Για πρώτη φορά στη χρηματιστηριακή ιστορία σχεδόν μία στις πέντε εισηγμένες έχει καταφέρει να αποκτήσει τον τίτλο του δισεκατομμυριούχου, καθώς η χρηματιστηριακή της αποτίμηση υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ.
Με βάση το χρηματιστηριακό κλείσιμο της 15ης Μαΐου, συνολικά 21 εισηγμένες, σε σύνολο 145 στο ταμπλό (ποσοστό 16%), βρίσκονται με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ. Οι 21 εισηγμένες έχουν συνολική αξία 83,84 δισ. ευρώ σε σύνολο 103,482 δισ. ευρώ, που είναι η σημερινή κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Δηλαδή εκπροσωπούν το 81% της σημερινής αξίας του Χρηματιστηρίου. Tαυτόχρονα υπάρχουν 28 εταιρείες με κεφαλαιοποίηση μεταξύ 200 εκατ. και 1 δισ. ευρώ, ενώ ακολουθούν 30 εισηγμένες με αξία που εκκινεί από τα 50 εκατ. ευρώ και φτάνει έως τα 200 εκατ. ευρώ. Επίσης υπάρχουν 36 εταιρείες με κεφαλαιοποίηση από 10 εκατ. ευρώ έως 50 εκατ. ευρώ, ενώ η τελευταία κατηγορία περιλαμβάνει 21 εταιρείες που άρχισαν τη φετινή χρονιά με χρηματιστηριακή αξία κάτω από τα 10 εκατ. ευρώ.
Οι δισεκατομμυριούχες – εισηγμένες έχουν καταφέρει να εμφανίζονται στα ραντάρ των κορυφαίων επενδυτικών funds που έχουν ήδη αποβιβαστεί στη χρηματιστηριακή αγορά από τον περασμένο Οκτώβριο, όταν η S&P έδωσε επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι παρακολουθούνται στενά για την επιχειρηματική τους πορεία από τους επενδυτικούς οίκους, που κάθε στιγμή μπορούν να τους προσφέρουν επενδυτικά κεφάλαια εφόσον το απαιτήσουν. Το ελληνικό Χρηματιστήριο χρειάζεται μεγάλες εισηγμένες για να υποστηρίξει την αναβάθμισή του στις ώριμες αγορές, η οποία αναμένεται να συντελεστεί το καλοκαίρι του 2025.
Η βιτρίνα της αγοράς
Οι 21 εισηγμένες-σηματωροί είναι η βιτρίνα της αγοράς και αυτές που θα σηκώσουν το βάρος της διεύρυνσης της επενδυτικής βάσης με την εισροή κεφαλαίων από funds που σήμερα διαχειρίζονται κεφάλαια τα οποία ξεπερνούν τα 60 τρισ. δολ. παγκοσμίως. Η παρατεταμένη άνοδος συντηρεί το θετικό κλίμα στην αγορά και τα υψηλά βραχυχρόνια κέρδη ενισχύουν τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Παράλληλα, όμως, γίνονται δέλεαρ για ρευστοποιήσεις που μπορεί να προκαλέσουν πιέσεις και να «φρενάρουν» την αγορά.
Η τάση για τον Γ.Δ.
Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά βρίσκεται πλέον σε κρίσιμη καμπή. Όπως επισημαίνουν, μετά την υπέρβαση των 1.475 μονάδων ο Γενικός Δείκτης μπορεί να «περιπλανηθεί» λίγο υψηλότερα, δημιουργώντας βάση-αφετηρία για νέα ανοδική κίνηση. Το πεδίο είναι ανοιχτό, με ορίζοντα τις 1.650-1.700 μονάδες, αλλά η απόσταση αυτή δεν μπορεί να καλυφθεί «απνευστί», χωρίς μικροδιορθώσεις ή μια μεγάλη διόρθωση. Καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος και προσδοκιών αποτελούν τα εταιρικά αποτελέσματα του 2024 και ειδικότερα του πρώτου φετινού τριμήνου, καθώς επίσης οι υψηλές μερισματικές αποδόσεις και η «βροχή» των επιχειρηματικών συμφωνιών, που αλλάζουν τον επιχειρηματικό χάρτη σε πολλούς κλάδους. «Λάδι στη φωτιά» ρίχνουν οι εκθέσεις-αναλύσεις διεθνών οίκων, που διατυπώνουν θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και αισιόδοξες προβλέψεις για τις μελλοντικές επιδόσεις των επιχειρήσεων του Χ.Α. Στο επίκεντρο της προσοχής και του αγοραστικού ενδιαφέροντος οι μετοχές των τραπεζών και των κλάδων ενέργειας και πληροφορικής, που εκτιμάται ότι θα αποσπάσουν τη μερίδα του λέοντος από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.