Με τους επενδυτές να απέχουν, κάτι το οποίο διατήρησε τον τζίρο σε καχεκτικά επίπεδα, ολοκληρώθηκε και η σημερινή συνεδρίαση (26/8) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο συνέχισε τη συσσώρευση δυνάμεων στη «σκιά» των 1.440 μονάδων.
Οι επιλεκτικές τοποθετήσεις και η απουσία επενδυτικού ρίσκου παρέμειναν ως τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της εγχώριας αγοράς, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις και η αργία στο Λονδίνο φαίνεται ότι επέδρασαν καθοριστικά στην ψυχολογία των traders.
Κι όλα αυτά, ενόσω η Αθήνα τελεί εν αναμονή των νέων οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων (Cenergy, Motor Oil, Helleniq Energy), αλλά και της καθιερωμένης αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI στα τέλη της τρέχουσας εβδομάδας.
Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον, στην πρώτη συνεδρίαση του πενθήμερου, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή αύξηση κατά 0,35% και διαμορφώθηκε στις 1.437,68 μονάδες, κερδίζοντας πέντε μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.432,60 μονάδες).
Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε σε οκτώ μονάδες (από 1.430,06 έως 1.438,87 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 62 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένα πακέτα.
Στο ταμπλό, τώρα, Motor Oil και ΟΤΕ ενισχύθηκαν σημαντικά κατά +2,5%, με την Intralot να πραγματοποιεί super ράλι της τάξης του 3,5%, χάρη στην προσθήκη στον Mid Cap του FTSE Russell. Από την άλλη πλευρά, η Εθνική οπισθοχώρησε κατά τουλάχιστον 1,2%.
Σχεδόν αμετάβλητες οι τράπεζες
Ο τραπεζικός δείκτης έμεινε σχεδόν αμετάβλητος, καθώς τερμάτισε στο +0,16% και τις 1.283 μονάδες, με αποτέλεσμα η απόσταση από τα φετινά υψηλά των 1.354 μονάδων να διατηρείται στο -5,5%.
Η μετοχή της Πειραιώς διευρύνθηκε στο +1,49% και τα 3,952 ευρώ, η μετοχή της Eurobank ενισχύθηκε στο +0,39% και τα 2,085 ευρώ, η μετοχή της Alpha ακολούθησε στο +0,31% και το 1,594 ευρώ, ενώ η μετοχή της Εθνικής αναδιπλώθηκε στο -1,28% και τα 8,014 ευρώ.
Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις του Αυγούστου
Την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου διανύει το Χρηματιστήριο, με τους αναλυτές να ευελπιστούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα αμερικανικά επιτόκια, η σταθεροποίηση του διεθνούς περιβάλλοντος και η σταδιακή «αναθέρμανση» του εγχώριου ενδιαφέροντος θα συνδράμουν στη βελτίωση της ψυχολογίας των επενδυτών, οι οποίοι δίνουν τη δική τους «μάχη» για να «μαζέψουν» τις απώλειες του τρέχοντος μήνα.
Αυτήν την στιγμή, και έχοντας μπροστά του τέσσερις ολόκληρες συνεδριάσεις μέχρι να ρίξει τίτλους τέλους στο φετινό καλοκαίρι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες της τάξης του 3% σε σχέση με το κλείσιμο της 31ης Ιουλίου (1.478 μονάδες). Ωστόσο, τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν σαφώς χειρότερα, αν αναλογιστούμε το μεγάλο sell off της «Μαύρης Δευτέρας» της 5ης Αυγούστου, όταν ο Γ.Δ. βούλιαξε κατά -6,27% μέσα σε λίγες ώρες.
Από εκείνη την ημέρα, ο κύριος χρηματιστηριακός δείκτης «τρέχει» ένα ράλι κατά σχεδόν 7%, κάτι το οποίο έχει επαναφέρει τη μέση φετινή απόδοση της εγχώριας αγοράς σε διψήφια επίπεδα (κοντά στο +11%). Αυτό καταδεικνύει ότι, παρά τον μέχρι στιγμής καχεκτικό ημερήσιο συναλλακτικό τζίρο, το Χρηματιστήριο βρίσκεται σε τροχιά ανάκτησης της αυτοπεποίθησής του.
«Είναι θετικό σημάδι για την ωρίμανση του Χ.Α. η γρήγορη ανάκτηση των απωλειών και η “αλλαγή σελίδας” μετά το κραχ» σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος αναλυτής. Κι όλα αυτά, ενόσω βρισκόμαστε μία «ανάσα» πριν φθάσουμε στον «βαρύ» και γεμάτο ειδήσεις Σεπτέμβριο, ο οποίος εν πολλοίς θα καθορίσει τη μεσο-μακροπρόθεσμη τάση.
Σίγουρα, μια ενδεχόμενη υπέρβαση των 1.440 μονάδων θα συνδράμει στη βελτίωση της ψυχολογίας, υποστηρίζοντας μια περαιτέρω άνοδο προς τον στόχο των 1.478 μονάδων. Από την άλλη πλευρά, οι 1.400 μονάδες συνιστούν το πρώτο «ανάχωμα» σε περίπτωση οπισθοχώρησης, με τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών (1.393 μονάδες) να συμπίπτει με τη βασική στήριξη.
Πάντως, δεν αποκλείεται, εφόσον δεν βοηθήσει και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, να δούμε μια διατήρηση του σκηνικού… stock-picking, αποφυγής ανάληψης ρίσκου και απουσίας «ζωηρού» ενδιαφέροντος, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίζει τη συσσώρευση γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, έως ότου υπάρξει ένα ισχυρός καταλύτης, ο οποίος θα αλλάξει το momentum της αγοράς, αξιοποιώντας τα θεμελιώδη μεγέθη αλλά και τις ελκυστικές αποτιμήσεις.
Μέσα στην εβδομάδα, πάντως, ξεκινούν εκ νέου οι ανακοινώσεις των εισηγμένων για τα οικονομικά αποτελέσματα του α’ εξαμήνου. Από το καλεντάρι ξεχωρίζουν οι δημοσιεύσεις των Helleniq Energy (29/8), Motor Oil (28/8) και Cenergy (27/8), οι οποίες συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, ιδίως εφόσον προκύψει αναθεώρηση του guidance εκ μέρους των διοικήσεων.
Επίσης, στο τέλος της εβδομάδας, έχουμε και την αναδιάρθρωση των δεικτών του MSCI, με τη μετοχή της Motor Oil να υποβιβάζεται από τον Standard Greece στον Small Cap, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε μια μίνιμουμ μείωση των ελληνικών μετοχών στον βασικό δείκτη (από 10 σε εννέα).
Στάσιμη η Ευρώπη, ρεκόρ στη Wall
Μετά την ευφορία που προκάλεσαν οι δηλώσεις του επικεφαλής της Federal Reserve, οι οποίες άνοιξαν τον δρόμο για την πρώτη μείωση επιτοκίων από την εποχή της πανδημίας, το τεταμένο κλίμα στη Μέση Ανατολή έρχεται να «ψαλιδίσει» τις αγοραστικές διαθέσεις των επενδυτών.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει οριακές μεταβολές (+0,01%), παραμένοντας στην περιοχή των 518 μονάδων, ενώ ο γερμανικός DAX χάνει 0,15%. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όμως, ο Dow Jones κερδίζει περίπου 200 μονάδες, θέτοντας τις βάσεις για την επίτευξη νέου ιστορικού ρεκόρ.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)
Γεράσιμος Χιόνης
Πηγή naftemporiki.gr