονομαστεί σε Europa Holdings και θα απορροφήσει τη -μη εισηγμένη σήμερα- Ευρώπη Ασφαλιστική.
Ο όμιλος Ideal έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της αυτόνομης εισαγωγής στο ΧΑ σχήματος που θα περιλαμβάνει τις θυγατρικές της εταιρείες πληροφορικής (Byte, Adacom, Ideal Electronics και πρόσφατα Bluestream).
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται επίσης η «επιστροφή» της MIG (θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς) τόσο λόγω των νέων τομέων στους οποίους προτίθεται να δραστηριοποιηθεί, όσο και εξ’ αιτίας της αναμενόμενης αύξησης της μετοχικής διασποράς μέσα στο επόμενο εννεάμηνο.
Επίσης, οφέλη αναμένεται να προκύψουν και από κινήσεις που αναμένεται να γίνουν από σειρά εισηγμένων εταιρειών, με σκοπό να διευρύνουν τη μετοχική τους διασπορά (συνήθως για να προσαρμοστούν στο νέο κανονισμό του ΧΑ). Ενδεικτική, για παράδειγμα, είναι η περίπτωση της Attica Group, η οποία φέρεται να σχεδιάζει placement μέσα στο 2024.
Πηγή euro2day.gr