Στο… πράσινο έκατσε τελικά η μπίλια του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με τους αγοραστές να κερδίζουν στο νήμα τους πωλητές, διευρύνοντας το θετικό σερί στο 6×6. Ωστόσο, η σημερινή άνοδος κρίθηκε στην κυριολεξία στο παρά πέντε, δείγμα της διάχυτης στασιμότητας.
Σε κάθε περίπτωση, είναι σαφές ότι η ελληνική αγορά διατηρεί την ανοδική βραχυπρόθεσμη τάση, έχοντας ανακάμψει κατά +6,7% από τα χαμηλά της 5ης Αυγούστου (1.341 μονάδες). Βέβαια, καλείται να διανύσει μια επιπλέον απόσταση 3,1%, ώστε να σβήσει το σύνολο των απωλειών του Αυγούστου.
Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα και στο εξωτερικό, όπου όλη η προσοχή εστιάζει στο επικείμενο τραπεζικό συνέδριο του Jackson Hole στις ΗΠΑ. Άλλωστε, σε λίγες εβδομάδες θα έχουμε τις κρίσιμες αποφάσεις για την πορεία των επιτοκίων.
Πιο συγκεκριμένα, στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ανεπαίσθητη αύξηση κατά 0,03% και διαμορφώθηκε στις 1.432,28 μονάδες, κερδίζοντας μόλις μισή μονάδα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.431,88 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε οκτώ μονάδες (από 1.428,44 έως 1.436,74 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να βυθίζεται μόλις στα 52 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 894.300 ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένο πακέτο στην ΕΤΕ.
Στο ταμπλό, τώρα, ο ΟΤΕ κατάφερε να ανακτήσει το όριο των 15 ευρώ, ενισχυόμενος κατά 2,2%. Θετικά πρόσημα εμφάνισαν και οι Motor Oil – ΔΕΗ. Από την άλλη πλευρά, οι τράπεζες υποχώρησαν προς χαμηλότερα επίπεδα, με τις Πειραιώς και Eurobank να χάνουν τουλάχιστον 1%.
Πτώση 0,9% στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης έσπευσε να αφομοιώσει το πρόσφατο ράλι αντίδρασης, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο -0,93% και τις 1.274 μονάδες. Και πάλι, όμως, η απόσταση από τα φετινά υψηλά (1.354 μονάδες) δεν ξεπερνά το -5,5%.
Η μετοχή της Πειραιώς αναδιπλώθηκε στο -1,73% και τα 3,917 ευρώ, η μετοχή της Eurobank περιορίστηκε στο -1,22% και τα 2,02 ευρώ, η μετοχή της Alpha Bank διαπραγματεύτηκε στο -0,75% και τo 1,595 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής αντιστάθηκε στο +0,02% και τα 8,116 ευρώ.
Η εικόνα στο ταμπλό
Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,04% και 3.491 μονάδες), η μετοχή του ΟΤΕ διευρύνθηκε στο +2,2% και τα 15,2 ευρώ, ανακτώντας το σύνολο των απωλειών του Αυγούστου. Οι μετοχές των Motor Oil, Ελλάκτωρ, ΔΑΑ, Viohalco και Coca – Cola ακολούθησαν στο -1%. Την ίδια στιγμή, η μετοχή της Helleniq Energy έκλεισε στο +0,85%. Στον αντίποδα, οι μετοχές των Jumbo, Sarantis και ΕΥΔΑΠ περιορίστηκαν άνω του -1%.
Όσον αφορά τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,96% και 2.261 μονάδες), η μετοχή της Optima Bank ξεχώρισε αρνητικά στο -3,2% και τα 11,98 ευρώ, αναδιπλώνοντας από τα ιστορικά υψηλά. ΟΛΠ και Intracom απώλεσαν άνω του -1,7%. Αντίθετα, η μετοχή της Lavipharm διευρύνθηκε στο +1,8% και το 0,86 ευρώ, ενώ η μετοχή της Κρι Κρι συνέχισε σε νέα ιστορικά υψηλά, σκαρφαλώνοντας στο +1,6% και 12,2 ευρώ.
