Με την καλοκαιρινή ραστώνη να επισκιάζει τις ημερήσιες συναλλαγές, το Χρηματιστήριο Αθηνών έμεινε σχεδόν αμετάβλητο στην πρώτη συνεδρίαση της νέας εβδομάδας, καταφέρνοντας να «μαζέψει» τις αρχικές απώλειες και να κλείσει με τη μικρότερη δυνατή ζημιά.
Παρ’ όλα αυτά, είναι σαφές ότι απουσιάζει ο ισχυρός καταλύτης, ο οποίος θα πάρει από το χέρι την εγχώρια αγορά και θα την οδηγήσει εκ νέου προς τον στόχο της ανάκτησης των κορυφών των 1.500 μονάδων. Κι αυτό αποτυπώνεται εύγλωττα στο υποτονικό επενδυτικό ενδιαφέρον.
Κάπως έτσι, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,08% και διαμορφώθηκε στις 1.468,17 μονάδες, χάνοντας μόλις 1,2 μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.469,25 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε έξι μονάδες (από 1.462,81 έως 1.468,84 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 60 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, οι αποκοπές μερισμάτων επηρέασαν αρνητικά το κλίμα, με την Εθνική Τράπεζα να χάνει περίπου 4% και τον ΟΛΠ να κατρακυλά κατά 5,8%. Στον αντίποδα, ο ΟΤΕ συνέχισε την ανοδική πορεία, πλησιάζοντας τα 15 ευρώ για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2023 (υψηλό 13 μηνών).
Αρνητικό κλείσιμο στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης τέθηκε στο επίκεντρο των πωλητών, λόγω της αποκοπής του μερίσματος στην Εθνική Τράπεζα, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο –1,10% και τις 1.279 μονάδες.
Η μετοχή της Εθνικής διολίσθησε στο -3,96% και τα 8,096 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς μειώθηκε ελαφρώς στο -0,05% και τα 3,778 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύτηκε στο +0,36% και το 1,666 ευρώ, ενώ η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε στο +0,59% και τα 2,05 ευρώ.
Έμφαση στα τραπεζικά μεγέθη
Την τελευταία γεμάτη ειδησεογραφικά εβδομάδα πριν τη καθιερωμένη ραστώνη του Αυγούστου διανύει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο βέβαια εξακολουθεί να κινείται σ’ ένα στενό εύρος διακυμάνσεων, βρίσκοντας «ταβάνι» στην περιοχή των 1.480 μονάδων.
Η προσοχή των επενδυτών στρέφεται στα αποτελέσματα των τραπεζών, καθώς από την Τετάρτη έως την Παρασκευή οι τέσσερις συστημικές θα ανακοινώσουν τα μεγέθη του α’ εξαμήνου, τα οποία είναι πιθανό να επιτρέψουν μια περαιτέρω βελτίωση του guidance για το σύνολο του 2024.
Εκτός των τραπεζών (Πειραιώς & Eurobank στις 31/7, Εθνική στην 1/8 και Alpha στις 2/8), όμως, τις εξαμηνιαίες οικονομικές επιδόσεις γνωστοποιούν μέσα στην εβδομάδα και οι ΕΧΑΕ (σήμερα το απόγευμα) – Titan Cement (31/7) – Οptima Bank (1/8).
Υπενθυμίζεται δε, ότι σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα διαπραγματεύονταν οι μετοχές των Εθνικής Τράπεζας, ΑΒΑΞ και ΟΛΠ.
Από τεχνικής πλευράς, όλα τα παραπάνω επηρεάζουν μερικώς τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος φαίνεται ότι βρίσκεται εγκλωβισμένος σ’ ένα μικρό τόξο ταλάντωσης, έχοντας ωστόσο ανοιχτό πεδίο σύγκλισης με τις πρόσφατες κορυφές των 1.500 μονάδων (υψηλό έτους οι 1.502 μονάδες στις 20/5).
Μην ξεχνάμε ότι μέσα στον Ιούλιο, για τον οποίο απομένουν μόλις δύο συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης κερδίζει σχεδόν 4,5%, αποκτώντας ένα κρίσιμο «μαξιλαράκι» ασφαλείας σε σχέση με τα επίπεδα των 1.400 μονάδων, τα οποία μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη μεσο-μακροπρόθεση τάση.
Από την άλλη πλευρά, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι καταλύτες έχουν ήδη προεξοφληθεί από την αγορά, συμπεριλαμβανομένων και των τραπεζικών μεγεθών, ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά και να «ποντάρει» σε μια νέα μεγάλη ανοδική κίνηση -ιδίως ενόσω οι διεθνείς αγορές ταλαιπωρούνται από μια σειρά αβεβαιοτήτων και αστάθμητων παραγόντων.
Έχοντας, λοιπόν, ως ισχυρές στηρίξεις τις 1.438 και τις 1.400 μονάδες, ρεαλιστικός στόχος για τη Λεωφόρο Αθηνών είναι αρχικά η διάσπαση των αντιστάσεων των 1.487 μονάδων και μετέπειτα η ανάκτηση των πολυετών υψηλών των 1.500 μονάδων.
Αναμονή σε Ευρώπη και Wall
Στο εξωτερικό, τώρα, οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα στις κεντρικές τράπεζες, με τη διήμερη (30/7 – 31/7) συνεδρίαση της Federal Reserve να αποτελεί το γεγονός της εβδομάδας και τους αναλυτές να περιμένουν ένα σήμα από τον Τζερόμ Πάουελ, ώστε να πειστούν ότι τον Σεπτέμβριο πράγματι θα έρθει η πολυπόθητη μείωση των επιτοκίων.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι μετοχές εισέρχονται στην τελική ευθεία του Ιουλίου, τηρώντας στάση αναμονής. Ενδεικτικά, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται οριακά στο +0,12% και τις 513 μονάδες, ενώ ο αμερικανικός Dow Jones είναι αμετάβλητος στις 40.600 μονάδες, με τους επενδυτές να εστιάζουν και στα εταιρικά μεγέθη του α’ εξαμήνου.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)
Γεράσιμος Χιόνης
Πηγή naftemporiki.gr