Στην περιοχή άνω των 1.430 μονάδων επέστρεψε σήμερα (21/8) το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να επιδίδονται σε επιλεκτικές αγοραστικές κινήσεις, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα του πωλητές.
Βέβαια, η ανοδική κίνηση έλαβε χώρα σε χαμηλό… τέμπο, δεδομένης της έλλειψης ουσιαστικών καταλυτών, οι οποίοι θα επέτρεπαν μια πειστική διάσπαση των αντιστάσεων των 1.400 μονάδων.
Η προσοχή των αναλυτών, άλλωστε, έχει εστιάσει σχεδόν αποκλειστικά στην επικείμενη ομιλία του επικεφαλής της Fed στο Jackson Hole, όπου αναμένεται να δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα για τη μείωση των αμερικανικών επιτοκίων.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, στην 3η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή αύξηση κατά 0,49% και διαμορφώθηκε στις 1.432,53 μονάδες, κερδίζοντας επτά μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Τρίτης (1.425,51 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε εννέα μονάδες (από 1.425,17 έως 1.434,58 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται μόλις στα 69 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,2 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, η Eurobank εκτινάχθηκε κατά +3,7%, παρέχοντας σημαντική ώθηση στην αγορά, ενώ εξαιρετική ήταν και η επίδοση των ΔΑΑ – Aegean, οι οποίες επωφελήθηκαν των αισιόδοξων τουριστικών στοιχείων. Από την άλλη πλευρά, Jumbo και Motor Oil απώλεσαν άνω του 1%.
Κέρδη 1,3% στις τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης, παρά το νωθρό ξεκίνημα, κατάφερε σταδιακά να ανεβάσει ρυθμούς, με αποτέλεσμα να τερματίσει στο +1,39% και τις 1.277 μονάδες.
Η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε στο +3,74% και τα 2,08 ευρώ, η μετοχή της Εθνικής αυξήθηκε στο +1,58% και τα 8,082 ευρώ, η μετοχή της Πειραιώς υποχώρησε στο -0,41% και τα 3,856 ευρώ ευρώ, ενώ η μετοχή της Alpha Bank έκλεισε στο +0,22% και τo 1,5865 ευρώ.
Συσσώρευση στο Χρηματιστήριο
Σε μια περίοδο… αναμονής φαίνεται ότι έχει εισέλθει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο –ελλείψει εγχώριας ειδησεογραφίας– λαμβάνει κλίμα από το εξωτερικό, προκειμένου να διαμορφώσει τη βραχυπρόθεσμη τάση.
Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης επανήλθε στην περιοχή των 1.430 μονάδων, με τις 1.440 μονάδες να αποτελούν το πρώτο σημείο αντίστασης, πριν τη «μεγάλη» αναμέτρηση με τις 1.478 μονάδες.
Από την άλλη πλευρά, οι 1.400 μονάδες και κυρίως οι 1.375 μονάδες, οι οποίες συμπίπτουν με τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών, εξακολουθούν να συνιστούν τη βασική στήριξη.
Η Λεωφόρος Αθηνών δείχνει να έχει συνέλθει από το σοκ της 5ης Αυγούστου, έχοντας ανακτήσει το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών του μήνα. Ωστόσο, ο κύριος δείκτης εξακολουθεί να υπολείπεται κατά 3% σε σχέση με τα τέλη του Ιουλίου.
Η πλήρης επιστροφή στα προ – sell off επίπεδα (1.478 μονάδες) προϋποθέτει μια περαιτέρω ώθηση εκ μέρους των αγοραστών. Όμως, οι traders φαίνεται ότι, αυτήν την στιγμή, προτιμούν να αφήσουν το πόδι από το γκάζι.
Σε φάση αναμονής οι αγορές
Κι αυτό, κυρίως, γιατί περιμένουν να δουν τις προθέσεις της Federal Reserve για την πορεία των διεθνών επιτοκίων. Ο επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, θα δώσει το «παρών» στο συνέδριο του Τζάκσον Χολ, με την ομιλία του την προσεχή Παρασκευή να συγκεντρώνει όλα τα βλέμματα.
Οι αναλυτές προσδοκούν ότι ο Πάουελ θα στείλει ένα ξεκάθαρο σήμα για μείωση των επιτοκίων εντός του Σεπτεμβρίου, ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον συγκεντρώνει και το μέγεθος αυτής της μείωσης. Θα είναι 25 ή 50 μονάδες βάσης;
Έως ότου οι αγορές αποκτήσουν μια καλύτερη ορατότητα επί τούτου, δεν αποκλείεται να συνεχιστεί η μεταβλητότητα και η νευρικότητα των τελευταίων ημερών, η οποία εύλογα επηρεάζει και την Αθήνα.
Απόψε, μάλιστα, η Fed θα δημοσιεύσει τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου, τα οποία συνήθως αποτυπώνουν τους τρέχοντες συσχετισμούς δυνάμεων ανάμεσα στα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας.
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται ελεγχόμενα στο +0,29% και τις 513 μονάδες, ενώ οριακές μεταβολές καταγράφουν και οι δείκτες στη Wall Street, όπου ο Dow Jones είναι σταθερός στις 40.830 μονάδες.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)
Γεράσιμος Χιόνης
Πηγή naftemporiki.gr