Συνολικά στο χρηματιστηριακό ταμπλό, 50 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 41 μετοχές σημείωσαν κάμψη, ενώ 13 μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμάνθηκε στα 99,2 δισ. ευρώ.
Στασιμότητα μετά το ράλι
Μ’ ένα θεαματικό ντεμαράζ, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ήδη καταφέρει να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του Αυγούστου (-3,1%), καθώς έχει αφήσει αισθητά πίσω τα χαμηλά των 1.341 μονάδων (συνεδρίαση 5ης/8), «τρέχοντας» ένα αθροιστικό ράλι κατά +6,7%.
Η επάνοδος σε επίπεδα αισθητά άνω των 1.400 μονάδων έχει «φτιάξει» εκ νέου την ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι βλέπουν ότι ενδεχόμενη διάσπαση των 1.440 μονάδων θα προλειάνει το έδαφος και για τις 1.478 μονάδες, δηλαδή τα προ-sell off επίπεδα.
Όλα αυτά, βέβαια, πρέπει να αποδειχθούν και στην πράξη. Αλλά τα διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι στιγμής, δείχνουν ότι το σενάριο της πλήρους ανάκτησης των πρόσφατων απωλειών έχει αρκετές πιθανότητες επιτυχίας, με τους επενδυτές να βασίζονται στην παραδοσιακή αρχή του «buy the dip» (αγόρασε στην πτώση).
Το εντυπωσιακά βελτιωμένο κλίμα στο εξωτερικό και οι ιδιαιτέρως ελκυστικές αποτιμήσεις των εισηγμένων έρχονται να αποτελέσουν τα βασικά πλεονεκτήματα της εγχώριας αγοράς, αλλά και τους κεντρικούς πυλώνες του εν εξελίξει comeback, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και μερικές ημέρες.
Ο Γενικός Δείκτης, αποχαιρετώντας την προηγούμενη εβδομάδα από τις παρυφές των 1.440 μονάδων, δείχνει να βαδίζει σ’ ένα ανοδικό μονοπάτι, όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη τάση, έχοντας αφήσει πίσω τις μεγάλες ρευστοποιήσεις της 2ης και της 5ης Αυγούστου, οι οποίες στέρησαν από το ταμπλό ένα χρηματικό ποσό της τάξης των 9 δισ. ευρώ.
Ακόμα πιο ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι αυτή η επάνοδος εξελίσσεται -τουλάχιστον προς το παρόν- συνοδεία σχετικά ικανοποιητικών τζίρων, παρά την κορύφωση της καλοκαιρινής περιόδου, η οποία συνήθως συνεπάγεται μια παρατεταμένη ραστώνη.
Φυσικά, για να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη εικόνα για τη μεσο-μακροπρόθεσμη τάση του Χρηματιστηρίου Αθηνών είναι καλό να αναμένουμε μέχρι την επιστροφή των επενδυτών από τις παραλίες και την έλευση του «γεμάτου» -από ειδησεογραφικές εξελίξεις- Σεπτέμβριου.
Το μεγάλο στοίχημα είναι, φυσικά, η επιστροφή στην περιοχή των 1.500 μονάδων, οι οποίες συνιστούν το υψηλότερο επίπεδο του 2024 αλλά και της τελευταίας 13ετίας (από το 2011). Για να συμβεί αυτό, βέβαια, θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι η… μπόρα των πρώτων ημερών του Αυγούστου έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Μικρά κέρδη στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, τώρα, μετά την καλύτερη εβδομάδα του 2024, οι επενδυτές κατεβάζουν ελαφρώς ρυθμούς, αλλά χωρίς να χάνουν το ανοδικό momentum. Κι όλα αυτά εν αναμονή της κρίσιμης ομιλίας του επικεφαλής της Fed στο Jackson Hole.
Κάπως έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ήπια στο +0,55% και τις 514 μονάδες, ενώ μικρά κέρδη εμφανίζει η Wall Street, όπου Dow Jones και S&P 500 καταγράφουν άνοδο κατά 0,3% και 0,2%, αντίστοιχα.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)
Γεράσιμος Χιόνης
Πηγή naftemporiki.gr